CHP'li ve İYİ Partili isimler tezkereden 2 gün önce ABD Büyükelçiliği'ne gitti ​​​​​​​

Yabancı asker tartışmasında yeni perde: CHP’li isim 4 milletvekili ile birlikte "tezkere" oylaması öncesinde ABD Büyükelçiliği’ne gitti | Odatv detaylara ulaştı

Irak ve Suriye'ye asker gönderme tezkeresinin süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, 17 Ekim’de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Tezkereye 357 vekil kabul oyu verirken, 164 vekil ise hayır oyu verdi.

Tezkereye AK Parti, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Deva Partisi evet oyu vereceğini açıklamıştı. Cumhuriyet Halk Partisi ise "yabancı askerlerin Türkiye'de bulunmasına" ilişkin madde gerekçesiyle hayır oyu verdi. Yeşil Sol Parti ise tezkerenin bölgedeki istikrara zarar vereceği görüşünü dile getirmişti. Tezkere görüşmeleri sırasında zaman zaman AK Parti ve İYİ Parti'li vekillerle Yeşil Sol Parti milletvekilleri arasında tansiyon yükselmişti.


KILIÇDAROĞLU TEZKEREYE KARŞI ÇIKTI

 

Tezkereye “Hayır” diyeceklerini açıklayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, tezkerenin oylanacağı gün Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Bahçeli'ye seslenerek "MHP olarak bu tezkereye evet diyeceğini söylüyorsun. Sana bir soru: Yabancı asker postallarının Türkiye Cumhuriyeti topraklarını çiğnemesine ‘evet’ diyor musun demiyor musun? Bu kadar açık. Milliyetçiyim diyorsun bu kardeşiniz de milliyetçi. Altı okumuzdan birisi de milliyetçilik. Asla ve asla yabancı bir askerin Türkiye’ye gelmesini istemiyorum" dedi.


SARIGÜL’DEN VİDEOLU TEPKİ

 

Meclis’te kabul edilen tezkereye CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül de kendisi ile özdeşleşen videolardan birisiyle tepki gösterdi.

Videoda Sarıgül, elinde bulunan postalları yere fırlatarak “Türkiye’de yabancı asker postalı istemiyorum” dedi.

 

CHP MİLLETVEKİLİ TEZKEREDEN 2 GÜN ÖNCE ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ’NE

 

Odatv’nin edindiği bilgilere göre tezkere Meclis’e gelmeden iki gün önce dikkat çeken bir toplantı gerçekleşti.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, aralarında İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve NATO PA Üyesi Turhan Çömez’in de bulunduğu 4 milletvekili ile birlikte ABD Büyükelçiliği’nde yemekli bir toplantıya katıldı.

 

SARIGÜL SESSİZ KALDI

 

Tezkere öncesi ABD Büyükelçiliği’nde gerçekleşen görüşme CHP’li Mustafa Sarıgül'e soruldu. Ancak Sarıgül  soruları yanıtsız bıraktı.

Konuya ilişkin İYİ Parti’li Turhan Çömez ise bir açıklama yaptı.

 

Çömez, şunları söyledi:

 

"ABD Büyükelçiliğinde daha önceden planlanmış yemekli bir toplantı gerçekleşti. Bu tür toplantılar ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendirmek için zaman zaman yapılır ve yararlı da olur. Yemek daveti çok önceden yapılmıştı ve bunun mecliste görüşülen tezkere ile hiç bir ilgisi yok. ABD Büyükelçisi iki ülke arasındaki ilişkilerin önemini vurguladı.

Diğer katılan arkadaşlarımın değerlendirmelerini paylaşamam. Ancak ben özellikle son dönemde ilişkilerin güven kaybı yaşadığını bunun telafi edilmesi gerektiğini söyledim. Ege Adaları’nda ve Dedeağaç’taki ABD varlığının toplumda kaygı uyandırdığını ve siyasetçi olarak bizlerde büyük soru işareti oluşturduğunu vurguladım. YPG ve PYD’nin PKK uzantısı bir terör örgütü olduğunu, ülkemizdeki bazı saldırıların kaynağının burası olduğunu ifade ettim. Türkiye’nin yaptığı sınır ötesi operasyonun ülkemizin güvenliği için kaçınılmaz olduğunu muhalefet partisi olarak bunu desteklediğimizi söyledim. İsrail’in saldırılarının vatandaşlarımızda büyük kaygı uyandırdığını, savaşın bir an önce bitmesi için ABD’nin gerçekçi adım atması gerektiğini Türkiye’nin arabulucu ya da garantör olabileceğini ifade ettim."

 

KILIÇDAROĞLU’NUN HABERİ VAR MI?

 

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun, kendisine yakınlığı ile bilinen ve desteğini her fırsatta dile getiren Mustafa Sarıgül’ün ABD Büyükelçiliği’nde görüşmeye gittiğinden haberi olup olmadığı ise bilinmiyor.

 

ABD’NİN SARIGÜL RAPORU WIKILEAKS BELGELERİ’NDE

 

ABD Büyükelçiliği’ne görüşmeye giden Mustafa Sarıgül, 2010-2011 yıllarında sızdırılan Wikileaks Belgeleri’nde de yer aldı.

Sarıgül’ün, belgelerdeki ABD raporlarında ismi birçok bölümde geçti.

 

Onlardan bazıları ise şöyle:

 

“Edelman, 12 Ocak 2005: ''Sarıgül, dikkatle işlenmiş bir koreografi ile, kendisini dinine bağlı bir Müslüman olarak gösterip laik ve dindarların bir arada olduğu Şişli belediye seçimlerinde yüzde 70 oy aldı. CHP Milletvekili Hasan Aydın, -ayrıntılara girmeden- Türkiye''nin önde gelen iki dinî toplumunun Nakşibendi Dergâhı ve Fethullah Gülen cemaati mensuplarının Sarıgül''ü desteklediklerini söyledi. Sarıgül taraftarları onu Başbakan Erdoğan''ın karşısında laik fakat CHP içinde dindar birisi olarak görüyor. Karşıtları ise, küstah, yeteneksiz, yolsuzluklara bulaşmış ve aşırı derecede otoriter diyor onun için. Sarıgül basında imajını pompalamada usta fakat kontaklarımızın çoğuna göre bir sahtekâr. 2004''de IV 1 programına (Uluslararası Ziyaretçi) katılımını kendisini Amerika tarafından destekleniyormuş gibi göstermek için kullandı; bu asılsız algı Baykal''ın etrafındaki kronik paranoyak yandaşları (örneğin, eski Büyükelçi Onur Öymen) tarafından tutuldu fakat biz CHP''nin içindekilere böyle olmadığını anlattık.''

ABD Ankara Siyasi Müsteşarı John Deutsch, 28 Ocak 2005: ''Pek çok CHP''li muhbirimiz Baykal''ın otoriter liderliğini beğenmiyor ve bunun partiye zarar verdiği kanısında fakat aynı zamanda, yolsuzluklara karışmış, eğitimsiz ve otoriter gördükleri Sarıgül''e de güvenleri yok. Baykal ve taraftarları, ABD Ordusu''nun Türkiye üzerinden Irak''a girmesi için 1 Mart 2003''deki meclis tezkeresinin CHP''nin karşı çıkması yüzünden kabul edilmediğinden dolayı Baykal''ı cezalandırmak için ABD''nin Baykal yerine başka birini getirmeye çalıştığını açıkça söylüyorlar.''

Wiener, 23 Ekim 2009: Patrik (Bartholomeos), Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül''ü bir muhalefet partisi kurmada desteklediğini ve muhalefet olarak CHP''nin başında Sarıgül''ü Baykal''a tercih ettiğini söyledi. Patrik, 2006''da ABD ziyareti esnasında görüştüğü ve yakındaki ABD ziyaretinde de tekrar görüşmeyi umut ettiği, kendi arzusuyla sürgünde yaşayan filozof Fethullah Gülen hakkında yalnız olumlu şeyler söyledi.

Patrik, yıllar önce Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül''ün kendisini ziyaret ettiğini, kendisinden ABD''de yaşayan tanıdığı Rumlara, Başbakanlık koltuğu yolundaki hevesine desteği arttıracak şekilde Sarıgül''ün güvenilir bir kimse olduğunu söylemesini istediğini söyledi. Patrik, bunun Türk siyasetinde sıra dışı bir şey olduğunu -fakat kendisinin hoş karşıladığını- ve ABD''deki dostlarına Sarıgül''ü olumlu şekilde tanıttığını ancak bundan öteye gitmediğini anlattı.”


Siyasetcafe.com

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri