Şamanizm nedir? Şaman adetleri nelerdir? Türkler hangi Şaman adetlerini günümüzde de kullanıyor?
ŞAMANİZM NEDİR?
Şamanizm, varlığı tüm insanların tarihinde Erken Taş Devri'ne ve daha da geriye kadar kanıtlanabilen, inisiyasyon (spiritüel) içeren bir vecd (ruhun dünyevi gerçeklikten kurtulduğu kendinden geçme ve coşkunluk hissi) ve trans tekniğidir.
Günümüzde yenilenerek tekrar uygulanmaya başlanan şekline ise Neo-Şamanizm denir.
İşte, biz Türklerin farkında olmadan sürdürdüğümüz Şamanizm gelenekleri;
Nazar Boncuğu
Şamanizm inanışına göre gök tengri (Gök Tanrı), bizi göklerden izler. Nazar boncuğunun kem gözlerden koruduğuna inanılır.
Çaput Bağlama
Orta Asya’nın eski dini şamanizme göre Tanrı’dan dilekte bulunmak ve karşılığında bir şey sunmak dileğin kabul olmasını sağlar. Şamanizm gelenekleri arasında önemli bir yeri olan bu inanca göre ağaçlara, mezarlara ve çalılıklara çaput bağlanır.
Bu geleneği çoğu insan halen günümüzde de sürdürmekte. Örneğin Kapodokya’da sembolik olarak nazar boncuklarıyla süslenen dilek ağaçları yerli yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.
Kurşun Dökmek
Büyüye ve nazara inananların ruhsal çöküntü ve hastalık durumunda başvurdukları bu ilginç yöntem de şamanizme dayanıyor. Şamanizm’de “kut koyma” tabiriyle ifade edilen bu ritüel sırasında çıkan sesin kötü ruhları kaçıracağına inanılıyor.
Ankara Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Zeliha Kayaaltı’nın araştırmasına göre iyi bir amaca yönelik olarak yapılsa da bu eylemin sonuçları iyi olmuyor. Araştırmaya göre eylem sırasında yayılan buhar, kurşun zehirlenmesi ve ağır metal olan antimon zehirlenmesine yol açıyor.
Tahtaya Vurmak
Kötü bir şey olmaması için tahtaya vurma geleneği oldukça yaygın. Aslında bu eylem de Şamanizm gelenekleri arasında bulunuyor. Şamanizm’de kötü ruhların kaçması ve söylenen kötü şeyi yapmaması için ağaç tanrısını uyandırmak için ağaca vurulurdu.
Cenazede Yemek Vermek
Şamanizmde “yoğ aşı” olarak adlandırılan cenaze yemeği, kötü ruhların ölüyü ve cenazenin yakınında bulunan kişileri rahatsız etmemesi amacını taşırdı. Günümüzde zor günümüzde yanımızda olan kişileri hoşnut etmek için yemek ya da helva veririz.
Elleri Kaldırıp Dua Etmek
Şamanizmde Gök Tengri göklerdeki inanılan tek tanrı, tanrıya en yakın yer ise dağlardır. Bu nedenle Şamanizm inanışında dağ kutsaldır.
Havaya Ateş Açmak
Düğünlerde sevinç gösterisi olarak yaptığımız bu hareket de bir Şamanizm geleneğidir. Şamanizm inancında kötü ruhların ateşten korktuğuna inanılır.
Günümüzde bu amaçla yapılmasa da havaya ateş açmak oldukça yaygın. Bu alışkanlık bilinçsizce yapıldığı için en mutlu günlerin kana bulanmasına neden olabiliyor.
Ölünün Üstüne Bıçak Koymak
Şamanizm’e dayanan Türk geleneklerinden biri de ölünün üzerine bıçak koymak. Şamanizm inanışına göre ölünün üzerine konulan bıçak, kötü dünyanın koruyucu ruhu erlik ile ölümün mücadelesinde ölüye savunması için yardım ediyor. Bıçağın demirden olması gerekiyor. Çünkü demir, kötü ruhları kaçırıyor.
Siyasetcafe.com