Adalet Bakanı Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’dan oluşan heyet, MHP’nin ardından sırasıyla CHP, HDP ve İYİ Parti gruplarını ziyaret etti.
Adalet Bakanı Bozdağ başkanlığındaki heyet HDP ziyaretinde Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç ile görüştü.
Basına kapalı gerçekleştirilen ve 1 saat süren görüşmede, HDP Mardin Milletvekili Ebrü Günay da yer aldı.
Beştaş, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, son kararın konuyu görüşecekleri partinin yetkili kurullarında verileceğini söyledi.
Kıyafet özgürlüğü, başörtüsü ve kadın haklarına yönelik hiçbir zaman negatif tutumda olmadıklarının altını çizen Beştaş, “Ama böyle bir dönemde nasıl bir karar alacağımıza tek başımıza değil ilgili kurumlarımızla birlikte karar vereceğiz.” diye konuştu.
Başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği teklifinin Meclis’e pazartesi sunulmasının düşünüldüğünü belirten Beştaş, “Sunulmadan önce bir görüşmemiz olur, iletmiş oluruz. Tutumumuz tamamen hukuktan yana. Hem bu mesele hem de genel olarak konusu hak ve özgürlükler olan bir olguda, değişiklikte referandumu doğru bulmayız. Bu konu özelinde demiyorum ama sonuçta insanların nasıl giyeceğine dair bir özgürlüğü, hakkı halka nasıl soralım? Zaten bu vazgeçilemez bir hak.” değerlendirmesini yaptı.
‘TÜM KİMLİKLER’ VE ‘ANADİLLER’ ŞARTI
Görüşmenin ardından HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, TBMM’de kameralar karşısına geçerek, Anayasa teklifi konusuna bakışlarını duyurdu.
Teklife yeşil ışık yakan Oluç, iki şart ortaya koydu:
“İnandırıcı olunması için birincisi kadın erkek eşitliği üzerinden yükselmeli, ikincisi de bütün farklı kimliklerin, kültürlerin, anadillerin eşitliği ve özgürlüğü üzerinden, karşılıklı saygısı üzerinden yükselen değişikliklere ihtiyaç vardır.”
Oluç’un açıklamaları şöyleydi:
“Bugün grup toplantısında AK Parti Genel Başkanı, 2 maddelik bir anayasa değişikliği ile ilgili hazırlıkların son aşamaya geldiğini ve Meclis’e yakın zamanda getireceklerini söyledi. Bu tartışma ilk başladığı zaman pozisyonumuzu açıkladık ve bugün de henüz metni görmediğimiz için tutumumuzu sürdürüyoruz. Bizim başörtüsü ile ilgili yasaklayıcı herhangi bir hüküm varsa kaldırılmasına hiçbir itirazımız yok. Geçmişte de olmadı bugün de olmaz. Dolayısıyla eğer bunu bir yasa değişikliği ile değil de anayasa değişikliği ile yapmak istiyorsanız, her türlü inancın, kültürün, kimliğin ve anadilin eşit kabul göreceği kuvvetli ifadeleri Anayasaya yazmak zorundasınız. Aksi takdirde eksik olur. Eksik olan şey de toplumu tatmin etmez.
Bugün toplumda ayrımcılık hissettiğini söyleyen kim varsa, ister inanç grubu olsun ister etnik kimliğe sahip olsun, hepsinin rahatlaması ve tatmin olabilmesi için tam bir eşitlik ilkesi üzerinde çalışmak gerekir. Bu olmadığı müddetçe yapılan iş inandırıcı olmaz. Yani bütün kimlikler, kültürler ve inançlar eşit olsun. Devlet onların kendilerini gerçekleştirmesini sağlasın, bununla yükümlü olsun. Yaklaşımımız budur. Eşitlik meselesini çok önemsediğimizi vurgulamış olalım.
Bir aileden söz ediyorsak da kadın ve erkeğin eşit olduğu bir kurumdan söz etmemiz gerekir. Bunun açıkça ifade edilmesi ve vurgulanması gerekir. Bütün bunlar yapılmadan siyasi manevra için anayasa teklifi getiriyoruz demenin inandırıcı olmadığını bir kez daha vurgulayalım. İnandırıcı olunması için birincisi kadın erkek eşitliği üzerinden yükselmeli, ikincisi de bütün farklı kimliklerin, kültürlerin, anadillerin eşitliği ve özgürlüğü üzerinden, karşılıklı saygısı üzerinden yükselen değişikliklere ihtiyaç vardır.”
CHP: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMASININ İÇİNDE OLMAYACAĞIZ
AK Parti heyeti, CHP Grubu’nu ziyaretinde Grup Başkanvekili Engin Altay ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile görüştü.
