Sevgili okurlarım bu yazımda sizinle çok önemli bilgiler paylaşacağım. Hazırsanız başlayalım. Öncelikle dikkat diyerekten başlıyorum. Ülkemizde doktorculuk oynayan, mesleğimizin kötüye kullanılmasını sağlayan o kadar çok kişi var ki maddi manevi insanın ruh sağlığıyla oynayan çok fazla dolandırıcı var. Peki, bunlara inanmamayı nasıl sağlayabilirsiniz? Bilinçlenmek için lütfen dikkatli okuyun.
Tanımlardan başlayacak olursam;
Psikiyatri bir tıp dalıdır. Tıp fakültesi mezunu olmasının yanında 4 yıllık psikiyatri uzmanlığını tamamlamış, ruhsal hastalıkların fizyolojik temellerine odaklanmış ve reçete yazma yetkisine sahip hekimlerdir. Psikologlar ise Fen-Edebiyat bölümü adı altında 4 yıllık lisans psikoloji eğitimini tamamlamış akabinde 2 yıllık yüksek lisans programında eğitim görmüş uzman klinik unvanını almış psikoterapi uygulama yetkinliği kazanan kişilerdir. Kişilerde var olan sağlıksız duygu, düşünce ve davranışların altında yatan nedenleri konuşarak çözümlemek üzere çalışan ruh sağlığı uzmanıdır. Yeterli ve donanımlı bir klinik psikoloğun uygulamış olduğu terapi tekniklerinin eğitimini almış olması gerekir. Psikanaliz, bilişsel davranışçı terapi, cinsel terapi gibi bir çok alanın psikoterapi eğitimleri bulunmaktadır. Yaklaşık 3 ila 5 yıl arası süren bu eğitimler sonucu terapi de bir teknik olarak almış olduğu eğitimin doğrultusunda seansı sürdürmesi gerekir. Hem psikologlar hem de psikiyatristler bu tür terapileri yapabilmeleri için psikoterapi eğitimleri almaları gerekmektedir.
Sohbet etmek psikoterapi demek değildir. Bunun altında uygulanması da meslek ilkelerine ayrıdır. Alınan eğitim sonucu terapi uygulanan teknikler doğrultusunda bilimsel açıklamalara dayanan bir alandır. Sohbet etme adı altında değildir diyerek bu önyargıya da değinmiş olmak isterim. Komşu teyze ile edilen sohbetten farkları bilimsel terimler, tanılar ve konulan bu tanılar sonucu çözüme ulaşmak için kullanılan birçok teknikler, eğitimi alınmış olan ekollerin uygulanması, en önemlisi ruh sağlığı, insan beyni ve hayatı. Komşu teyzenin içmiş olduğu ilacı içen bir kişi bir süre sonrası bana iyi gelmedi diyerek önyargıları hızla devam eder. Aradaki fark şudur; bilmez ki her teknik ve ya ilaçbilimi her beyne, bedene ve ruha farklı etki yaratır. Komşuda ilaç değil bir fincan kahve almaya devam edin lütfen… Peki, önce kime gidilmeli derseniz kişinin ruhsal sıkıntısını ilk etapta psikiyatri hekimleri anlar. Kişide gerekli gördüğü klinik tablonun tedavisi klinik psikologlara yönlendirir. Kimi zaman tanı koymakta zorlanıldığında klinik psikologlar kişilik testleri veya uygulanan testleri yapmasını isteyebilir.
Dolayısıyla aralarından ki farkı bir kez daha görmüş oldunuz. Fakat bu demek değildir ki tamamen farklı tabii ortak alanları mevcut ve birbirini tamamlayıcı niteliktedirler. Önemli bir detay daha belirtmek istiyorum. Psikiyatriye gittim ve ilaç kullanıyorum psikoloğa ihtiyaç duymuyorum derseniz eğer yanılmış olursunuz ve tedaviniz eksik, tamamlanmış olur. Şizofreni gibi hastalıklar mevcut öncelikle ilaçla yatıştırılır sonra terapi uygulanır ilk etapta terapi faydalı olmaz. Başka bir örnek ise aile içi sorun yaşıyorsunuz, ilaç tedavisine başladınız ama yeterli değil evlilik için aile, çift çalışılması gereken uygulamalar var bunlar konuşulmadıkça ilacın tek basına yetkisi olmaz. Psikoterapi ile tamamlanmış olması daha kaliteli bir yaşam tarzını, yapılabilecekler konusunda daha temkinli adım atan, hastalığı kabul etme/kabul etmeme sürecinde yardımcı olacaktır. Birbirine ihtiyaç duyan ve koordineli çalışıldığında daha iyi sonuçlar veren tekniklere sahiptir bu iki alan.
Doktorculuk oynayanlara gelecek olursam;
Yeni türeyen yaşam koçlarına, ilişki koçlarına itibar etmeyiniz! Bilimsel olarak herhangi bir alanda uzman olarak kabul edilebilmesi için o alanda en az yüksek lisans derecesi, diploması gerekir. Bakın üniversite eğitimi bile yeterli değil!
Hiçbir koçluğun üniversitede bölümü yoktur.
Psikolog olarak terapi yapanların sahte diploma ile sizi kandırmasına izin vermeyin!
10 günde düşüncenizi değiştirelim diye atıflarda bulunanlara inanmayın!
Gideceğiniz psikolog ve psikiyatrilerin mutlaka diplomasını, uzmanlık belgesini isteyin.
Eğitimlerini inceleyin. Cv’lerini okumadan gitmeyin.
Ruh sağlığı öyle ince bir konudur ki saç teli kadar ince olan bu meslek sizi olumsuz sonuçlara doğru götürebilir. Yanlış kullanılan ilaçların yan etkisini çok uzun süre yaşayabilirsiniz.
İlaç kullanımı her zaman doktorunuz kontrolünde olmalı bırakacaksanız dahi doktor kontrolünde bırakılmalıdır.
Günümüzdeki sosyal medya da her kendini psikolog sanan kişilerin hesapları var. Görselliğine kanmayın donanımına ve yeterliliğine bakın araştırın ve emin olun.
Gittiğiniz uzmanlara soru sormaktan çekinmeyin.
Gerçek verilere dayanan bilimden vazgeçmeyin.
Sevgiler,
Merve ALKAN
Uzman Klinik Psikolog