Everest’te rekor ölüm: 9 günde 11 ölü

Dünyanın Zirvesi Everest’te Kaos ve Ölüm Kol Geziyor

Dünyanın zirvesi olarak da anılan ve dünyanın en yüksek dağı olan Everest’te  tırmanma sezonu her sene olduğu gibi Mayıs ayı içerisinde başladı fakat bu sene Everest tırmanma rekorları ile değil de adını rekor ölümlerle duyurdu tüm dünyaya. Son 9 gün içerisinde tam 11 kişi Everest’te hayatını kaybetti.

Bu yılki tırmanma sezonu tarihe en fazla ölümün yaşandığı dördüncü dönem olarak geçti. Profosyonel dağcılara göre bunun nedeni hava koşulları, deneyimsiz dağcıların sayısının fazlalığı ve Nepal Hükümeti'nin normalden daha fazla tırmanış izni vermesi.  Tırmanan her kişinin yanında bir şerpa adıyla bilinen yerel kılavuzlar olması zorunluluğu, zirve yolculuğunu kalabalıklaştırması diğer bir ek sebep. Hal böyle olunca aşağı yukarı 820 kişi birden zirve yolculuğuna çıkmış oluyor.

Profosyonel tırmanıcılardan Kanadalı film yapımcısı Eila Saikaly Everest’teki olayları şöyle anlatıyor: "Son derece kalabalıktı. İnsanlar cesetleri çiğneyerek ilerliyordu".

23 Mayıs sabahı zirveden önceki son aşama olan Hillary Step'e çıkan Kanadalı Elia Saikaly, günün ilk ışıklarında bir dağcının cansız bedeniyle karşılaştıklarını, 'böyle bir yükseklikte başka çareleri olmadığı için ekibiyle birlikte tırmanmaya devam ettiklerini' söyledi.

Saikaly, Instagram'da tırmanışın son saatlerinde yaşananları "Yukarıda gördüklerime inanamadım. Ölüm. Kaos. Sıra sıra insanlar ve 4. Kamp'taki çadırlarda ölüler. Geri çevirmeye çalıştığım insanlar da sonunda öldü. Sürüklenerek indirilen insanlar vardı. Cesetleri çiğniyorlardı. Zirve gecemizde sansasyonel haberlerde okuduğunuz her şeyi yaşadık" şeklinde anlattı.

Saikaly daha sonra yaşananları İngiliz The Guardian gazetesine şöyle anlattı: "Fazladan 200 kişi zirve yolundaydı. Bir dağcının cesedine rastladım. Ceset, iki ipin arasındaki bir noktaya sabitlenmişti. Zirveye tırmanan her bir kişi o insanın cesedine basmak zorunda kaldı" dedi. Saikaly şöyle devam etti:

"Dağcı olmayan; daha önce hiç 8,000 metreye çıkmayan ve deniz seviyesinde yaşayan insanlar için oradaki koşulları anlamak zor. Everest'tesiniz, ölüm bölgesindesiniz. Aynı kaderi paylaşabileceğinizin farkına varıyorsunuz. Ama sizi yukarı çeken kuyrukta yapabileceğiniz bir şey yok. Yolunuza devam etmekten başka şansınız yok."

Everest’te ölümler en çok hangi bölgede yaşanıyor?

Everest’teki ölümler en çok 8848 metre yükseklikteki “Ölüm Bölgesi” denilen zirvede yaşanıyor. Deneyimli Everest rehberi Adam Ballinger CNN’e verdiği demeçte  "Oksijen tüpü ile olsa bile, o bölgede vücutlarımız çökmeden hayatta kalmak için yalnızca birkaç saatiniz var. Yani bu, 26 bin feet yükseklikte insan trafiğine takılırsanız ciddi sonuçlarla karşılaşabileceğiniz anlamına geliyor" dedi.

Everest’teki ölümlerin nedeni ne?

Everest’teki ölümlerin başlıca nedeni tırmanıcıların deneyimsiz olmaları.

CNN’e demeç veren bir başka profosyonel tırmanıcı David Morton’da "Temel problem tecrübesizlik ve bu yalnızca tırmanıcılarla değil, onları bölgeye gönderen kuruluşlarla da ilgili. Everest her şeyden önce çok karmaşık bir lojistik bilmecedir. Öncelikle karmaşık bir yapboz bölgesidir ve deneyimsiz operatörler ile deneyimsiz dağcıların yanında, özellikle de Nepal hükümeti insan sayısına sınırlamalar getirmiyorsa, bu tür durumların yaşanması kaçınılmaz olur."  şeklinde beyanat verdi. Ayrıca Morton, zirveye insan götürmenin sertifikaya bağlanması ve böylelikle şirketlerin sorumluluk alacaklarını da söyledi.

Bir başka tüyler ürpertici anlatım da zirveye ulaşmayı başaran Chad Gaston isimli başka bir dağcıdan geldi; "Bir dağcıyı mumya gibi sarmışlardı. Adam hiç kıpırdamıyordu. Bir daha gözlerini hiç açmadı. Biraz daha yukarıda bükülmüş vaziyette, göğsünü tutan bir kişi daha gördüm. Biraz bekledim. Kıpırdamadığını görünce yanına gittim. Oksijen maskesinde sorun yoktu ama nefes almakta zorlandığını söyledi. Yüzü bembeyazdı ve titriyordu. O gece dağda öldüğünü duydum.

Bütün bu yaşananlar 2015 yılında vizyona giren ve 1996 yılında Everest'e tırmanmakta olan iki ayrı dağcı ekibinin yaşadıkları faciayı konu alan Everest filmini akıllara getirdi.

TOPLAMDA 300’DEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Everest dağının zirvesi 8 bin 848 metre yükseklikte bulunuyor. 1953 yılında ilk tırmanışı yapıldı. 1953’ten bugüne Everest’te 300’den fazla dağcının hayatını kaybettiği belirtiliyor. Hayatını kaybeden ve cesetleri bulunamayan insanların bedenlerinin ise buz ve kar kütleleri altında ve muhtemelen korunmuş bir şekilde bulundukları tahmin ediliyor.




siyasetcafe.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

İhsan Şenocak'tan şok sözler: Türkçe Kuran okumayın, imanınız sarsılır 
Cem Uzan dönüyor mu? Tarih verdi
Diriliş "Ertuğrul" bugün final yapacak Ertuğrul Beye ne olacak?

Gündem Haberleri