Türkiye Araştırmalar Merkezi ve Ankara merkezli British Enstitüsü’nün ortak düzenlediği panelde uzmanlar, Türkiye’deki seçimleri ve Gülen Cemaati’nin gücünü tartıştılar.
“TÜRKİYE’Yİ ALATURKA BİR BAŞKANLIK REJİMİ BEKLİYOR”
İngiltere’nin başkenti Londra’da İngiltere’nin Ankara’daki eski büyükelçilerinden Sör David Logan’ın yönettiği bir panelde “Türkiye’deki seçimler ve AKP hükümetinin geleceği tartışıldı. Toplantıya Türkiye’den davetli bulunan Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ali Çarkoğlu, “Artık Türkiye’de seçimlerde laikliğin seçmen oyunu etkilemesi gündemden düştü, CHP bile laiklik vurgusundan vazgeçti. AKP’nin seçimleri kazanması halinde Türkiye’yi alaturka bir başkanlık rejimi bekliyor” dedi. Panel, Londra merkezli Türkiye Araştırmalar Merkezi (Research Turkey) ve Ankara merkezli British Enstitüsü’nün katkılarıyla düzenlendi.
“AK PARTİ ARTIK AKP OLDU”
Tarafalgar Meydanı ve Buckingham Sarayı’na çok yakın bir uzaklıkta bulunan British Akademi de yapılan panele Koç Üniversitesi’nden Prof. Ali Çarkoğlu, İngiltere Harp Akademileri ve King’s Kolej öğretim üyesi Dr Bill Park ve The Economist Dergisi’nin Avrupa editörü John Peet katıldılar.
İngiltere’nin 1997-2001 yılları arasında Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapan Sör David Logan’ın yönettiği panelin ilk konuşmasını yapan Prof. Ali Çarkoğlu, yolsuzluğun AKP’yi sarsacağını belirterek, “Yolsuzluk AKP’yi fena vuracak. Kuruluş yıllarında AKP temiz bir imaj yaratmıştı. Şimdi bu temiz , dürüst ve AK imajlarını kaybettiler. Artık AKP oldular.” dedi.
“ERDOĞAN SAVAŞI KAYBETTİ”
Yeni seçim yasasının partizanlığa ne kadar müsait olduğunu örneklerle anlatan Prof. Çarkoğlu, “Başbakan Erdoğan geri adım atmayacak. Başkan olup Anayasayı da değiştirmeye niyetli. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olacağı yeni sistem ancak alaturka bir başkanlık sistemi olur, saltanat olur” dedi.
Prof. Ali Çarkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de demokrasi gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor. 2002’den beri iktidar olan AKP ve Erdoğan, ilk olarak 2007’de sert bir direnişle karşılaştı ama birinci raundu aldı. Şimdi uluslararası muhalif hareketlerin bir parçası olan daha büyük bir direnişle, Gezi direnişiyle karşı karşıya kaldı. Kendisine duyduğu aşırı güveni de Gezi direnişinin Çapulcuları karşısında işine yaramadı. Fakat Erdoğan, savaşı kaybetse de seçim kaybetmeye niyeti yok.”
“ERDOĞAN OTOKRATİK BİR REJİME YÖNELDİ”
Prof. Çarkoğlu, sözlerini Gülen Cemaati’nin ve AKP arasındaki çelişkileri anlatarak bitirdi.
The Economist dergisinin Avrupa editörü John Peet de konuşmasında AKP hükümetinin dış ilişkilerine ve ekonomisine değindi. Ekonominin Türkiye’nin en önemli problemi olduğunu vurgulayan dergi editörü John Peet, Çin’den daha fazla gazeteciyi hapse atan Türkiye’nin ve Başbakan Erdoğan’nın otokratik bir rejime yöneldiğine dikkat çekti. Editör John Peet şunları söyledi:
“Ülkedeki yolsuzluklar yüzünden Türk halkı siyasetçilere güvenini kaybetmiş durumda. Yolsuzluklar ülkenin uluslararası imajını zedeliyor. Herkes Başbakan Erdoğan’ı sorumlu görüyor. Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler de artık iki taraf için de ciddi değil. Bu ilişkileri korumak da güçleşti. Öte yandan Türk Dışişleri ile Suriye’deki Cihatçılar ve El Kaide arasındaki ilişkiler de rahatsız edici boyutlarda.”
“KAÇ GÜLEN SEMPATİZANI VAR”
Panelin son konuşmacısı Türkiye uzmanı ve Harp Akademileri öğretim üyesi Dr Bill Park oldu. Seçimleri Gülen Cemaati’nin ve AKP kavgasının belirlediğini söyleyen Dr. Park, şunları söyledi:
“Kaç Gülen sempatizanı var? Bilinmiyor... Yüzde 5 mi, yüzde 6’ mı? Kimsenin bir fikri yok. Kaç Gülen Hareketi kadrosu var? Milyon mu? Bilinmiyor. Seçimlerde AKP nasıl etkikenir? Bilmiyoruz. Hiçbir şey açık ve net değil önümüzde. AK Partiye bakarsak kendilerinin bir yanılsama yaşadıklarını söylememiz mümkün.” şeklinde konuştu.