FETÖ’den ihraç edilen, CHP’nin bir zamanlar tüm başvurularının reddi yönünde görüş bildiren eski Anayasa Mahkemesi Başraportörü Ali Rıza Çoban’ın CHP meclis grubu için çalıştığı ortaya çıktı.
Abdullah Gül ve Haşim Kılıç gibi isimlerle iyi ilişkiler kuran, Gül’ün Cumhurbaşkanı olması için 367 kuralına karşı çıkan yazılar kaleme alan, 2010 Anayasa değişikliğine CHP’nin yaptığı itirazın aksi yönde rapor hazırlayan, intihal kitaplar yazan Çoban’ın Kırıkkale Üniversitesi’ndeki görevinden Ocak 2017’de ihraç edildikten sonra CHP meclis grubunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla dışarıdan çalıştırılmaya başladığı öğrenildi. Çoban’ın CHP’nin Anayasa Mahkemesi dilekçelerini hazırladığı, bunun için de Parti Grubundan yüklü bir ücret aldığı iddia edildi.
CHP’yi karıştıracak kişinin adı, Ali Rıza Çoban. Çoban’ın serüveni şöyle:
MEB BURSU İLE İNGİLTERE’DE OKUDU
Denizli doğumlu. Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Yüksek lisansını Çalışma Ekonomisi bölümünde yapan Çoban, Doktorasını ise MEB bursu ile gittiği İngiltere’de University of Leeds’de yaptı. Kırıkkale Üniversitesinde öğretim görevlisiyken 2008’de Anayasa Mahkemesi’nde raportör olarak görevlendirildi.
GÜL İÇİN AYM KARŞITI YAZI YAZDI
2007 yılında Abdullah Gül’ün Köşk’e çıkması tartışmalarında CHP itirazda bulunmuş, Gül’ün Cumhurbaşkanı olması için 367 oy alması gerektiğini iddia etmişti. Konu Anayasa Mahkemesine (AYM) taşındı. AYM dönemin başkanı Tülay Tuğcu başkanlığında toplandı ve CHP’yi haklı buldu. CHP’nin başvurusuna Başkanvekili Haşim
Kılıç ve Sacit Adalı ret vermiş, ancak 367 kararı 9’a 2 kabul edilmişti. Üyeler CHP’yi haklı bulunca, Ali Rıza Çoban, “Terazi” adlı Hukuk Dergisi’nin Eylül 2007 sayısında Anayasa Mahkemesi üyelerini çok sert dille eleştiren bir yazı kaleme aldı.
Çoban “Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı Seçimine İlişkin Kararının Anayasal Demokrasi Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı makalesinde AYM’nin 367 gerekçesinde bilimsel bir yaklaşımın bulunmadığını, CHP’nin dava dilekçesindeki polemiklerin karara dâhil edildiğini öne sürmüş, kararı veren AYM üyelerine “Yargıçlar Oligarşisi” suçlamasında bulunmuştu.
AYM’YE ‘YARGIÇLAR OLİGARŞİSİ’ DEDİ
Çoban o dönem şu eleştiriyi yapmıştı:
“…Anayasa Mahkemesi, içtüzük ihlalini kabul ederek, 367 milletvekili olmadan oturumun açılamayacağını karara bağlamıştır ve kendisi bir içtüzük oluşturmuştur. Böyle bir yetkisi yoktur. Mahkemenin içtüzük oluşturma yönündeki bu kararıyla parlamentonun yetkilerini gasp ederek, demokratik rejimi tehlikeye attığını söyleyebiliriz. Hatta anayasaya aykırı olarak rejimin niteliğini yargıçlar oligarşisine dönüştürmede önemli adım olduğunu söyleyebiliriz.”
Siyasetcafe.com