Ali Hikmet İnce'den Ankara kulisi! Türkiye, ilk kadın Cumhurbaşkanı'nı seçebilecek mi?

Ankara’da siyasetin kartları her gün yeniden karıştırılıyor. İttifaklar arasındaki ‘soğuk savaş/rekabet’ her sabah farklı bir sayfa ile başlıyor. Bütün eylemler, 50 + 1 çıtasını aşabilmek için…  

Yeni bir ‘Ankara Kulisi’ ile karşınızdayım. Öncelikle belirteyim, başkentte tarih düşülmemiş fakat her an açıklanabilecek ‘erken seçim’ beklentisi var. 

İktidar cephesi bütün reddiyelerine karşın, seçmen tabanını memnun/konsolide etmeye çalışan hamleler içinde. Geniş halk yığınları, özellikle de ‘esnafı rahatlatacak’ önlemler art arda açıklanıyor/sıralanıyor.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın ziyaret ettiği vilayetlerde yaptığı toplu açılış törenleri de, ‘zamanından önce gerçekleştirilecek seçimin önemli ipuçları şeklinde değerlendiriliyor. Pek çok gözlemciye göre, 2021 için ‘erken seçim’ kararı alınması sürpriz sayılmaktan çıktı.

MHP, ‘tarihi öne çekilmiş’ bir seçim için kanaat belirtmese de, hazır görünüyor. İl ve ilçe örgütlerinin kongrelerini tamamlanma noktasında. MHP Lideri Bahçeli’nin, Millet İttifakı’nın ana bileşeni CHP’ye ve HDP’ye yönelik ağır ithamları/suçlamaları da ‘seçim söylemlerinin siftahı’ şeklinde değerlendiriliyor.

 

- İyi Parti Lideri Yurdu Karış Karış Dolaşıyor… -

 

Millet İttifakı’nın 2 temel bileşeninden İYİ PARTİ, yazılı ve görüntülü basında yeterince yer almasa da, ‘seçime en hazır parti’ şeklinde görünüyor. Lideri Meral Akşener, ülkenin bütün illerini ve ilçelerini tek tek dolaşıyor. Pandeminin yoğunluğunu dikkate alarak, programını esnetse de turlarını ısrarla sürdürüyor. 

Akşener, diğer liderlerin aksine vatandaşla yüz yüze görüşüyor. Tansiyonu ölçüyor, sorunları - elbette kendince! - belirliyor, not alıyor ve fırsat bulduğu her yerde önerilerini sıralıyor ve yetkilileri uyarıyor. Müttefiki durumundaki diğer siyasi partilerin örgütlerini ziyaret edip, ilişkileri sıkılaştırıyor, görüşlerini öğreniyor ve mahalli sorunları daha geniş şekilde notluyor.

 

Meral Akşener

 

Akşener, siyasete girdiği Adalet Partisi/Doğru Yol çizgisini, mirasına sahip çıktığı Demokrat Parti misyonunu sürdürme gayreti içinde. Partisini kurarken de aynı düşüncedeydi. Bugün de temel fikirlerinde değişiklik yok. Aksine çoğu davranışında ana politik paritelerini aynı tuttuğunu/değiştirmediğini yineliyor. 

 

- Eleştirilerin Parti İçinde Yapılması Bekleniyor… -

 

İYİ PARTİ Lideri, parti içi demokrasiye büyük önem veriyor. Her yetkilinin, binaya tuğla koyan her üyenin fikrini rahatça açıklamasını istiyor ve bekliyor. Tavrını gösterirken de bazı temel prensiplere uyulmasını istiyor. Parti programının göz önünde bulundurulmasını, kırıcı/dökücü üslup kullanılmamasını özellikle tekrarlıyor.

Partinin birlik ve beraberliği açısından da tenkitlerin öncelikle yönetimle paylaşılmasını, bünye içinde yapılmasını ve sonuç için de sabırlı olunmasını yineliyor. Yeni ihdas edilen bir partinin diğer(ler)ine benzemeyeceğini/benzetilemeyeceğini özenli dille sıklıkla anımsatıyor.

Bazı sert/sansasyonel girişimlere izin verilmeyeceğini de örnekleriyle gösteriyor. Bu yüzden de, zaman zaman yakın çevresindeki çalışma arkadaşlarını uyarma, hatta uzaklaştırma gereğini hissediyor. 

İyi Parti’yi takip eden bir gazeteci arkadaşımın tespitine göre, MHP’den kopup gelen bazı yoldaşları ile aralarındaki anlaşmazlık da aynı nüanstan: ‘Yeni parti, ne MHP’ye ne de başka bir siyasi organizasyona benzer olmamalı.

 

Turgut Özal

 

Ülkücü hareketten katılanlar yeni nüvenin önemli parçası fakat ana gövdenin/yönetimin tamamını üstlenemeyecek konumda. ANAP gibi, farklı eğilimlerin bir arada barış ve demokrasi içinde varlığını sürdürdüğü, birbirine karşı üstünlük gözetmediği manzume oluşturuluyor. ‘Yeni yapının MHP’ye paralel/benzer fikriyata konuşlanmasına izin verilmeyecek/göz yumulmayacak. Aslı varken, benzeri halk nezdinde ilgi görmez, oy da getirmez.’ 

Akşener’e göre, ‘merkez sağ’ın tamamını - cephenin çeşitli tonlarını! - kucaklayabilen organizasyon iktidara yürüyebilir. 1946’da, Celal Bayar ve Adnan Menderes, CHP karşısında, benzer koalisyonu tesis etti. 1983’de Özal’da aynı formülü ANAP’ta uyguladı. MHP kökenli çok sayıda kişi milletvekili ve bakan yapıldı. Ama Ülkücü gelenekten gelenler, - hiçbir zaman! - son sözü kendileri söyleyebilecek karar mekanizmasında başında görev al(a)madı. 

