Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) "nükleer tesis" statüsüne kavuştu.
İlk ünitenin devreye alınması için geri sayımın başladığı projede, 27 Nisan'da taze nükleer yakıtın tesise gelmesiyle santralin "nükleer tesis" statüsü kazanması ve projede kritik bir aşama daha tamamlandı.
Yakıt verme törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin de videokonferans yöntemiyle katıldı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, törende açıklamalarda bulundu.
İşte liderlerin açıklamalarından öne çıkanlar:
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 'Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bugün Türkiye'yi dünyada nükleer güçler arasına sokacak projenin açılışı için buradayız. Bu törenle aynı zamanda milletimize olan bir sözümüzü daha gerçekleştirmiş oluyoruz. Nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Akkuyu böylece artık bir nükleer tesis hüvviyetine kavuşmuştur. Bugün dünyada 422 nükleer reaktör faal halde olup 52'sinin de inşaatı devam ediyor. Avrupa komisyonu nükleer enerjiyi yeşil enerji olarak kabul ederek kafadaki soru işaretlerini gidermiştir.
Akkuyu Rusya ille aramızdaki en büyük yatırımdır. Yatırım bedeli 20 milyar dolardır. Santarilin tüm ünitleri peyder pey 2029'e kadar hizmete girecektir. Doğalgaz ithalatımızın düşmesine, yıllık 1.5 milyar dolar katkısı olacak bu proje milli gelirimize de katkı yapacaktır.
Santralimiz, uluslararası atam ajansının ve AB'nin şartlarını da karşılıyor.'
RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: 'Akkuyu Türk-Rus tarihinin en büyük projelerinden birisi. Sonuç olarak birtakım kritik önem taşıyan anlaşma sağlandı. En önemlisi ekonomi ve ticaret alanındaki ilişkilerimizi geliştirmeye karar verdik. Ayrıca karşılıklı yatırımlarımızı artıracağız ve iki ülkenin pazarına da dahil olmaya teşvik edeceğiz. Özellikle doğalgaz konusunda teşviklerimizi esirgemeyeceğiz. Gazımızın üçüncü ülkelere sevk edilmesine karar verdik. Türkiye'de de gaz merkezi kurulacak biliyorsunuz. Bu merkez üzerinden bu satış da kurulacak.
Uluslararası gıda güvenliği konusundaki koordinasyonumuzu artırmaya karar verdik. Her iki taraf ilerde turistik alışverişlerini artırmasından yana olduğu konusunda hemfikir. Geçen sene Türkiye'ye 5 milyonun üzerinde Rus vatandaşı geldi. Bunun için ikili uçak seferlerinin artırılmasına karar verdik.
Ülkenizde büyük bir deprem de yaşandı. Türkiye hükümetinin ne denli zor görevlerin düştüğünü de gördük. Burada Türk partnerimize gerekli desteği sağlamaya hazırız. Rus altyapı sektöründen gerekli desteği sağlamaya hazırız. Rusya depremde destek gönderen ve sahra hastanesi gönderen ilk ülkelerden biri oldu. Sahra hastanesinde 13 binden fazla Türk vatandaşı tedavi gördü. Bunları gönülden yapıyoruz.
Burada asıl bulunma sebebimiz Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer yakıtı getirmek. Biraz sonra Akkuyu'da sertifikanın da verilmesi ile Türkiye artık nükleer enerjiye sahip bir ülke olacak.
Ticaret Türkiye'de kuracağımız gaz merkezi ile artacak. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kişisel çabaları olmadan bu başarı mümkün olmazdı. Şunu kaydetmek isterim ki Rus mühendisler de büyük bir azimle çalışıyorlar.
Tekrar altını çizmek isterim ki bu en büyük nükleer santrallerden birini kurmaktayız. Çalışan personellerin sayısı 20 bini aşıyor ve bunun 3'te 2'sinin Türk vatandaşı olduğunu da vurgulamak isterim. Türk mühendisler de bu işte ciddi katkı sağlıyorlar.
Rosatom bu santrali kurarken son teknolojileri kullanıyor. Santralimizi kurarken Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı kurallarına da bağlı olmaya devam ediyoruz. Dünyanın en modern ve güvenlikli sistemini kuruyoruz. Türkiye'deki enerji ihityacının yüzde 10'unu karşılayacaktır.
Üniversitelerimizde yaklaşık 300 Türk öğrenci eğitim gördü sanayi ve bilim alanında. Bu bize santrali sadece kurmadığımıız, Türkiye'de yeni yüksek teknolojilerle donatılmış yeni bir sektör ve yeni bir ekonomi alanının ortaya çıktığını da gösteriyor.
Açıkça şunu söyleyebilirim, büyük hedefler kurmayı ve bu hedeflere doğru emin adımlarla yürümesini biliyorsunuz. Biz de bu yaklaşımınızı destekliyoruz. İki ülkenin çıkarları ve bölgedeki barış ve istikararın tesisi için önemli olduğunu belirtiyor ve ilginize teşekkür ediyorum.'
BAKAN DÖNMEZ: 'Dünyanın en büyük nükleer güç santrali inşası Türkiye'de yükseliyor, 30 bin kişi görev aldı. Gülnar ilçemizin nüfusuna denk bir rakam. 550 bin bağımsız parçadan oluşacak. Mekanik, elektronik, makine ve imalat sanayimiz ve bunların alt dallarıyla birlikte dev bir endüstri çalışıyor.
Akkuyu NGS Türkiye için bir elektirk santralinden daha önemli anlam taşıyor. Burası Türkiye'nin gelecekte kuracağı Nükleer enerji endüstrisinin de referans noktası olacak. 217 öğrencimizi Rusya'ya eğitime gönderdik. MEB 500 öğrenciyi yurt dışında eğitim görmesi için seçti. Geriden geldiğimiz nükleer enerji yolculuğunda arayı hızlı şekilde kapatacağız. Nükleerde de kendimize özgü teknolojiyi geliştireceğiz.'
Siyasetcafe.com