Tüm okulları ‘imam hatipleştirme’ programı yürüten Milli Eğitim Bakanlığı, şimdi de “kadro kuşatması” altında.
TBMM’ye sevk edilen yasa tasarısıyla bakanlık bürokratları, yaklaşık 100 bin okul müdürü, yardımcısı ve başyardımcısının görevlerine son verilip yeni bir kadrolaşma yoluna gidildi. Şimdi de, bin 700 şube müdürünün alınması için 15 gün sürecek mülakat start alıyor. 6 bin kişinin katılacağı mülakatta, aralarında Bilal Erdoğan’ın yöneticiliğini yaptığı TÜRGEV’in de bulunduğu 5 kuruluşun verdiği öne sürülen listelerdeki isimlerin seçileceği iddia ediliyor.
Yine kamera yok
Mülakata alınacak şube müdürü adayları için 10 ayrı komisyon kuruldu. Her komisyonun başında grup başkanı yani eski adıyla daire başkanı ve bir bakanlık müşaviri yer alacak.
Mülakata çağrılan 6 bin kişi arasından seçilecek bin 700 kişinin büyük ölçüde belli olduğunu öne süren bazı bakanlık yetkilileri, “TÜRGEV, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği, Eğitim-Bir-Sen’in listelerinde yer alanlar şube müdürü yapılacak. Müfettiş alımında mülakatta kamera konulmadığı için sınav iptal edilip yenilenmişti. Bu kez de kamera yok. Kazanmanın yolu 5 kuruluşun listesinde yer almak” dedi.
Kapı dışı edilecekler
“Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” mevcut okul yöneticilerini de yakından ilgilendiriyor. “Kadrolaşma” amaçlı düzenlemede, yine 5 kuruluşun büyük rol oynayacağını belirten bir yetkili, düzenlemenin arkasında yatanları şöyle sıraladı:
Bakanlık Rehberlik ve Denetim Başkanlığı’nda görevli denetçi ve başdenetçiler, il eğitim denetmeni olacak ve Ankara dışına gönderilecekleri için emekliliğe zorlanacaklar.
Yeni getirilen düzenlemeyle daire başkanı, il milli eğitim müdür ve şube müdürleri ‘eğitim uzmanı’ olarak görevlendirilecek, bu uzmanlar merkez ve taşrada istihdam edilecek. Bazıları okullara öğretmen olarak görevlendirilecek, maaşları da dondurulacak.
Halen il milli eğitim müdürü olanlar da eğitim uzmanı olarak atanacak. Bu amaçla 600 yeni eğitim uzmanı kadrosu oluşturulacak. Müsteşar dışındaki genel müdür ve müsteşar yardımcıları da bakanlık müşaviri olarak atanacak.
Halen okul müdürü, müdür yardımcısı, başyardımcısı olanlardan, görevde 4 yılını dolduranların görevleri, bu öğretim yılı sonunda başka bir işleme gerek kalmadan sona erecek.
Okul müdürü, yardımcısı, başyardımcısı olan ve sayıları 100 bini geçen yöneticilerin görevine son verilecek. Bunların yerine, 5 kuruluşun belirlediği yeni isimler atanacak.
AKP’nin kaldırdığı Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü yeniden kurulacak. Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İnşaat ve Emlak, Bilgi İşlem Dairesi başkanlıkları oluşturulacak.
Grup başkanlığı kaldırıp yerine 120 adet daire başkanı kadrosu verilecek.