Atlantik Okyanusu’nun dibinde New Jersey açıklarında, havzasının 1,1 milyar olimpik yüzme havuzunu dolduracak kapasiteye sahip (yaklaşık 739 trilyon galon) olduğu öngörülen ve dünyanın en büyük temiz su havzası keşfedildi.
Scientific Reports dergisinde geçen hafta yayınlanan araştırmaya göre, keşif, Columbia Üniversitesi ve Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nden araştırmacılar tarafından ABD kuzeydoğu kıyılarındaki deniz tabanında petrol araştırmaları yaparken gerçekleşti. Yapılan açıklamada “İzole yerlerde temiz su olduğunu biliyorduk, ancak kapsamını veya geometrisini bilmiyorduk, dünyanın diğer bölgelerinde önemli bir kaynak olarak ortaya çıkabilir” denildi.
Buz çağından sonra oluşmuş
2015 yılında Columbia Üniversitesi'nde jeofizikçi Kerry Key ve Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nde jeolog ve jeofizikçi olan Rob Evans, elektromanyetik alanları ölçmek ve suyu haritalandırmak için bu eski petrol sondaj deliklerinin yanındaki okyanus tabanına özel aletler bıraktı. Tatlı su, tuzlu su kadar elektromanyetik dalga iletkeni olarak iyi olmadığından, tatlı su göze çarpıyordu.
Araştırmaları okyanus tabanının yaklaşık 600 metre altında bulunan akiferin kıyıdan kıyıya 75 mil kadar uzağa koştuğunu gösterdi.
Peki tatlı su oraya nasıl geldi? Araştırmacılar, akiferdeki tatlı suyu son buz çağından sonra eriyen buz olduğu ve kayalık çökeltiye hapsettiği teorisini kurar. Ayrıca akiferin kıyıdan gelen yeraltı suyu ile beslendiğini düşünüyorlar.
Gustafson, Key ve Evans, araştırmalarının dünyadaki "karasu tatlı su kaynaklarının azaldığı bölgelerde potansiyel bir kaynak" olabilecek diğer denizaltı kıyı akiferlerini tespit etmek için kullanılabileceğini umuyor.
Akiferdeki tatlı suyun, içme suyu için kullanılmadan önce tuzdan arındırılması gerekir, çünkü su, tuzlu okyanus suyuyla biraz karıştırdığından, biraz tuzludur.
Akifer ( aquifer) nedir?
Suyun çok uzak mesafelere gitmesini sağlayan, yer altı sularını pınarlara ve kuyulara ileten gözenekli toprak ya da jeolojik oluşuma akifer denir.
Siyasetcafe.com