Nisan ayında işçi ve işveren tarafı ile bir araya gelecek olan iktidar, Haziran ayında 850 TL ile bin 200 TL arasında bir zam yapmayı planlıyor.
Edinilen bilgilere göre, iktidar kurmayları, bakanlığın aksine asgari ücrete zam yapılması için yoğun bir trafik yürütüyor. Vatandaşın ekonomik kaygılarının öne çıktığı bu günlerde seçime yönelik bir hamle arayışında olan iktidar kurmayları, Külliye'yi de buna ikna ederek Nisan ayında hem işçi tarafı hem de işveren tarafı ile görüşmeler yaparak, ilave zammın Haziran ayında uygulanmasını istiyor.
İstenilen rakamın ise 4 bin 500'ün üzerine çıkan açlık sınırı ve enflasyon rakamları göz önünde alınarak 850 TL'lik bir ilave zam ile 5 bin 100 TL olması planlanıyor. Ancak rakamın ekonomik göstergelerin değişimi ile 5 bin 100 TL'yi geçebileceği de belirtiliyor.
İL VE İLÇE TEŞKİLATLARI BASTIRIYOR
Ancak bu durum iktidar içinde tartışmalara da neden oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ikinci bir zam için kapıyı kapatıp, topu Meclise atarken, Hazine ve Maliye Bakanlığı sessiz kaldı. İktidar kurmayları ise özellikle il ve ilçe teşkilatlarından genel merkeze yapılan "ekonomik sitemleri" ve bunların seçime yansımalarını önceleyerek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı, "Yapılacak görüşmeler neticesinde yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz" açıklaması da ilave zam ile ilgili çalışmaların yapılacağı iddialarını güçlendirdi.
ASGARİ ÜCRETLİLER BÜYÜK BEKLENTİ İÇİNDE
Resmi rakamlara göre enflasyonun yüzde 50'yi aştığı, iğneden ipliğe tüm ürünlere fahiş zamlar yapıldığı mevcut ekonomik şartlarda 4 bin 250 lira olarak belirlenen asgari ücret daha yılın ikinci ayında açlık sınırının altında kaldı. Sendikaların şubat ayı ile ilgili açlık sınırı rakamları 4 bin 500'ün üzerine çıkarken, mart ayı ile ilgili rakamların ise 5 bini yakalaması tahmin ediliyor. Bu ekonomik göstergeler karşısında ise milyonlarca asgari ücretli ilave zam beklentisi içinde.
Siyasetcafe.com