ABD seçimleri ve Baydın'ın bölgemize etkileri

Volkan AYDEMİR

Başkanlık seçimleri sonrası kafası karışan ABD demokrasisi, kendisini sokaklara vurmakla kalmadı. ABD Genelkurmay Başkanı ‘’Yeni başkan güvencemiz altındadır, yaramazlık yapanın diline barut sürerim.’’ Açıklaması yaptıktan sonra, coniler yatakhaneyi kongre binasına taşıdı.

       İşin esprisi bir yana ABD’deki olaylar insanın şaşıracağı cinsten olsa da; aslında değil. Bir tarafta dünyanın dört bir yanında yatırımları bulunan emlak ve gayrimenkul kralı Donald Trump var. Diğer tarafta FED’in yönetim kurulu ve dolar milyarderlerinin teşvikiyle seçim kazanan ve muhtemel görev süresinin bir kısmını, yardımcısı Kamala HARRİS’e bırakacak Joe Biden var. 

Kamala HARRİS demişken, hukuk eğitimi almış. 50’li yaşlarında. Eyaletin ilk kadın Başsavcısı İken, yine Kaliforniya eyaletinde adalet bakanlığı yapmış. Ülkemizi ve bizleri yakından ilgilendiren tarafı ise:

geçen yıl ermeni yanlısı sözde 1915 olayları tasarısını senatoya sunanlar arasındaydı.  

Yeni oluşturulan sistemde dünyanın dört merkezli bölgeye bölündüğünü başta belirtmek isterim.

Amerika, Çin, Rusya ve İngiltere bölgesinde lider olarak kendisini kabul ettirdi bile.  Brexit’ten çıkıp ulusal sisteme dönen İngiltere bunun en son örneğidir. AB ile ortak olacak ama, bu ortaklık İngiltere’nin menfaati doğrultusunda ve belirlediği sınırlar kadar olacak.  

Peki Biden’in yemin töreninden sonra Amerika yeni yönetiminin bölgemize etkileri ne olur?

Kesin olmamakla birlikte naçizane öngörüm olarak:

Türkiye ABD ilişkilerinde pozitif yönlü değişen bir şey olmayacağı gibi, Amerika’nın Güney Kafkasya cephesini kaybetmesi. Kuzey Irak ve Suriye’de, zaten iyi olmayan ilişkilerimizin aynı şekilde devam etmesine neden olur.

Trump’ın ülkesindeki bazı çevrelerin tepkisini çeken ve ılımlı politika yürüttüğü. Rusya ile ABD ilişkileri durma noktasına gelebilir. Hatta bu durum Amerikan film sektörünün başkenti Hollywood'a şimdiden yansıdı bile. Amerika direkt Azerbaycan’ın Karabağ harekatından ve ermenilerin mağlubiyete uğramasından rahatsızlığını belli etmeyerek, geçtiğimiz günlerde tutuklanan Rusya muhalif parti lideri Aleksi Navalni üzerinden Putin ve seçmeni üzerinde algı oluşturup Rusya’da iç karışıklık çıkarma planları yapabilirler. Her ne kadar ana oyuncu Amerika olsa da, bilardo oyunundaki gibi ara oyuncu olarak bazı AB üyesi ülkelerini kullanabilirler. Ayrıca ‘’Altılı protokol’’de yer alan ülkelerden birini veya ikisini tavlama çalışmaları başlatabilirler. Burada en zayıf halkalardan birisi, cumhurbaşkanı eski ermeni asıllı Fransız diplomat olan Gürcistan. Bilindiği gibi yaklaşık on yıl öncesine kadar Fransa’nın Gürcistan’da görevli diplomatıyken, ermeni asıllı Gürcistanlı bir ailesi olduğunu öğrenmiş ve hemen ata yurdunda siyaset atılıp hiç Gürcüce bilmediği halde Cumhurbaşkanı seçilmişti. Diğer bir halka ise yine Fransa üzerinden AB ile görüşen Fransa’nın perde arkası ortağı İran.

Kafkasya cephesinde bütün bunlar yaşanırken ülkemizde ne olur? 

Biz dikkatimizi artık Kuzey Irak ve Suriye cephelerine vereceğiz.

Ama asıl Akdeniz ve sorun yumağı haline gelen EGE ve adalar var. 

Şimdilik onlar başka bir yazının konusu olsun.

KALIN SAĞLICAKLA!!

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.