Stratejist ve New York Times yazarı Ruchir Sharma'ya göre, Türk milyonerleri yurtdışına göçüyor.
New York Times gazetesinde yayımlanan yazısında Ruchir Sharma, milyonerlerin göç etmesi konusuna şu şekilde değindi:
"TÜRKLER, PARASAL BİRİKİMLERİNİ YURTDIŞINDAKİ BANKALARA YATIRMAYA BAŞLADILAR"
"Türkiye ve Venezuela, dünya çapında sahip oldukları milyoner nüfusu en büyük oranda azalan iki ülke oldu.
Ödemeler dengesi kayıtları gösteriyor ki, 1994 yılında Meksika pesosunun düşüşünden beri görülen son 12 büyük krizin 10'u, vatandaşların varlıklarını yoğun bir biçimde yurtdışına aktarmalarıyla başlamıştır. Politikacılar kriz baş gösterdiğinde sık sık sorumluluğu 'şeytani' ve 'ahlaksız' yabancı odaklara yükleyerek bunun geçici bir durum olduğu konusunda insanları ikna etmeye çalışsalar da, varlıklı insanlar krizin geldiğini görüp varlıklarını koruma altına almak için yurtdışına aktarırlar.
Günümüzde, bahsettiğimiz korkutucu manzaraya rastladığımız tek büyük ülke Türkiye'dir. Geçen yılın başlarında varlıklı Türkler, liralarını dolar'a ve euro'ya çevirerek parasal birikimlerini yurtdışındaki bankalara yatırmaya başladılar.
Bunun sonucunda Türkiye, diğer bütün büyük ekonomilere nazaran açık ara farkla, sahip olduğu milyoner sayısının yüzde on ikisini kaybetti. Bu sıralamada birinci ise milyonerlerinin yüzde on altısı yurtdışına göçen, küçük ve hiperenflasyonla boğuşan ekonomiye sahip bir ülke olan Venezuela idi.
Türk milyonerlerinin göç etmelerine, yüksek enflasyondan dolayı gittikçe kötüleşen ekonominin yanı sıra, Tayyip Erdoğan'ın yer yer iş dünyasına da yönelen kısıtlayıcı açıklamaları neden olmuş gibi görünüyor.
Milyoner göçleri bazı milletlerin ekonomilerinde ise olumlu etkiler yaratıyor. Hindistan, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin kayıpları, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerin kazancına dönüşüyor. Son zamanlarda bu ülkeler arasına Birleşik Arap Emirlikleri de katıldı. Varlıklı nüfusunu yüzde altıya çıkaran ülkede tamı tamına beş bin milyoner yaşıyor."
siyasetcafe.com