Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından oluşturulan ilk kabinede olduğu gibi sürpriz ceo başkan adaylarının gündeme geleceği ifade ediliyor.
Parti içinde milletvekilleri ve bakanlardan aday çıkarılıp çıkarılmayacağı merak edilirken, İstanbul’u Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Ankara’yı Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin istediği, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İzmir’e aday yapılabileceği konuşuluyor.
24 Haziran seçimlerinde oy oranı yüzde 42’lere düşen AK Parti için 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçim, partinin geleceği açısından çok büyük bir önem taşıyor. Genel seçimlere oranla yerel seçimlerde daha az çıkan oy oranının ekonomik krizin de etkisiyle 17 yılın en düşük oranına inmesinden endişe eden AK Parti yönetimi, bu kez hem aday seçimi ve seçim stratejisi üzerinde çok daha titiz bir çalışma yürütüyor.
Meclis’teki çoğunluk sıkıntısı, bölgede kayyım tartışmaları ve 3 dönemlik belediye başkanları gibi önceki yıllardan farklı sorunlarla seçim sürecine giren AK Parti’de, olası adaylıklarla ilgili şu değerlendirmeler yapılıyor:
‘Ceo başkan’ adayları
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabineyi oluştururken bakanlıkların çoğuna özel sektörden ‘ ceo’ olarak nitelendirilen kişileri atadı. Muhalefet tarafından ‘Kabine A.Ş’ olarak da nitelendirilen bu durumun bir benzerinin yerel yönetimlerde de uygulanması gündeme gelebilir. Genel seçimlerde pek çok ilde milletvekili adaylarında hata yapıldığını, bu hataların da partinin hiç beklemediği sonuçlar yarattığını kaydeden Erdoğan’ın, kabinede olduğu gibi sürpriz isimleri ve ‘ ceo başkan’ adayları gösterebileceği konuşuluyor.
Meclis’te çoğunluk sıkıntısı
Erdoğan, Kızılcahamam kampında yaptığı konuşmada bakan ve milletvekillerinden belediye başkan adayı gösterilebileceği mesajı verdi. Ancak partide önceki seçimlerden farklı olarak ve yeni sistem nedeniyle Meclis’te çoğunluk sıkıntısı yaşanıyor. 4 milletvekili kabineye alınınca, partinin milletvekili sayısı 290’a düştü. Çok sayıda parti yöneticisi, bakan ve milletvekili belediye başkan adaylığı istiyor ve bunun için kulis yapıyor. Ancak partinin milletvekili sayısının 287’nin altına düşmesi durumunda Meclis komisyonlarındaki tek başına çoğunluk kaybediliyor. Bu nedenle Erdoğan, komisyonlardaki çoğunluğun kaybedilmesi riskini göze almaz, aday yapacağı vekil sayısı az olur.
3 dönemlik belediye başkanları
Partide Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Bolu Belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 50 kadar belediye başkanı, 3 dönem kuralına takılıyor. MKYK, 3 dönem kuralına takılmasına karşın ihtiyaç duyulması halinde bazılarının yeniden aday gösterme yetkisi bulunuyor. Ancak partinin yaptırdığı anketlerde mevcut belediye başkanlarının çoğunluğundan ‘memnun’ olunmadığı ve değişim istendiği sonucunun çıkması nedeniyle 3 dönemlikler de dahil AKP’li belediye başkanlarının büyük kısmının yeniden aday gösterilmeyeceği kaydediliyor.
Ağır isimler de beklemede
Adı uzun süredir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın belediye başkanlığını istemediği belirtiliyor. İstanbul’u Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un, Ankara’yı da Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin istediği konuşuluyor. Bir ara İstanbul, sonra Ankara için adı geçen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilebileceği dile getiriliyor.
Kayyımlar ne olacak?
Partide Doğu ve Güneydoğu’da HDP’li belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine atanan kayyımlardan bazılarının aday yapılabileceği söyleniyordu. Ancak yapılan değerlendirmelerde, kayyımların aday yapılması ve kaybetmeleri durumunda bölgede HDP’nin ‘devlete karşı zafer kazandığı’ gibi bir havanın oluşacağı, kayyımların memleketlerinin farklı yerler olmasının da dezavantaj yaratacağı, bu nedenle aday gösterilme şanslarının az olduğu kaydediliyor.
siyasetcafe.com