MEB'in hazırladığı Biyoloji Dersi Öğretim Programı'nda yer alan 'yaratılış teorisi' şeklindeki müfredat değişikliği eğitimciler tarafından eleştirilmişti. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredattan tartışmalı biyoloji konularının çıkarıldığı görüldü.
Tartışmalı müfredatta yer alan “Biyolojik olaylar; bir plan ve programın gereği olarak ortaya çıkar, kâinat ve içindeki canlı cansız tüm varlıklarda görülen mükemmel dengeye ve düzene işaret eder” ifadesi kaldırılarak “Biyoloji eğitiminin konu alanını oluşturan biyolojik olaylar, ekosistemdeki canlı ve cansız tüm varlıklar arasında görülen ekolojik dengeye işaret eder” ifadeleri getirildi.
Aldığı yüzlerce yıl hapis cezası nedeniyle tutuklu bulunan tarikat lideri Adnan Oktar, Türkiye’de yaratılış teorisinin en yılmaz savunucuları arasında yer alıyordu.
Öte yandan “Biyoloji dersi öğretim programında yer verilen her bir konu, öğrencilere tabiatın, canlıların ve yaşamın birbirine bağlanmış muhteşem uyumunu, yapısını, hikmetini gösterme fırsatı sunmaktadır” ifadeleri de değiştirilerek “Biyoloji Dersi Öğretim Programı’nda yer verilen her bir konu, öğrencilere canlıların yapısını ve yaşamın uyumunu görme fırsatı sunmaktadır” ifadeleri getirildi.
YARATILIŞ TEORİSİ NEDİR?
Yaratılış teorisi evrim teorisi yerine ABD merkezli tarikatlar tarafından ortaya atılan bir teoridir. Özellikle inanç kurumlarının görüşü olan yaratılış teorisi, içinde yaşadığımız doğanın (toprak, su, bitki, canlı) altı günde yaratıldığını, canlılığın 6 bin ile 8 bin yıllık bir geçmişi olduğunu ve bu sürenin Darwinizmin iddia ettiği evrimin oluşması için yetersiz olduğunu savunur. Bu teorinin merkezinde “yeni yaratılışçılık” olarak da bilinen “akıllı tasarım” yaklaşımı yer alır. Akıllı tasarım savunucuları genellikle özellikle biyolojik organizmaların yapısı, evrenin düzeni ve yaşamın karmaşıklığı gibi durumları, MEB’in biyoloji öğretim programında yaptığı gibi, bir üstün varlığın veya tasarımcının etkisi üzerinden açıklar.
Siyasetcafe.com