İsrail bombardımanları hafta sonu Gazze Şeridi'nde internet erişimini neredeyse tamamen ortadan kaldırırken, Avrupa'nın en büyük medya şirketlerinden biri Filistin'deki sivil kayıplarla ilgili haberlerde sansür uygulaması için çalışanlarına baskı yapıyor.
Avrupa'nın en büyük haber toplama uygulaması olan Upday, The Intercept'in çalışanlarla yaptığı görüşmelere ve elde ettiği belgelere göre, şirketin Gazze'deki savaşla ilgili yayınlarını İsrail yanlısı şekilde yansıtmak için talimat verdi.
Çalışanların açıklamalarına göre, Almanya merkezli yayıncılık devi Axel Springer'in bir yan kuruluşu olan Upday'in yönetimi, haberlerde İsrail kanadına öncelik verilmesi ve Filistinli sivillerin ölümlerinin en az şekilde gösterilmesini söyledi.
The Intercept'e konuşan bir çalışan, milyonlarca telefona gönderilen anlık bildirimlere atıfta bulunarak, "İsrail'le ilgili bilgiler haberde daha üst sıralarda yer almadan Filistinli ölü ya da yaralı sayılarıyla ilgili hiçbir şeyi yayınlayamayız" dedi.
İşlerinden olmamak için isimlerinin açıklanmasını istemeyen çalışanlar, bu baskıdan çalışanların büyük oranda rahatsızlık duyduğunu söyledi.
ŞİRKET İDDİALARI REDDETTİ
Almanya merkezli Axel Springer'in temsilcisi Julia Sommerfeld, "Ortaya attığınız dolaylı iddialara şiddetle karşı çıkıyoruz," dedi.
Sommerfeld, "Ne gazetecilerimizi Gazze'deki sivil kayıpları görmezden gelmeye yönlendirdik, ne editörlerimizden haberleri manipüle etmelerini istedik, ne de şirket yönetimi herhangi bir editoryal karara dahil oldu. Upday'in editoryal ilkeleri gazetecilik ilkelerine ve (kamuya açık) Axel Springer Temel İlkeleri'ne dayanmaktadır" diyerek şirketi savundu.
İSRAİL BAYRAKLI PROFİL FOTOĞRAFI
Upday'in üst düzey yetkililerinin İsrail'e yanlılığı günlük yaşamlarında da açıkça görülüyordu.
Çalışanlara göre şirketin haberleşme uygulamasında, Upday CEO'su Thomas Hirsch'in profil fotoğrafının yanında bir İsrail bayrağı yer alıyor.
AVRUPA’NIN MEDYA DEVİ
İlk olarak 2016 yılında piyasaya sürülen Upday, 30'dan fazla ülkede hizmet veriyor. Uygulama, Samsung ile cihazlara önceden yüklenmesini sağlayan bir anlaşma sayesinde on milyonlarca kullanıcıya sahiptir.
Axel Springer, diğer birçok Avrupa gazetesinin yanı sıra Alman gazeteleri Bild ve Die Welt ile Polonya tabloid gazetesi Fakt'ı yayınlıyor. Şirket ABD'de de Insider haber sitesinin çoğunluk hissesine sahip ve 2021 yılında Politico'yu satın aldı.
MUHAFAZAKAR OLDUĞU İÇİN ELEŞTİRİLİYOR
Axel Springer, medya “imparatorluğunu” muhafazakâr ilkelere göre işlettiği için eleştiriliyor. "Birleşik Avrupa", "Atlantik ötesi ittifak" ve "Yahudi halkı ve İsrail Devleti'nin var olma hakkını" desteklediğini iddia eden "Essentials" misyon bildirisinde açıkça ortaya konan İsrail devletine verdiği ateşli destek, şirketin bilinen duruşları arasında yer alıyor.
SAVAŞ MEDYAYI DA BÖLDÜ
Axel Springer'in "Essentials" kitabındaki ilkeler, İsrail-Filistin savaşındaki mevcut çatışma sırasında Upday'de uygulandıkça, bir haber toplayıcısı olduğu için şirketin editoryal kontrole sahip olduğu manşet yazma gibi görevlerle ilgili talimatlar haline geldi.
Upday'in taraflı yaklaşımı, Batılı medya devleri arasında yıllardır bilinen ancak Hamas'ın sürpriz saldırısıyla yoğunlaşan yaygın bir önyargıyı yansıtıyor.
Bir habere göre, Amerikan kablolu haber ağı MSNBC'de üç Müslüman haber spikeri sunucu koltuklarından alındı. (MSNBC iddiaları yalanladı.) Diğer haber kuruluşları da iç yönergeleri ihlal etmekle ya da gazetecilik etiğini çiğnemekle suçlanan muhabirleri sansürlemek ya da işten çıkarmak için harekete geçti.
BBC, sosyal medyada İsrail karşıtı olduğu iddia edilen ifadeler paylaşıp paylaşmadıklarını soruştururken altı gazeteciyi açığa aldı. İngiliz kanalı ayrıca İngiltere'deki Filistin yanlısı protestoları "Hamas yanlısı" olarak gösteren yanıltıcı bilgiler nedeniyle izleyicilerden özür dilemek zorunda kaldı. İngiliz The Guardian gazetesi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu antisemitik olarak tasvir eden bir karikatürünün eleştirilmesi üzerine, onlarca yıllık emektar karikatüristinin işine son verdi.
Siyasetcafe.com