CHP'den ŞOK İDDİA 'Sabah ve ATV'nin sahibi Kalyoncular Devleti 17,5 milyar dolar zarara uğrattılar'

Zirve Holding'in Türkiye'nin Azerbaycan'dan doğalgaz alım işinin aktörlerinden biri olduğunu iddia eden CHP Milletvekili adayı Aykut Erdoğdu, ortaklık bağlarında Kalyoncu Ailesi'nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın...

CHP İstanbul Milletvekili adayı Aykut Erdoğdu, Kalyoncu Ailesi’ne ait Zirve Holding’in Türkiye’nin Azerbaycan’dan doğalgaz alım işinin perde arkasındaki aktörlerden biri olduğunu, yapılan anlaşmalarla devletin toplamda 17.5 milyar dolarlık zarara uğratıldığını ileri sürdü. Ar Enerji’nin, Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar’ın Türkiye’deki şirketi Socar Türkiye’nin ortağı olduğunu belirten Erdoğdu, Ar Enerji’nin ortakları arasında ise Kalyoncu Ailesi’nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen ismine rastladıklarını da öne sürdü. Erdoğdu’nun Socar Türkiye’nin dolaylı ortağı olduğunu iddia ettiği Zirve Holding hali hazırda Sabah Gazetesi ve ATV’nin şirketi Turkuvaz Medya’nın sahibi durumunda.

Erdoğdu dün CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda yaptığı basın toplantısında yolsuzluk dosyalarını araştırırken hissedarlıkları ve ortaklıkları karışık işlemlerle gizlenen üç şirketle karşılaştıklarını ifade etti. Bunları Ar Enerji, Zirve Holding ve British Virgin Island’da kurulan Powertrans şirketleri olarak açıklayan Erdoğdu tamamen ticaret sicil gazetesi ve resmi kayıtlara dayandırdığını söylediği iddialarında özetle şunları söyledi:

MERKEZDEKİ ‘ZİRVE’

“Bilindiği üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve TBMM’de ve AKP Grubu tarafından kapatılan 17/25 Aralık soruşturmasında 3. Havalimanı müteahhitlerinden 630 milyon dolar alındığı ve bu tutarla ATV-Sabah Medya Grubu’nun satın alındığı belgelenmişti. Bu olayla ilgili yaptığımız araştırmada işlemlerin merkezinde Zirve Holding A.Ş.’nin olduğunu tespit ettik.

Aralarında Arkgaz, Ar Enerji, CIG Petrol, Ay-Yıldız Holding gibi şirketlerin adının geçtiği ve sonucunda Zirve Holding A.Ş. ile sonuçlanan bir dizi şirket kuruluşu ve hisse devirleri yapılmıştır. Berat Albayrak, Remzi Gür, Fatih Baltacı, Fettah Tamince, Cemal Kalyoncu gibi birçok dosyada karşımıza çıkan isimlerin adının geçtiği bu operasyonlar sonucunda Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen’in de adı karışmıştır.

Arkgaz A.Ş.’nin yönetiminde Kalyon grubun sahibi Kalyoncu ailesi, Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın dostu Fettah Tamince, enerji ihaleleri sözkonusu olduğunda sürekli olarak adıyla karşılaştığımız Fatih Baltacı, Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen hakim konumdadır. Ziya İlgen’in Ar Enerji şirketine ne zaman ve nasıl ortak olduğuna dair sicil bilgilerine ulaşılamamaktadır.

SOCAR’DA DA HİSSEDAR

Ziya İlgen, Kalyoncu ailesine ait Ar Enerji şirketinin hisselerinin yüzde 50’sini almış, daha sonra şirket Zirve Holding’e devredilmiştir. Ar Enerji aynı zamanda Socar Türkiye şirketinin hissedarları arasındadır. Zirve Holding ATV-Sabah Medya Grubu’nu satın almak amacıyla toplanan 630 milyon dolar rüşvet havuzunun kasa şirketidir.

Ziya İlgen’in ortağı olduğu Ar Enerji Şirketi ile ortak edilmesi karşılığında Azerbaycan Socar şirketine çok önemli avantajlar sağlanmıştır. Sayıştay raporlarına göre 2001 yılında Azerbaycan ile yapılan doğalgaz alım anlaşması hükümleri Türkiye aleyhine değiştirilmiş ve Türkiye 1.5 yıl için 1.4 milyar dolar fiyat farkı ödemek zorunda kalmıştır. Bu anlaşma 20 yıllık olup, Türkiye doğalgaz fiyatlarına bağlı olarak toplamda 10 milyar dolara yakın zarar ettirilmiştir. Yapılan değişiklikle Türkiye’nin gaz ihraç hakkı da elinden alınmış ve bu durum ‘al ya da öde’ koşulu dolayısıyla Türkiye’yi 4 milyar dolara yaklaşan bir yükümlülük altına sokmuştur.

