Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda konuştu.
Erdoğan burada yaptığı konuşmasında kenevirin yeniden üretileceği açıkladı.
Erdoğan açıklamasında, 'Plastik poşetlerle ilgili bir savaş başlattık. Malum bin yıl toprak bunu eritemiyor, buna karşı bir savaş. Arkadaşlara dedim ki '31 Mart kampanyasında biz file kullanalım, bez torba kullanalım.' Biz asla naylon poşet kullanmayacağız. Hatırlıyorum, anacığım evde file dokurdu. Fileyle gider alışverişi yapardık, gelirdik. Bunun toprakla bir dostluğu var. O zaman bunlar kenevirden yapılıyordu. Ülkemizde keneviri yok ettik.
Kenevirden atlet, fanila dokunurdu. Çünkü teri emmesi çok farklı. Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz şimdi keneviri dışarıdan ithal ediyoruz. Burada kenevire dayalı yapılması gereken bazı şeyler varsa o ithal ürünlerle yapıyoruz. Ama şimdi yeniden bu alanda inşallah Tarım Bakanlığımız bir çalışmanın içerisine giriyor ve bu adımları atacağız. Yeniden bunu üreteceğiz.
KENEVİR NEDEN YASAKLANDI?
Akla ilk olarak uyuşturucu gelse de aslında Kenevir insan ve doğa için tam bir şifa kaynağıdır.
Peki şifa kaynağı olan bu bitki neden yasaklandı?
Kenevir bitkisi hem maliyet, hem de kulanım alanlarının çokluğu nedeniyle dev şirketlerin gelirlerini baltalıyordu. 18. yüzyılda ABD'de üretimi zorunlu olan keneviri bitirmek için şirketler harekete geçtiler.
Dünyanın en zengin adamı Rockefeller, medya patronu W.R. Hearst ve Petrol zengini Mellon bir araya gelerek keneviri düşman ilan ettiler.
İnsanları ikna etmek içinde medyayı kullandılar. Kenevir sözcüklerini insanların beynine, zehirli bir uyuşturucu olarak kazıdılar. Kenevir ilaçları piyasadan çekildi, bunun yerini bugün kullanılan kimyasal ilaçlar aldı. Kâğıt üretimi için ormanlar katledildi. Tarım ilaçları ile zehirlenme ve kanser arttı.
KENEVİRİN FAYDALARI
* Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kâğıt üretilebiliyor.
* Kenevir 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebilir. Diğer taraftan kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 yılda.
* İlk kot pantolon kenevirden yapılmıştır. Ayrıca ip, halat, çanta, ayakkabı, şapka yapımı için de ideal bir bitkidir.
* Kenevir kanser, depresyon, otizm, epilepsi, diyabet, kemikleri güçlendirmek, dikkat eksikliği, akciğer sağlığı, Alzheimer, kas spazmları, beslenme bozuklukları, baş ağrıları, AIDS, kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma gibi onlarca hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
* Kenevir tohumunun protein değeri çok yüksektir ve içindeki iki yağ asidi de doğada başka hiçbir yerde bulunmamaktadır.
* Üretimi çok ucuz olan kenevirle beslenen hayvanlar, hormon takviyesine ihtiyaç duymaz.
* Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiğinin doğaya dönüşmesi oldukça kolaydır.
* Kenevir binaların yalıtımı için de kullanılabilir. Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez.
SİYASETCAFE.COM