Atatürk tarafından çok büyük ve kanlı savaş anlamına gelen Melhame-i Kübra ifadesi ile anılan, Türk Kurtuluş Savaşı'nın önemli bir muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesinden 100 yıl geçti.
Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası sayılır. Tarihçiler tarafından, "13 Eylül 1683 günü Viyana'da başlayan çekilme, 238 sene sonra Sakarya'da durdurulmuştur." sözüyle tasvir edilmiştir.
Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu Türk tarihinin en önemli savaşlarından biridir. Yunan General Papulas tarafından Yunan ordularına verilen Ankara'ya harekât emri eğer başarıya ulaşılsaydı ve bu muharebeyi Yunan kazansaydı TBMM, Sevr Antlaşması'nı kabul etmek durumunda kalacaktı.
Yunan General Anastasios Papulas başlangıçta bu harekâta şiddetle karşı çıktı. Papulas'a göre Yunan ordusunu ıssız ve yolsuz Anadolu topraklarının derinine sürüklemek sonuçları ağır olabilecek bir maceraydı.
Öte yandan savaş karşıtı örgütlerin ordu içine sızdırdığı broşürler Yunan askerinin savaşa olan inancını önemli ölçüde kırmıştı. Ancak Papulas kamuoyundan gelen yoğun baskılara ve "Ankara Fatihi" olmanın cazibesine karşı koyamayarak ordusuna taarruz emri vermiştir.
“HATT-I MÜDAAFA YOKTUR, SATH-I MÜDAFAA VARDIR”
Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın "Hatt-ı müdafaa yoktur; sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Ve, “Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça vatan terk olunamaz” sözleri ile düşmana karşı her cephede savaşmak gibi bir dahiyane savaş planının sonucunda kazanan Türk ordusu olmuştur.
SAVAŞIN SEYRİ
Kuşatma taarruzunda başarı sağlayamayan Yunan kuvvetleri, sıklet merkezini ortaya kaydırarak savunma mevzilerini Haymana istikametinde yarmak istedi. 2 Eylül'de Yunan birlikleri, Ankara'ya kadar en stratejik dağ olan Çal Dağı'nın tamamını ele geçirdi. Fakat Türk birlikleri Ankara'ya kadar geri çekilmeyerek alan savunması yapmaya başladı.
Yunan birlikleri Ankara'ya 50 km kalacak derecede bazı ilerlemeler sağlasa da Türk birliklerinin yıpratıcı savunmasından kurtulamadı. Ayrıca 5. Türk Süvari Kolordusu tarafından cephe ikmal hatlarına yapılan taarruzlar Yunan taarruzunun hızının kırılmasında önemli etkenlerden biri oldu. Yunan ordusu 9 Eylül'e kadar süren yarma teşebbüsünde de başarılı olamayınca, bulunduğu hatlarda kalarak savunmaya karar verdi.
Türk Ordusu'nun 10 Eylül'de başlattığı, bizzat Mustafa Kemal Paşa'nın komuta ettiği, genel karşı taarruzla Yunan kuvvetlerinin savunma için tertiplenmesine mani olundu. Aynı gün Türk birlikleri stratejik bir nokta olan Çal Dağı'nı geri aldı. 13 Eylül'e kadar süren Türk taarruzu sonucunda Yunan ordusu, Eskişehir-Afyon'un hattının doğusuna kadar çekilerek bu bölgede savunma için tertiplenmeye başladı. Bu çekilme sonucu 20 Eylül'de Sivrihisar, 22 Eylül'de Aziziye ve 24 Eylül'de Bolvadin ve Çay düşman işgalinden kurtulmuştur.
Bugün 100. Yılını andığımız Sakarya Meydan Muharebesinde, ecdadımız 22 gün 22 gece süren bu muharebede göğüs göğüse çarpışarak destansı bir mücadele vermiştir.
Sakarya zaferi hem askeri hem de siyasi sonuçları itibariyle Milli Mücadelenin seyrini değiştirmiş ve bağımsız Türk Devletinin kurulmasına bir adım daha yaklaşılmıştır. Ve yine bu savaş esnasında ve sonrasında Mustafa Kemal Atatürk' e Gazilik unvanı verilmiştir"
Siyasetcafe.com