Karaköy Camisi, bilinen diğer ismiyle Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camisi, - Demokrat Parti’nin iktidarında, Adnan Menderes’in başbakanlığı döneminde! - Karaköy Meydanı’nı genişletmek amacıyla yıktırıldı. Başka bir deyişle, ahşap caminin parçaları tek tek numaralanıp Kınalıada’da yeniden inşa edilmek üzere tayini çıkarıldı.
17. yüzyılda Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Karaköy Camisi, asırlar içinde yıprandı ve kullanılmaz duruma geldi. 20. yüzyılın başında, cami enkazının yıkılıp yeniden yaptırılması kararlaştırıldı. Dönemin hükümdarı 2. Abdülhamit, - 1893’de İstanbul’a gelen! - ünlü İtalyan saray mimarı Raimondo D’Aronco’ya caminin projesini yeniden çizdirdi. D’Aronco, 1903’de Art Nouveau tarzındaki sekizgen planlı caminin inşasını da tamamladı. Alt katı dükkânlara ayrılan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camisi, 1958 yılına kadar ibadete açık kaldı.
Adnan Menderes’in başbakanlığının son döneminde, Karaköy Meydanı’nın genişletilmesi için caminin yıkılması gündeme alındı. Halkın tepkisinden de çekinildiği için, caminin - çoğunluğu - ahşap olan parçaları numaralanarak, Kınalıada’ya taşınması kararlaştırıldı. Karaköy Camisi ya da Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camisi, Kınalıada’da yeniden monte edilecekti. Sökülüp numara verilen parçalar, gemiye yüklenip yola çıkarıldı. Ancak, kötü hava şartları tarihî caminin sonunu getirecekti: Şiddetli fırtınadan yan yatan gemideki bütün parçalar denizin dibini boyladı. Böylece Karaköy Camisi, bir daha dirilmemek üzere tarihin karanlık dehlizlerindeki yerini aldı.
İtalyan mimar D’Aronco’ya ait caminin çizimleri İtalya’daki Udine Kent Müzesi’nde koruma altına alındı.
Ali Hikmet İnce yazdı.
YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!
Siyasetcafe.com