Ani ölümlere sebep olan trans yağlar yasaklanıyor

Kalp krizinden, kansere kadar bir çok hastalığın nedeni olan ve ani ölümlere yol açan trans yağlar yasaklanıyor. Trans yağ nedir? Trans yağlar hangi ürünlerde bulunur? İşte sağlığımızı yakından ilgilendiren haberin detayları

Tarım ve Orman Bakanlığı, trans yağların yasaklanması hakkında tebliğ hazırlıyor.

Yeni düzenleme tebliğin yayımlanmasıyla birlikte hayata geçecek. Bu sayede trans yağların kullanıldığı tüm ürünler piyasaya sürülemeyecek. Prof. Dr. Canan Karatay defalarca margarinlerde trans yağ olduğu için kalp ve kanser hastalıklarında artış yaşandığını dile getirmiş ve margarin üreticileri tarafından eleştirilmişti.

 

 

YASAĞIN BU YIL UYGULANMASI BEKLENİYOR

Konuyla ilgili bilgi veren Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, uygulamanın bu yıl içinde hayata geçirilmesinin planlandığını söyledi: “Bakanlığımızın teklifiyle ekmekte, salçada, pul biber, peynir ve zeytinde tuzları Tarım Bakanlığımızla birlikte azaltmış durumdayız. Trans yağları da 2020 içerisinde, Tarım Bakanlığı’nın çıkaracağı tebliğiyle yasaklamış olacağız.” 

 

 

TRANS YAĞLAR NEREDE KULLANILIYOR?

 

PASTANE, RESTORAN VE HAZIR GIDA SEKTÖRÜNÜN VAZGEÇİLMEZİ TRANS YAĞLAR NEDEN ZARALI?

Peki, Dünya Sağlık Örgütü’nün savaş açtığı ve en zararlı yağ türü dediği trans yağlar sağlığımızı nasıl bozuyor? Birçok ülke hâlihazırda trans yağları yasaklamışken, neden diğer ülkeler kullanmaya devam ediyor? Trans yağlar kardiyovasküler hastalıklar (kalp krizi, inme vb) başta olmak üzere başka hangi hastalıklara neden oluyor? Trans yağlardan kaçınmak için neler yapılmalı? Hangi gıdalardan uzak durulmalı? Bu soruları uzmanlar yanıtladı. İşte halk sağlığı sorunu olan trans yağlarla ilgili mutlaka bilmeniz gerekenler...

Trans yağlar, sıvı yağların yüksek sıcaklık ve basınç altında hidrojenizasyonu ile elde ediliyor.

Trans yağlar, pasta, kek ve kurabiye gibi pastane ürünlerinde; hamburger, kızarmış tavuk, soğan halkası gibi fast food yiyeceklerde; bisküvilerde ve cipslerde çok miktarda bulunuyor.

Trans yağ, ucuz ve kullanımının kolay olması, gıdaların raf ömrünü uzatması ve yiyeceklere lezzet vermesi gerekçesiyle özellikle pastane, restoran ve hazır gıda sektöründe çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Uzmanlar, trans yağların sadece hazır gıdalarla sınırlı olmadığını, örneğin; evde kızartma tenceresinde, yağın kızdırılarak yapıldığı tüm yemeklerde çok miktarda trans yağ oluştuğunu vurguluyor. Bu durumda ister zeytinyağı ister tereyağı olsun, tüm yağların çok ısıtıldığı durumda trans yağ ortaya çıkardığını bilmek zorundayız.

 

 

TRANS YAĞ, KALP KRİZİNDEN FELCE; DİYABETTEN ALZHEIMER’A PEK ÇOK HASTALIĞIN SORUMLUSU

Hidrojenleşme ile oluşan trans yağların, doğal olarak oluşan trans yağlardan daha zararlı olduğunu söyleyen uzmanlar, “Trans yağlar vücudumuzdaki omega-3 yağlarının yapısını bozar ve üretimini engeller. Kötü kolesterolü yükseltir. Kandaki LDL (kötü kolestrol) yükseldiği zaman kanla birlikte taşınamaz ve damar çeperlerinde birikmeye başlar. HDL ise iyi kolesteroldür. Damarlarda biriken kötü kolesterolü toplayarak karaciğere taşır. Damarların tıkanması, beyin ve diğer organlara yeterince kan taşınamamasından felç ve kalp krizine neden olur. İşte bu noktada trans yağlar sağlıklı bir insan için gereken kolesterol seviyelerini olumsuz yönde etkiler. Damar tıkanıklığı riskini önemli noktada artırır. Trigliserid düzeyini artırarak damar sertliğine neden olur. Damar sertliği ise inme, diyabet, kalp krizi gibi hastalıkların görülme riskini yükseltir. Alzeimer hastalığına zemin hazırlar. Karaciğer hastalıklarına neden olur. Kadınlarda kısırlığa yol açabilir. Obeziteye ve göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olur. Bu nedenle dünya çapında sağlık otoriteleri, trans yağların tüketiminin azaltılması gerektiğini önermektedir” diyorlar.

 

siyasetcafe.com

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri