Teknoloji sayesinde hayatımızın parçası haline gelen sosyal medyanın etkileri, akademik bir çalışma ile kitap haline getirildi. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aylin Tutgun Ünal, sosyal medya bağımlılığı ölçeğinden yola çıkarak kaleme aldığı “Sosyal Medya’nın Etkileri” isimli kitabını yayımladı. DER Yayınlarından çıkan Genç Bilim Emekçileri’ne ithafen hazırlanan kitabın içeriğinde sosyal medyanın etkileri, bağımlılığı ve ölçülmesi bilimsel verilerle ele alınıyor.
BAŞUCU REHBERİ OLACAK
Sadece sosyal medyaya ilgi duyanların değil, sosyal medyayı bilinçli kullanmak isteyen herkesin bu kitaptan yararlanabileceğini ifade eden Ünal, “Sosyal medya hem bireyi hem de toplumu oldukça etkileme gücüne sahip. Bu anlamda sosyal medyayı anlamak önemliydi ve aynı zamanda sosyal medya bağımlılığı çağımızın bir sorunu olarak görülüyor. Sosyal medya bağımlılığı araştırmalarına ve sosyal medya bağımlılığı ölçeğine de yer vererek okurlara faydalı olmasını hedefledim, umarım amacına ulaşır” dedi.
HER ŞEY ÇOK HIZLI GELİŞİYOR
Dr. Aylin Tutgun Ünal, sosyal medya bağımlılığı ölçeği geliştirilmesiyle bu çalışmanın ortaya çıktığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Sosyal medyanın önemli etkilerinden birisi kısa sürede yeni bir ilişkinin kurulması ve yine kısa sürede ilişkilerin sonlandırılmasının sosyal medyada daha kolay olmasıdır. Diğer taraftan, küresel anlamda tek başına sağlanamayacak olan gücün, sosyal ağlar yardımıyla geniş çapta sağlanması, sosyal medyanın insanları etkileme gücünü ortaya koyuyor. Özellikle politik amaçlı kullanım ile kamuoyuna hitap edilmesi sosyal medyanın toplumsal etkilerini gözler önüne seriyor.
Sosyal medya ağları sunduğu pek çok cazip özellik ile bireylerin pek çok ihtiyacına hitap ederek haz almalarını sağlıyor. Sonuç olarak; bu çalışmada öncelikle sosyal medyanın gelişim süreci ile tanım ve özelliklerine yer verilerek sosyal medya ağlarının anlaşılabilmesi amaçlandı. Daha sonra, sosyal medya bağımlılığına geçiş zemini sağlandı. Sosyal medya bağımlılığı bölümünde ise, sosyal medya bağımlılığı tanımlanmaya çalışılarak alanyazındaki araştırmalar konularına ayrılarak verildi. Sosyal medya bağımlılığının ölçülmesi konusu ise son bölümü oluşturdu ve ülkemizde geliştirilen ölçekler ele alındı. Yoğun bir alan-yazın araştırması sonucunda derlenen bu çalışmanın sosyal medya bağımlılığı ve ölçülmesi konusunda bir başvuru kaynağı olabileceğini umuyorum.”
SOSYAL MEDYA EN ÇOK GELİŞEN BEYİNLERİ ETKİLİYOR
Kitabın arka kapağında insan davranışlarını etkileyen dönemlerden bahseden Nevzat Tarhan’ın sosyal medya kullanımına ilişkin görüşleri ise şöyle: “Sosyal psikoloji ve iletişim bilimi alanında yapılacak bilimsel alan çalışmaları geleceği öngörme ve mevcut sorunlara alternatif çözümler üretme konusunda çok faydalı hatta gerekli görüyorum. Artık açıkça görülüyor ki sosyal medya kullanımı bir alışkanlık halinde iken şu anda tutku ve bağımlılık durumuna gelmiştir. Klinik tanı olması biyolojik ve psikolojik tedavileri konusunda bize sorumluluklar yükledi. Özellikle kültürümüze uygun tanı yöntemleri gerekiyordu çünkü sosyal medya en çok gelişen beyinleri etkiliyor. Beynin ödül ceza sistemi bozulduğu için bu kişilerin beyni hazza doymuyor ve tıpkı kokain gibi arama davranışına sürüklüyor.”
siyasetcafe.com