"Oksijen İstasyonu" isimli filmde 1980 yılının yazında yaşanan olaylar anlatılacak.
Ukrayna’da Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun hayatını anlatan sinema filmi çekiliyor. Filmin çekimleri, Ukrayna Devlet Sineması desteğiyle yapılıyor.
Ukrayna Devlet Sineması basın servisinden yapılan açıklama, “Kırımoğlu, 1979 yılında dört yıllık sürgün cezasına çarptırılıyor ve Yakutistan’daki Zıryanka köyüne gönderiliyor. Kırımoğlu, sürgün cezasında oksijen istasyonunda çalışıyor. Her gün paslı tüplere oksijen dolduran Kırımoğlu onları rıhtıma götürüyor. Sıkıcı ve yorucu bir iş… Bu ilk ve son cezası değildi ve sanki sonsuza kadar sürecekmiş gibi geliyordu…” ifadeleri yer aldı.
KIRIMOĞLU’NUN HAYATINI ANLATAN FİLM, 2022 YILINDA VİZYONA GİRECEK
Film senaristi Mıhaylo Brınıh ve yönetmen Ivan Tımçenko’nun, 5 yıl önce Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile tanıştıktan sonra proje üzerinde çalışmaya başladığını belirtilen açıklamada, “Filmin ana motiflerinden biri, seyirciyi Kırım Tatar halkının liderinin hayatının tamamen beklenmedik bir yanıyla tanıştıracak derin ve dokunaklı bir kişisel hikaye.” denildi.
“Oksijen İstasyonu” sinema filminin Ukrayna’da 2022 yılında gösterime gireceği bildirildi.
KIRIMOĞLU’NUN BEŞİNCİ MAHKUMİYETİ
Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, halkının anavatan Kırım’da yaşaması için yürüttüğü mücadele yüzünden toplamda 15 yıl ceza evlerinde alıkonulmuştu. Beşinci mahkumiyeti, Zıryanka’da geçti. 1979 yılında sürgüne gönderildiği yer, Saha Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Yakutsk şehrinin 1500 km doğusundaki Zıryanka’ydı. Eksi 50 dereceleri bulan sert kışta, yaz aylarında kilometrelerce genişlikteki bataklıkların oluştuğu bu bölgeden kaçmak imkansızdı. Zıryanka ölüm vadisi olarak da bilinen Koluma nehri vadisinde idi. Bu bölgede Stalin döneminde on binlerce mahkumun öldüğü bilinmektedir.
Siyasetcafe.com