ABD tarihinde kara leke: KU KLUX KLAN ırkçı örgütü
110
Geçtiğimiz hafta ABD’nin Minneapolis kentinde beyaz bir polis memurunun George Floyd adlı siyah vatandaşı boynuna diziyle bastırarak öldürmesi protesto gösterilerine yol açmıştı. Sosyal medyaya da yansıyan görüntülerde polis, elleri kelepçeli olan George Floyd’un dakikalarca boynuna bastırırken Floyd'un "Nefes alamıyorum" dediği duyuluyordu.
Olay sonrasında gözaltı işlemini yapan dört polis memuru görevden alınmış, binlerce kişi ise olayın meydana geldiği bölgenin yakınında bir gösteri düzenlenmişti. Gösteri baştan sakin geçse de sabaha doğru kontrolden çıkmıştı. Sonrasında ise göstericiler Beyaz Saray kapısına kadar dayanmış, Donald Trump sığına inmek zorunda kaldığı iddiaları gündeme düştü.
Göstericilerin pankartlarında dikkat çeken iki nokta vardı: Bunlardan biri gelmiş geçmiş en etkili Siyahi Amerikalı siyasetçilerden biri ve insan hakları savunucusu Malcolm X... Diğeri de Ku Klux Klan…
210
KU KLUX KLAN NEDİR?
Irkçılık Amerikan tarihinde yabancı bir kavram değil hatta tarihte kara bir leke..Bu kara lekenin en büyük damlası ise acımasız nefret örgütü: Ku Klux Klan.. Örgütün en büyük amacı ise siyahileri yeryüzünden silmek.
Amerika her ne kadar bu örgütü saklamaya çalışsa da bu konuda başarı olamadı.
Bu topluluk adını Yunanca "klux" (çevre) kelimesinden ve İrlanda kökenli oldukları için adına klan kelimesini ekleyerek almıştır. Örgütün ilk iki sözcüğü Eski Yunanca klik - çevre/çember - anlamına gelen “kyklos” sözcüğünden türetilmiştir.
310
1867 yazında, Klan’ın yerel şubeleri genel kongrede buluştu ve "Güney’in Görünmez İmparatorluğu"nu kurdular.
Eski Konfederasyon generali Nathan Bedford Forrest “imparatorluğun” ilk lideri, ya da klandaki tabirle "ulu büyücü" (grand wizard) seçildi. Klan; o kongrede “ulu ejderha”, “ulu titan” “ulu tepegöz” gibi bir hiyerarşi sistemi geliştirdi.
Kendilerine sembol olarak “yanan haç”ı aldılar. Giydikleri beyaz uzun ve maskeli elbiseler de etrafa korku salıyordu.
410
Şiddet uygulayan Ku Klux Klan üyeleri genellikle yoksul beyazlar olmakla birlikte, üyeler arasında avukatlar, doktorlar, tacirler hatta bakanların bile olduğu her sınıftan insan yer alıyordu. KU KLUX KLAN zamanla bir terör örgütüne dönüştü.
510
Demokratların bütün güneyi hâkimiyet altına almasıyla Klan’ın ilk dönemi sona erdi. Thomas Dixon'ın 1905 yılında yayımlanan kitabı "Clansman" (Klan Adamı) ve D.W. Griffith'in 1915 yapımı “A Birth of a Nation” (Bir Ulusun Doğuşu) filmi KKK’ya yönelik romantik ve olumlu bir yaklaşım sergileyerek, örgütün canlanmasına -bilerek ya da bilmeyerek- katkıda bulunmuş oldu.
610
KKK en güçlü döneminde tahmini olarak 4-6 milyon arasında bir üye sayısına ulaştı.
İkinci dalga klan'lar çok daha tehlikeli ve acımasız olacaktı. 400 bin kişinin katıldığı Ku Klux Klan yürüyüşü ile dünyaya korku saldılar. Resmi kayıtlara göre linç edilen zenci sayısı 3000 olsa da çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
710
İkinci klan sadece siyahlara karşı değil, aynı zamanda Katoliklere, Yahudilere, yabancılara ve örgütlü emeğe (sendikalı işçilere ve genel olarak solculara) karşı da tavır alacaktı.
Ayrıca 20. yüzyılın başlarında yaşanan göç artışı Klan’ın yeniden güçlenmesine zemin hazırladı. 1930'larda yaşanan Büyük Buhran döneminde Klan yeni üye kazanmakta zorlanmaya başladı.
810
Bu dönemde yaşanan örgüt içi güç mücadelesi ve seks skandalları da örgütün nüfuzunu azalmıştır. KKK 1944 yılında bir kez daha dağıtıldı ancak bu da geçici olacaktı.
KKK 1960'ların başlarında yeniden canlandı. Özellikle Güney genelinde, Klan etkinliğinde artış oldu.
Bu dönemde özellikle siyah ya da beyaz olsun insan hakları aktivistlerine yönelik dayak, bombalama, cinayet gibi şiddet eylemleri düzenlediler.
910
1970’lerden itibaren ise Neo-Nazilerle ve diğer aşırı sağcı gruplarla yakınlaştılar ve daha da izole oldular.
1990’lardan bu yana yine ABD’nin güneyinde 6 bin ila 10 bin arasında üyesi olduğu tahmin ediliyor.
Ku Klux Klan bitse de etkisinin devam ettiği ve Amerika'nın bünyelerinde hala etkin olduğu söylenmektedir.
1010
Ku Klux Klan edebiyat ve sinema dünyasında büyük ilgi görmüş, örgütü konu alan birçok film yapılmıştır. İşte onlardan bazıları: