BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Asıl inşa edilecek şey demokratik özerkliktir” açıklamasının ardından “özerklik ilanı” tartışması başlarken, parti yönetimi tartışmalara tepki göstererek, açıklamanın “özerklik ilanı” anlamına gelmeyeceğini savundu.
DEMİRTAŞ KULLANDI
BDP’nin Güneydoğu’daki seçim çalışmalarında ise dikkat çeken bir tablo ortaya çıktı. BDP, seçim otobüslerini, yerel seçim çalışmaları kapsamında yeniden giydirerek, duyurusunu yaptı.
BDP Seçim Bürosu tarafından yapılan ve Twitter hesaplarında da yer verilen fotoğraflı duyuruda, “Yeni otobüsümüz giydirildi. Öndeki tabelalara bakarsanız ‘öz yönetimle özgür kimliğe’ zaten hazır olduğunu göreceksiniz” denildi. Otobüslerin önünde “Kürdistan-Amed” tabelaları yer aldı. BDP’nin yerel seçim çalışmalarında kullanılan seçim otobüsleri ile minibüslerinde “Öz yönetimle özgür kimliğe” sloganına da yer verildi. BDP lideri Demirtaş da, dünkü Tunceli programında BDP’nin yeni giydirilen otobüsünü kullandı.
BEYANNAMEYE GİRDİ
BDP’nin “demokratik kurtuluş ve özgür yaşamı inşa yürüyüşünde öz yönetimle özgür kimliğe” başlıklı yerel seçim beyannamesinde, “demokratik konfederalizm” değerlendiriliyor. Beyannamede, “Demokratik konfederal sistemin inşa edilmesinde yerel yönetimler önemli bir yere sahiptir” denildikten sonra, “demokratik özerklik” tanımı şu şekilde yapılıyor:
DEVLETİ BEKLEMEDEN
“Demokratik özerklikte Kürtler’in yaşadığı coğrafyanın Kürdistan olarak kabulü önemlidir. Demokratik özerklik kabul edilirse ulus devlet ile uzlaşma zemini ve temeli doğar. Demokratik özerklik, hakim ulus devlet ile ortak çatı altında yaşamanın asgari koşuludur. Demokratik özerklikle Kürtler’in varlığının tanındığı demokratik bir statü olan Demokratik Özerk Kürdistan, siyasal idari yapılanma olarak somutlaşacaktır. Bu güncel bir gerçekliktir de. Kürtler tüm yaşam alanlarında devlete ihtiyaç duymadan ve devlet dışında kendi toplumsal özgürlüklerini geliştireceklerdir... Devletin bunları kabul etmesi de beklenmeyecektir.”
Öcalan posterleri toplandı
BDP’nin İmralı Cezaevi’nde ömür boyu hapse mahkûm edilen Abdullah Öcalan’ın, Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle kent merkezinde düzenlediği “halk kürsüsü” etkinlikleri kapsamında Diyarbakır’da kurulan çadır ve platforma asılan Abdullah Öcalan posteri polis tarafından toplandı
Platformda bulunan Şeyh Sait’in posterine ise dokunulmadı. Aramaya tepki gösteren BDP’liler “Masada oturup görüşüyorsunuz ama bir posterine tahammül edemiyorsunuz” diye tepki gösterdi. Bu arada “halk kürsüsü” etkinlikleri kapsamında Şeyh Sait için hutbe okutuldu.