 

- Demokrat Parti’nin Kapattığı Milliyetçiler Derneği… -

 

Menderes de, dönemin tanınmış Türkçülerini yanına aldı, enerjilerinden yararlandı. Ama 1953’de, mahkeme kararıyla Milliyetçiler Derneği’nin kapatılmasına ses çıkarmadı. Isparta’nın yetiştirdiği önemli isim Sait Bilgiç, DP’den ayrıldı. Aynı ilin bir diğer milletvekili Tahsin Tola da istifasını yolladı. Sonra adı geçen kişiler, partiye geri döndü ve 1960’a kadar aynı saflarda politik mücadelelerini sürdürdü.

Adalet Partisi’nin ilk devresinde Alparslan Türkeş’e yapılan genel başkanlık yarışına girmesi önerisini çok az kişi hatırlayabilir. Milliyetçi kitleler, Sağ partilerin her zaman ilgisini çekti ve iştahını kabarttı.

 

Adnan Menderes

 

Nitekim AKP’nin 2007’de ulaştığı oy seviyesi de benzeri politikanın, DP’nin, AP’nin ve ANAP’ın deneyimlerinin getirdiği başarının sonucuydu.

İYİ PARTİ’yi izleyen diğer gazeteci arkadaşın savı da ilginçti: ‘AKP’den gayrı memnun büyükçe bir kitle vardı ve gidilebilecek güvenli liman arayışındaydı. Akşener, AKP’den kopabilecek ‘merkez sağ’ eğilimliler ve memnuniyetsizler için aranan adres olabilir’di. 

 

Sait Bilgiç

 

Aynı arkadaşa göre, ‘merkez sağ parti’ liderliğinde oluşturulacak muhafazakâr blok/ittifak daha etkin hale gelebilirdi. Böylesi bir birliktelik, HDP eleştirilerinden muaf kalabilirdi. Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Deva Partisi gibi ‘merkezin daha sağındaki’ ‘islâmcı söylemlerin/duyarlılıkların ağır bastığı’ yapılar da yeni bağlaşımda daha rahat/özgür/sorunsuz hareket edebilirdi. Ve ulaşabilinecek sonuç pek çok kişiyi ve çevreyi hayrete düşürebilirdi. Sürpriz, Türk siyasetinin bildiği ve zaman zaman da yaşadığı sonuçtu…

 

- 3. İttifak, Seçimlerin Dengesini Değiştirebilir… -

 

‘Muhafazakâr İttifak’, Cumhur İttifakı’ndan - özellikle de AKP’den! - kopabilecek oylar için güçlü, güvenilir ve etken yeni adres olabilirdi. Böylesi beraberliğin getirebileceği en önemli hareket rahatlığı, muhalefetten farklı Cumhurbaşkanı adaylarının çıkmasını sağlamasıydı. Meral Akşener de ilk turda şansını deneme fırsatını elde edebilirdi.

Aynı gazetecinin gözlemlerine göre Akşener, ‘Türk tarihinde ilk defa seçilebilecek bayan cumhurbaşkanının ülkenin tanıtımına ve imajına büyük fayda sağlayacağı,’ düşüncesindeydi. ‘Değişik partilere mensup hanımlar da hemcinsleri adayı rahatlıkla destekleyebilir, ‘erkek ağırlıklı/hegemonyası’ndaki siyaset surlarında delik açabilirlerdi. Şartlar, 2018’deki seçimlerden çok farklıydı.’

 

Alparslan Türkeş

 

Muhalefetin ayrı adaylar göstermesi, adil, özenli ve daha yarışmacı koşulları yaratabilirdi. Belki de yeni cephenin Çankaya için göstereceği isim, CHP + HDP koalisyonunun adayından daha fazla oy toplayabilirdi. 2. tur için şansını deneyebilirdi/zorlayabilirdi.

İYİ PARTİ’yi izleyen ilk gazeteci arkadaşın gözlemleri arasında, ‘2. tura bırakılabilecek seçimin muhalefetin yekpare halde destekleyeceği adayını daha şanslı duruma getireceğiydi. İlk turda sonuca gidemeyen Cumhur İttifakı’nın morali bozulacaktı.’ 

 

- 2. Tura Kalacak Seçimin Sonucu Sürpriz Olabilir… -

 

Meral Akşener, ‘Muhafazakâr İttifak’ın temellerini atmadan, Kılıçdaroğlu ile bir seri görüşme yapacak ve adaylığının desteklenmesi konusunda yardımlarını isteyecekti. Karşı durulması halinde de muhalefet 2 namzet gösterecek ve nihai sonucu bekleyecekti. 2. tura katılacak ‘şanslı’ aday, yarışa devam edecekti.

 

Süleyman Demirel

 

Milletvekili seçimlerinde de gözlem, anket, istişare sonucunda karar alınacaktı. Düğüm, AKP’den koparılacak ‘gayri memnun kitle’nin büyüklüğü ve gidebileceği ‘yeni liman’ın sunabileceği inandırıcılıktı. 

Ankaralı usta gazeteciye göre, ‘çok parçalı muhalefet bir araya toplanabilir ve akıllı davranırsa başarıyı yakalayabilir’di.

Muhalefet tabanına hitap ettiği iddiasındaki ‘yeni partilerin kurulması macerası’ da bir süreliğine beklentiye girecekti.   

 

ALİ HİKMET İNCE

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri