Son dönemlerde Dünya’da Teknoloji Okulları kurulmaya başladı. Sizce neden bütün Dünya Teknoloji Okulları kurmaya ve yatırımlarını teknolojiye yapmaya başladı? İçinizden büyük savaşlar teknoloji ile olur dediğinizi duyar gibiyim. Evet, çok doğru düşündünüz. Eskiden savaşlar insan gücü ile yapılırken şimdilerde teknoloji ile yapılmakta ve insan gücünden çok daha fazla etkili olmaktadır.
Teknolojik robotlar, silahlar, lazer ışınlar, mermi geçirmeyen elbiseler, taşınabilir minimize edilmiş güçlü silahlar… Bunları üretmek için gerçekten çok fazla teknolojiye ve maddi güce ihtiyaç var. Peki, hangi ülkeler, neler yapıyor?
Yazılım dünyayı yiyor sözü son on yıla damgasını vurdu. Aslında yazılım derin teknoloji sayesinde dünyayı yiyebiliyor. Derin teknoloji yoksa dünyayı yiyebilecek yazılımlarınız da olamaz.
Çin son 40 yıldır derin teknolojiye büyük yatırımlar gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye de devam ediyor. Elde ettiği cari fazlayı yoğunlukla teknoloji altyapısına harcadı. Tabii bir de kimsenin kullanmadığı gereksiz, fiziksel altyapıya ama bu bizim konumuz değil.
Milli teknoloji devlerini yarattı. Alibaba, Huawei, Baidu vs. Bugün Çin devleti aynı hızda 5G, 6G ve yapay zekâ gibi derin teknolojilerde de aynı motivasyonla ilerliyor. Belirlenen derin teknoloji alanlarında çalışan Ar-Ge takımları devlet kurumları ile iç içe çalışıyor. Son bir yıldır yaşanan teknoloji savaşları neticesinde bugün yarı iletken (semi conductor) üretimini millileştirmek için attıkları adımlar da aynı şekilde derin teknolojilere yatırımla dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik.
Öte yandan AB derin teknolojilere yatırım yapıyor ancak ticari kazanım elde etmekte zorlanıyor. Bu teknolojiler entelektüel anlamda ve Ar-Ge bağlamında belki de en çok AB’de konuşuluyor. AB’nin kendi teknoloji devleri yok. Ortaya koyduğu teknolojiyi ticari kazanımlara dönüştüremiyor, pazara indiremiyor. Sıkıntı ciddi. Bu sebepledir ki dijital vergiler Fransa ve İngiltere’de hızla gündeme geldi.
Türkiye bir teknoloji pazarı olmaktan çıkmalıdır ve kendi derin teknoloji altyapısına sahip yüksek teknoloji üreticisi olmak zorundadır.Türkiye Cumhuriyeti Devleti İHA ve SİHA Üreterek Gücünü Ortaya Koymuştur Fakat Daha Fazlasına İhtiyacımız var ve gençlerimizi teknolojiye yazılıma yönlendirmeliyiz bu çerçevede
Devletimiz derhal Fen Okulları gibi Teknoloji Okulları kurmalıdır. Bu adımları ne girişimciler ne Türkiye’deki diğer firmalar ne de STK’lar atabilir. Bu adımları devletin atması gerekiyor. Ülkeler arası siber savaşlar için devletimiz hazır olmalıdır ve bu işi milli olarak bakanlıklar tarafından kontrol ederek yapmalıdır..
Derin teknoloji, devletin işidir.