Rusya’ya Karadeniz’den geçiş hakkı verilmesi sonucu Türkiye için stratejik önemde olan Nabucco projesi çöpe atılmış, Nabucco sonrası ortaya atılan TANAP projesinde Botaş’ın yurt içinde 13 dolar maliyetle taşıdığı gaz taşıma hakkı Socar-BP-Botaş ortaklığında kurulan şirkete ortalama 90 dolar birim maliyet üzerinden verilmiş ve 15 yıllık bu anlaşma dolayısıyla yıllık 500 milyon dolar anlaşma dönemi boyunca yaklaşık 7.5 milyar dolar kamu zararı oluşmasına sebep olunmuştur.

Benzer işlemler, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ortağı olduğu Çalık şirketi aracılığıyla Rus doğalgaz ve petrolünün taşımasında ve bu şirkete ait British Virgin Island’da kurulan naylon şirket Powertrans aracılığıyla da Kürt petrollerinin taşımasında da yapılmıştır. Yine Çalık şirketinin aldığı Samsun-Ceyhan Hattı yapımında olduğu gibi ihale yapılmadan verilen bu işle ilgili incelemelerimiz devam etmektedir.”

Hakkında açılan 3 milyon liralık tazminat davasına rağmen edindiği bilgileri halkla paylaşmayı sürdürdüğünü belirten Erdoğdu, “17-25 Aralık soruşturma dosyası kapatılmasaydı bu konuda da net bilgiler alacaktık. Enerji alım anlaşmaları ve hazine garantileri gelecekte torunlarımızın bile başına bela açacak yükümlülüklerdir” dedi.

Yıllık 6.6 milyar m3 geliyor

TÜRKİYE Azerbaycan’dan 2001 yılında yapılan anlaşma uyarınca yıllık 6.6 milyar metreküp doğalgaz alıyor. Anlaşma 2021 yılının nisan ayında bitecek. SOCAR Azerbaycan devlet petrol şirketi olarak bu anlaşmanın bir tarafı. SOCAR ayrıca Türkiye’de Petkim’i 2008 yılında aldı. 2010’da yapılan protokelle de BOTAŞ, Şah Deniz I. Faz’a ait yıllık kontrat miktarının, yani 6.6 milyar metreküp doğalgazın, 1.2 milyar metreküpünü, Petkim dahil olmak üzere Türkiye’deki yerel tüketicilere satılması için, SOCAR’ın Türkiye’deki bağlı kuruluşuna (SOCAR GAZ) 2016 yılı sonuna kadar teslim edecek. Öte yandan Azeri doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırmayı planlayan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) anlaşmasının da yatırımcısı. Yıllık ilk etapta 16 milyar metreküp doğalgaz Azerbaycan’ın Şahdeniz sahasından Türkiye’ye buradan da Avrupa’ya taşınacak. İlk gaz akışının 2018’de başlaması öngörülüyor. Avrupa’ya taşınacak ilk doğalgazın ise 2019’da yapılması hedefleniyor. Bunun yanısıra, Şah Deniz sahasında doğalgaz ile birlikte çıkartılan bir petrol cinsi olan kondesatin ise bugünkü 55.000 varil/gün seviyelerinden 120.000 varil/gün seviyelerine ulaşması bekleniyor.

İŞTE İDDİALARDAKİ ORTAKLIK BAĞLARI

2013: ‘Zirve’ yılı

Aykut Erdoğdu’nun iddialarının odağındaki şirket Socar. Socar, Azerbaycan devlet şirketi ve enerji konusunda faaliyet gösteriyor. Türkiye’deki şirketi ise Socar Gaz. Bu şirketin yüzde 70’i Socar Türkey Enerji A.Ş.’ye yüzde 30’u ise Arkgaz Enerji A.Ş.’ye ait. Arkgaz’ın iki ortağı var. Yüzde 60’ı CIG Petrol Gaz Enerji A.Ş.’nin yüzde 40’i ise Ar Enerji A.Ş.’nin. Bu noktada Erdoğdu Ar Enerji’nin ortaklık yapısındaki ilginçliklere dikkat çekiyor. Ar Enerji, Kalyoncu Ailesi’nin şirketi. Ocak 2013’te bu aileye mesup 5 kişi ortakken Ekim 2013’te şirkette aileden sadece Cemal ve Ömer Faruk Kalyoncu kalıyor. Onlar yüzde 25’er sahipken yüzde 50 ile birden Ziya İlgen ortak olarak sahneye çıkıyor. Erdoğdu, Ziya İlgen’in Ar Enerji’ye nasıl ve ne zaman ortak olduğuna dair ticaret sicil bilgilerine ulaşılamadığına dikkat çekiyor. Ar Enerji, Ekim 2013’te Ayyıldız Holding’e devroluyor. İlgen’in ismi de ilk kez bu tarihte kayıtlarda yer alıyor. Ar Enerji hisselerini devralan Ayyıldız Holding yine Ekim 2013’te isim değiştiriyor ve Zirve Holding’e dönüşüyor. Böylece Zirve Holding’in Arkgaz’ın Arkgazın’da Socar Gaz’ın ortağı olmasının yolu açılıyor. Zirve Holding’in 2013 yılında kontrolünü ele geçirdiği bir diğer şirket ise Sabah ve ATV’nin sahibi Turkuvaz Medya oluyor. Böylece 2013 yılı tamanlanırken tam anlamıyla ‘Zirve’ye ulaşılıyor.

siyasetcafe.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri