Tarihin en büyük facialarından biri olarak tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı. Bundan tam 33 yıl önce Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında Çernobil kasabasında nükleer santral patladı. Tüm Karadeniz'deki canlıları ve doğal yaşamı olumsuz etkiledi.
Bakıma alınan santralde 4. Reaktörde bir patlama meydana gelmişti. Bu patlama Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarını tam 200 kat aşan bir etkiyi yarattı. İlk anda patlamanın etkisiyle santralde görevli 31 kişi öldü ancak daha sonra Türkiye'nin de dahil olduğu yakın coğrafya on yıllar boyu sürecek ölümcül bir felaketin pençesine düştü.
26 Nisan 1986 tarihinde yaşanan Çernobil nükleer faciasından sonra bölge kaderine terk edildi.
Felaketin ardından 120 binin üzerinde insan Avrupa’nın çeşitli yerlerine göç etti.
Sovyetler Birliği ve Türk yetkilileri kaza ile alakalı radyasyon verilerini her ne kadar saklasa da yayılan kanser vakalarının önüne geçemediler. ABD'de Federal Sağlık Kanunları hala, 1980-1996 arasında Türkiye'de 5 ay geçirenlerden kan alınmasına izin vermiyor.
Fakat tam 33 yıl sonra ilginç bir gelişme oldu ve James Beazley isimli bir bilim insanı facianın yaşandığı Çernobil kasabasında yaşama dair izler aradı ve nihayetinde buldu.
Beazley, kasabaya kamera ve hareket sensörleri kurdu. Ekibiyle birlikte kurduğu kamera ve sensörler ile kayıtlar alan Beazley, ilginç bulgular saptadı.
Yaşadığımız bu yıllarda bile hala girilmesi yasak olan kasabaya kurulan kameralar tarafından kasabada kurt, rakun, su samuru, kartal ve balık leşleri yiyen kuzgun gibi canlı türlerine rastlanıldı.
Bu canlıların kasabanın kıyı kesimlerinde bol sulak ve ormanlık alanlarda yaşadığı tespit edildi.
Facianın yaşandığı zamandan sonra bölgede hiçbir canlının yaşamadığı düşünülürken, James Beazley tarafından ilk kez yapılan araştırmada somut olarak canlılara rastlanılmış oldu.
Bilim adamı Beazley, Çernobil'de yaşayan canlıları tespit etti.
4 Şubat 1970 yılında Sovyetler Birliği tarafından o zamanlar SSCB toprağı olan Ukrayna'da inşa edilen nükleer santraldeki kaza nedeniyle adeta hayalet kasabaya dönen Çernobil'in son hali Belaruslu fotoğrafçı Vladimir Migutin tarafından fotoğraflandı.
Bölgeye ziyaret yapan Belaruslu fotoğrafçı, Çernobil'den popüler bilgisayar oyunu Fallout 4'ü aratmayacak kareler ile döndü.
Fallout 4 2077 yılında yaşanan bir nükleer savaştan sonra yaşananları konu alan bir bilgisayar oyunudur.
Felaket sonrası ilk 3 ayda 30 kişi yaşamını yitirirmiş, 135 bin kişi tahliye edilmiş, sonraki dönemlerdeyse binlerce kişi kansere yakalanmıştı.