BBP lideri Mustafa Destici, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı makamında ziyaret etti ve gündeme ilişkin sıcak konuları konuştu.
TBMM’de yapılan ikili görüşmede Mustafa Destici, İsmail Kahraman’a hayırlı olsun dileklerini iletti.
Anayasa değişikliğinin üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen ‘Uyum Yasaları’ olarak nitelendirilen düzenlemelerin önemli bir kısmının henüz Meclis’e sunulmadığını ifade eden Mustafa Destici, partisinin hazırlamış olduğu Uyum Yasaları görüşlerini şöyle sıraladı:
"SEÇİM BARAJI KALDIRILMALIDIR"
Mevcut sistem yerine 600 milletvekilinin 500 tanesi ‘Daraltılmış Bölge Sistemi’ ile seçilmeli ve bu yolla seçilecek milletvekilleri siyasî partilerce ‘ön seçimle’ belirlenmeli, ‘tercihli sistemle’ de seçilmelidir. 100 milletvekili ise; Türkiye milletvekili olarak seçilmeli ve bunlarda partilerce merkez yoklaması ile belirlenmelidir. Bölgeler ve illere göre milletvekili sayıları tespiti illerin nüfus sayıları esas alınarak değil Yüksek Seçim Kurulunca açıklanan seçmen sayılarına göre yapılmalıdır.Seçim dönemlerinde propaganda imkânları âdil hâle getirilmelidir. Siyasi partilere yapılan hazine ve seçim yardımı ya tamamen kaldırılmalı ya da anayasanın ‘eşitlik ilkesi’ ve ‘hakça’ tanımına uygun olarak yeniden düzenlenmelidir.
Milletvekili dokunulmazlıkları siyasi faaliyetler ve kürsü dokunulmazlığı haricinde kaldırılmalıdır.
16 Nisan'da yapılan referandum da kabul edilen Anayasa değişiklik teklifinin 1.maddesinde, Anayasa'nın 9. maddesinde düzenlenen ‘Yargı Yetkisi’nde ilkesel bir ekleme yapılması önerilmiş ve Yargı yetkisinin, ‘…bağımsız ve tarafsız mahkemelerce…’ kullanılacağı kararlaştırılmıştır. Buna göre; Yargının bağımsızlığı ilkesi yanına 'tarafsızlığı' ilkesi de eklenmiştir.”
Destici ayrıca TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile pek çok noktada fikir birliği içerisinde olduklarını gördüğünü ifade etti.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Divan Üyelerinin ziyaretinden duyduğu memnuniyet dile getirdi.
TBMM Başkanı Kahraman ise, “Şuan Meclis’te bütçe görüşmelerinin olduğunu 22 Aralık’tan sonra Meclis’in gündemine Uyum Yasalarının geleceğini” ifade etti.
siyasetcafe.com