Yılın en önemli üçüncü gök olaylarından birisi olan ‘Ateş Çemberi’ Güneş tutulması yaşandı.
21 Haziran’da gerçekleşen ‘Ateş Çemberi’ Güneş tutulması sürecinde Ay Güneş’in yaklaşık yüzde 99’unu kapladı.
‘ATEŞ ÇEMBERİ’ GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUŞUYOR?
Yılda bir kez meydana gelen tutulma Ay’ın Dünya’dan en uzak yörüngesinde olduğu zaman gerçekleşiyor.
Türkiye saati ile 06.45’te başlayan tutulma, yaklaşık 1.5 saat sürdü. İstanbul’da tutulma 07.53’te başladı ve 08.35’te Güneş’in yüzde 11’lik bir kısmı örtüldü. Tutulma, saat 09.19’da sona erdi.
“Ateş Çemberli Güneş Tutulması” Afrika’dan Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada gözlemlenebilecek. Görülebilirlik güzergâhı üzerindeki bölgeler arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Sudan, Etiyopya, Kızıldeniz, Yemen, Suudi Arabistan, Umman, Umman Körfezi, Pakistan, Hindistan, Çin, Tayvan, Filipin Denizi (Guam’ın güneyi), Avustralya’nın kuzeyi ve Pasifik Okyanusu’nun kuzeyi bulunuyor. Tutulmanın Türkiye’den ise en net Hakkari’den görülebilediği belirtiliyor.
ATEŞ ÇEMBERLİ GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?
Güneş tutulmaları, Dünya’dan bakıldığında, Ay’ın Güneş’i kapatması ile gerçekleşiyor. Ateş Çemberli Güneş Tutulması da bu olaylardan biri.
Ama buradaki fark, tutulmanın Ay’ın, Dünya’dan en uzak yörüngesindeyken gerçekleşmesi. Bu yüzden Güneş tam olarak kapanmıyor ve karşımıza, dairesel bir Güneş çemberi çıkıyor.
Tam Güneş tutulmalarında ise Ay, Güneş’i tamamen kapatabiliyor.