AK Parti ittifak istemiyor! MHP bizi zorluyor

Ak Parti ile MHP’nin oluşturduğu ittifakta dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Yerel seçimler öncesi iki lider yeniden ittifak için ortak bir zemin arıyor fakat AK Parti kanadı ittifaka pek sıcak bakmıyor. İşte ayrıntılar;

Mart 2019'da yapılması beklenen yerel seçimlere öncesi Ak Parti ile MHP'nin ittifak yapıp yapmayacağı merak konusu oldu.

Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli’nin Mart 2019’da yapılması planlanan yerel seçimde ittifak konusunu sık sık gündeme getirmesine karşın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “İmkân olur mu bakacağız, ihtiyaç hasıl olursa MHP ile ittifak yaparız” diyerek, mesafeli bir görüntü vermesi ‘Ak Parti ittifak istemiyor’ yorumlarını da beraberinde getirdi.

‘İTTİFAK OLMASI BU KOŞULLARDA OLDUKÇA ZOR’

AK Parti kulislerinde, yerel seçimin dinamiklerinin genel seçimden farklı olduğu, yerel seçimde ittifak yapmanın büyük zorlukları olduğunun altı çiziliyor. Hem yerel yönetimlerde, hem de ülke yönetiminde 16 yıldır iktidarda olan bir partinin ittifak gerekçesiyle bir ilde aday çıkarmamasının sıkıntı yaratacağını vurgulayan bazı AKP yöneticileri, “ İttifak olması bu koşullarda oldukça zor. İttifak olsa da parti kendi adayını çıkarır” görüşünü dile getiriyor.

AK Parti’de bir yandan yerel seçime ilişkin aday belirleme kriterleri, bölge ve il dengeleri ile dinamikleri belirlenerek strateji geliştirilmeye çalışılırken, bir yandan da MHP ile ittifak yapılıp yapılamayacağı, ittifakın artıları ve eksileri ele alınıyor.

Parti kulislerinde, Bahçeli’nin ittifak konusunda tüm ısrarlı çıkışlarına karşın Erdoğan’ın ortadan mesajlar vermesi ve kesin bir dil kullanmadığının altı çiziliyor. Parti içinde MHP ile ittifak yapılabileceğini savunanların yanı sıra yerel seçimin genel seçimden farklı olduğunu belirterek, ittifakın zor olduğu değerlendirmesini yapanlar da bulunuyor. İttifakın zor göründüğünü belirten parti yöneticilerinin kaygıları şu noktalar etrafında toplanıyor:

16 YILLIK İKTİDAR ADAY GÖSTERMEMEZLİK YAPAMAZ

AK Parti, gerek yerel seçimlerde gerekse genel seçimde 2002 yılından beri hep rakiplerine fark atarak birinci parti oldu. 2014 yerel seçimlerinde 30 büyükşehirden 18’i, 51 ilden de 30’unda belediye başkanlığını kazandı. Tablo ortadayken 16 yılda her seçimden birinci çıkan bir partinin ittifak gerekçesiyle bir ilde belediye başkanı adayı göstermemesi doğru olmaz.

Yerel seçimin dinamikleri farklı: Yerel seçim, genel seçimden çok farklı. Genel seçimde adaylar ve parti teşkilatları arasında yaşanan sıkıntı, yerel seçimde kat kat artarak ortaya çıkacaktır.

PARTİ ZATEN SAYIYI ARTIRIR

24 Haziran seçimlerine göre 2014 seçimlerinde alınan 48 belediyenin sayısı doğru aday, seçim kampanyası ve strateji ile zaten artırılabilir. 30 büyükşehirden 26’sı, 41 ilin de 37’si MHP ile ittifak kurulmadan da alınabilir. MHP ile genel seçimde yapılan ittifak, Cumhurbaşkanlığı seçiminde partiyi amacına ulaştırdı, ancak milletvekili seçiminde partinin aleyhine oldu. Yerel seçimde de benzer bir sonuç ortaya çıkabilir.

MHP KENDİNİ KORUMA DERDİNDE

MHP’nin ittifak ile yapmak istediği, 2014’te aldığı belediyeleri yeniden kazanmak ve bunun gerisine düşmemek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin daha Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmeden, eğer olursa nasıl bir ittifak formülü üzerinde uzlaşılacağı belli olmadan bazı illerde belediye başkan adaylarının adlarını açıklaması dikkat çekiyor.

siyasetcafe.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Ver THY'yi al uçağı
MHP'de şok istifa!
Nagehan MİT ve Emniyeti göreve çağırdı! Erdoğan'ı yargılayacak başsavcılar kim?

Siyaset Haberleri