CHP Grup Başkanvekili Altay, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Prensip olarak başörtüsünün zaten artık bir mesele olmaktan çıktığını öteden beri söyleyegeldik ancak CHP bakımından Anadolu’da karşılaştığımız kimi eleştirilere karşı bu konudaki samimiyetimizi ve dürüstlüğü ortaya koymak için Sayın Genel Başkanımız böyle bir kanun teklifini, bizlerin de imzasıyla Meclis’e verdi.” dedi.
AK Parti’nin buna karşılık bir anayasa değişikliği önerdiğini anımsatan Altay, temel hakların referandum ve anayasa konusu olmaması gerektiğini, birden çok maddeli bir anayasa değişikliğinin, seçime 7 ay kalmışken yapılmasının doğru olmadığını düşündüklerini söyledi.
Yeni anayasanın, yeni parlamentonun işi olması gerektiğini ifade eden Altay, “Bu yönüyle AK Parti’nin ‘Çalışmaları birlikte olgunlaştıralım, son şeklini verelim.’ önerisinin içinde olmayacağımızı kendilerine belirttik. AK Parti’nin gerçekleştirmek istediği bir anayasa değişikliği çalışmasının içinde olmayacağımızı heyete söyledik.” diye konuştu.
BOZDAĞ’DAN AÇIKLAMALAR
Adalet Bakanı Bozdağ, Altay ve Tezcan’a anayasa değişikliği konusunda yaptıkları hazırlıklar hakkında bilgi aktardıklarını belirtti.
Görüşmede, Anayasanın hangi maddelerinde değişiklik düşündüklerini paylaştıklarını anlatan Bozdağ, “Genel çerçeve üzerinde durduk ve kendilerinden bu hazırlık sürecine katkı vermelerini, hazırlık sürecini olgunlaştırmakta görüşlerine ihtiyacımız olduğunu ifade ettik. Görüşler geldikten sonra da teklifi netleştirip bu görüşlere göre şekillendirdikten sonra Parlamento’ya sunacağımızı ifade ettik. Onlar da kendi değerlendirmelerini yaptılar.” dedi.
Türkiye’de başörtüsü konusunda artık bir sorun olmadığını her defasında ifade ettiklerini dile getiren Bozdağ, şunları söyledi:
“Bu konuda zaten Anayasa ve yasalarda da bir sorun yok ama geçmişte Türkiye, idari birtakım düzenlemeler ve haksız uygulamalar ile yaşamaması gereken süreçleri yaşadı. Bu konu Türkiye’nin gündemine bir daha gelmesin diye anayasal güvencenin daha iyi olacağı kanaatiyle bunu getirdik. CHP de bu konunun gündemden düşmesini istediği için bir teklif verdi. Biz de bu konunun artık Türkiye’nin gündeminden çıkmasından yanayız. Bir çoğunlukla değişecek kanun teklifi değil de esasında çok zor değişecek, belki hiç değişmeyecek bir anayasayla teminat altına alınması gerektiğine inanıyoruz. Esasında niyetlere baktığımızda bu konunun Türkiye’nin gündeminden çıkması niyetinde müttefikiz. Usul konusunda farklılıklarımız var. Çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu çalışmalardan sonra da teklifimizi kamuoyuyla paylaşacağız. CHP’nin değerli yöneticilerinin kendi aralarında değerlendirmelerini o zaman daha net görme imkanımız olacak. Bugün yaptıkları değerlendirmeler, bizimle paylaştıkları görüşler için de ayrıca teşekkür ediyorum.”
İYİ PARTİ: REFERANDUMU DOĞRU BULMAYIZ
Bozdağ ve beraberindekiler daha sonra İYİ Parti Grubu’na ziyarette bulunarak Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile görüştü.
Basına kapalı gerçekleştirilen ve 1 saat süren görüşmede, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, İYİ Parti Antalya milletvekilleri Hasan Subaşı ile Feridun Bahşi de yer aldı.
Adalet Bakanı Bozdağ, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, hazırlıkları hakkında bilgilendirme yaptıklarını belirtti.
Görüşmede somut bir teklif metni sunmadıklarını ifade eden Bozdağ, “Hazır bir teklifle gitme değil de onların görüşlerini de alarak bu süreci ona göre şekillendirme düşüncesiyle yapılan bir ziyaret olduğu için kendilerine somut bir metin sunmadık ama genel bir çerçeveyi kendileriyle paylaştık. Onlar kendi açılarından değerlendirmeyi yapacaklardır. Bu çalışmalar bittikten sonra istişare ettiğimiz değerli gruplarımızın görüşleri ve önerileri de ortaya çıktıktan sonra bu metne son şeklini verip kamuoyuyla paylaşacağız. Milletvekilleri de bu teklifi TBMM’ye sunacaklardır.” diye konuştu.
İYİ Parti Grup Başkanı Tatlıoğlu da konuyu Genel Başkan Meral Akşener ve partinin kurullarında görüştükten sonra kararlarını paylaşacaklarını kaydetti.
Siyasetcafe.com