MHP’den Genel Başkan adayı olan ancak partiden ihraç edilen Ümit Özdağ ile kendi isteğiyle partiden ayrılan Koray Aydın’ın bugün Meral Akşener’in yanında yer almasına rağmen “yeni parti” çalışmaları konusunda kamuoyunda çeşitli spekülasyonlar yapılıyor.
2012 yılında MHP Genel Başkanlığına adaylığını koyan Koray Aydın, o seçimi Devlet Bahçeli’ye karşı kıl payı kaybetmişti. Koray Aydın’ın kaybetmesinde o dönem “sarı aday” suçlamalarına muhatap olan Müsavat Dervişoğlu’nun adaylığının da etkisi olduğu konuşulmuştu.
Yine 2012 yılında Meral Akşener’in de “Genel Başkanlığa adaylığını koymak istediği” ancak; Koray Aydın’ın adaylık açıklaması ile bu düşüncesinden “vaz geçtiği” de MHP kulislerinde konuşulan konulardan birisi.
Koray Aydın ile Müsavat Dervişoğlu, bugün Akşener ile beraber siyaset yapıyor. Ancak; yeni parti çalışmalarında bu iki isim arasında ciddi bir çekişme olduğu da siyasi kulislerde dillendiriliyor.
ÇALI DİBİ Mİ TAŞLANIYOR?
Akşener’in “merkezde” olacağı ilan edilen “yeni parti” çalışmaları hakkında kamuoyunda her gün yeni bir haber çıkıyor. Merkez sağ veya solda her gün yeni bir isim ortaya atılıyor.
Kültür eski Bakanı Ertuğrul Günay, Yurt Partisi Başkanı Sadettin Tantan, Diyanet İşleri eski Başkanı Ali Bardakoğlu, Maliye eski Bakanı Abdullatif Şener bu isimlerden bazıları.
Ancak, kamuoyunda konuşulan bu isimler hemen arkasından bir açıklama yaparak böyle bir şeyin olmadığını daha doğrusu “bugüne kadar kendilerine böyle bir teklif gelmediğini” söylüyor.
Anlaşılan birileri Akşener’in “yeni partisi” üzerinden siyasette “çalı dibi taşlayarak” ortaya çıkacak olan “tavşanlara” bakmak istiyor.
AKŞENER NEDEN SESSİZ?
Koray Aydın, Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu gibi isimler yeni parti adına yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunuyor. Özdağ ve Koray Aydın arasında bir “rekabet” olduğu da gözlerden kaçmıyor.
Türkiye’nin onca gündemi varken Meral Akşener ise ortalarda gözükmüyor. Herhangi bir açıklamada bulunmuyor.
Akşener cephesinden aldığımız duyumlara göre yeni parti çalışmalarında son noktaya gelindiği bildiriliyor. Yeni partinin kurucular kurulunun bu hafta içinde açıklanacağı belirtilirken, asıl mücadelenin MYK için olacağı da gelen bilgiler arasında.
Görülen o ki, Meral Akşener “MHP tabanındaki çalışmaları”, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Müsavat Dervişoğlu’na bırakmış ve MHP cephesinden kimse ile fazla bir “diyalog” içinde olmak istemiyor.
Akşener’in tüm enerjisini AK Parti’ye yönelttiği ve AK Parti içerisinde önemli grup ve kliklerle görüşmeler yaptığı belirtiliyor.
Meral Akşener’in “sessizliği” parti çalışmaları içerisinde bulunanlar tarafından da tedirginlik ve endişe ile karşılanıyor ve “Meral Hanım, iki avukata vekalet verip siyaset yapmaya çalışıyor. Vekaletle siyaset mi olur. Dimyad’a pirince giderken bu gidişle evdeki bulgurdan da olunur” deniliyor.
YENİ PARTİYİ BEKLEYEN TEHLİKE
Koray Aydın tarafından adı Merkez Demokrat Parti (MDP) olarak açıklanan ancak daha sonra bu isimden vazgeçildiği söylenen yeni partiyi bir başka büyük tehlike daha bekliyor:
O da Siyasi Partiler Seçim Kanunu’nda yapılması beklenen değişiklikler.
Meral Akşener cephesinde bu konu oldukça ciddiye alınıyor ve Ankara Ticaret Odası (ATO) örneği gösteriliyor.
ATO’da Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in yeniden seçilebilmesi için binlerce yeni şirket kurdurduğu kamuoyunca biliniyordu. First Leydi Emine Erdoğan’ın yeğeni olan ATO Başkanı Gürsel Baran bu konuda bir açıklama yapmıştı.
Neticede son olarak KHK ile yapılan bir değişiklikle ATO seçimlerinde oy kullanabilmek için “En az iki sene öncesinden ATO üyesi olunması gerektiği” maddesi getirildi ve Gökçeklerin planları suya düştü.
Benzer bir durumun Siyasi Partiler Kanunu’nda da olabileceği ifade ediliyor. Hali hazırda seçime girecek partilerin en az 6 ay öncesinden kuruluşlarını ve yeterliliklerini tamamlaması gerekiyor. Ancak, OHAL şartlarında yeni bir KHK ile seçime girecek partilerde bu süreyi uzatmak için herhangi bir engel yok. Böyle bir durumda Akşener’in yeni partisinin seçime girme ihtimali de kalmıyor.
USTANIN SON OYUNU
Her ne kadar AK Parti cephesi kabul etmese de Türkiye’nin merkezde yeni bir partiye ihtiyacı olduğu ve kamuoyunda da bir karşılığı bulunduğu tüm siyasi çevrelerce kabul ediliyor.
Meral Akşener, MHP Genel Başkan adaylığı sürecinden aldığı güçle bugün siyasette yeni bir “merkez” kurmaya çalışıyor. Fakat, bugüne kadar kamuoyuna yansıdığı kadarıyla bu merkezin oluşumu hakkında da ciddi bir mesafe almış değil.
MHP cephesinden kazandığı isimlerle Akşener görülen o ki, bir yol bulmaya çalışıyor. MHP tabanını yeni merkezde konsolide etmek amacıyla Koray Aydın’dan, Ümit Özdağ’a, Yusuf Halaçoğlu’ndan, Nuri Okutan ve İsmail Ok’a pek çok isim açıklamalarda bulunuyor.
Meral Akşener, çıktığı yolda beraber hareket etmek durumunda olduklarıyla arasına bir çizgi çizmek istiyor.
Siyasi kulislerden gelen bilgilere göre Akşener, “Ben artık kendi yolumdayım. Gelen benimle gelir, gelmeyen gelmez” diyerek, MHP’li kimliğinin izlerini bastırmak istiyor.
MHP’yi iyi tanıyan ve bilenler de yeni parti çalışmalarını dikkatle izliyor ve “Siyaset bir nevi güreştir. Güreşte usta pehlivanların her zaman son bir oyunları vardır. Ustanın son oyununu görmeyen siyasette de kaybeder” diyorlar.
Hakan Sönmez siyasetcafe.com
Perinçek: Akşener gladyonun kraliçesi