1 milyon Suriyelinin gönüllü dönüşünde son aşamaya gelindi

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, 1 milyon Suriyeliyi evine döndürecek projeyle ilgili açıklamalar yaptı.

İçişleri Bakanı Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, bakanlıkta aylık basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Çataklı toplantıda Türkiye'de şu an toplam 5 milyon 500 bin 690 yabancı bulunduğunu, bunların tamamının sığınmacı olmadığını söyledi.

Çataklı, "Bu sayının içinde Suriye iç savaşı sebebiyle ülkemize sığınmış 3 milyon 762 bin 686 geçici koruma altında Suriyeli bulunmaktadır ve geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 2017 yılından bu yana artmamaktadır. Bu sayının 122 bini 2 yıldır pasif kayıttır; yani Türkiye'de bulunduklarına ilişkin hiçbir işaret yoktur. Bu sebeple 2 yıl önce pasife alınmıştır, yani askıdadır. 2017 yılından bu yana Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı hemen hemen aynıdır. Uluslararası koruma kapsamında işlemleri yürümekte olan yabancıları topladığımızda toplam 4 milyon 82 bin 693 eder ve toplam sığınmacı sayısına ulaşırız" dedi.

 

"DÜZENLİ GÖÇMENLERİ DE GÖÇ DALGASIYLA GELMİŞ GİBİ KATIYORLAR"

 

Çataklı, 1 milyon 417 bin 997 kişinin ülkede ikamet eden düzenli göçmenler olduğunu kaydederek, şöyle dedi:

 

"Zaten asıl manipülasyonun biri de bu ikamet izinliler üzerinden dönmektedir. 1,4 milyon insanı da sanki ülkemize sığınmacı olarak gelmiş Suriye ve Afgan uyruklular olarak göstermeye çalışıyorlar. Oysa bu sayı, ülkemizde resmi ikamet izinli olarak bulunan bütün yabancıları kapsamaktadır. Bu sayının içinde Türkiye'de çalışan bir Alman vatandaş da var, emekliliklerinde Ege ve Akdeniz'e yerleşmiş İngilizler de var, konsolosluk çalışanları var, öğrenciler var, mesela polislik eğitimi için gelmiş başka ülke polisleri var. Uzun yıllardır bu ülkede ticaret yapanlar var, yatırım sahipleri olan var. Bunların 129 bin 142 kişisi öğrenci, 94 bin 560 kişisi de aile izniyle kalanlardır. Toplam 192 ülkeden, ikamet izniyle kalan insan var. Mesela 79 bin Rus, 19 bin Çinli, 16 bin İngiliz, 14 bin Alman, 12 bin Amerikalı, liste böyle uzayıp gidiyor; toplam 192 ülkeden ikamet izniyle ülkemizde bulunan insan var. Oysa bu işin manipülasyonunu yapanlar 1,4 milyon düzenli göçmeni de katıyorlar, sanki onlar da bu göç dalgasıyla gelmiş gibi; sonra bunun üzerine de hayali yuvarlamalar yapıyorlar, 'şu kadar da kaçak vardır şu kadar da Afgan vardır' diye."

 

"BİRİLERİ TÜRKİYE'NİN TURİZMİNİ HEDEF ALMAKTADIR"

 

Çataklı, Orta Doğu'dan sadece göçmen değil turistin de geldiğini vurgulayarak şöyle dedi:

 

"Geçen yıl turizm amaçlı ülkemize Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan gelen turist sayısı 4 milyon 512 bin 295 kişiydi. Örnek vermek gerekirse Birleşik Arap Emirlikleri'nden 52 bin 594, Bahreyn'den 62 bin 726, İran'dan 1 milyon 153 bin 98, Katar'dan 84 bin 98, Kuveyt'ten 246 bin 242, Suudi Arabistan'dan 10 bin 53 ve Ürdün'den 326 bin 611 kişi turizm amaçlı ülkemizi ziyaret etmiştir. Dolayısıyla, sokakta gördüğümüz her esmer tenli insanı kaçak göçmen nitelemek, bunun üzerinden algı oluşturmak, paniğe sebep olmak doğru değildir. Birileri Türkiye'nin turizmini hedef almaktadır. Özellikle İslam coğrafyasından gelen turistler hedef alınmakta, hepsi düzensiz göçmenmiş gibi gösterilmeye çalışılmaktadır. Bunun ülke ekonomimiz için nasıl sonuçlar doğurabileceğini herkesin iyi hesap etmesi gerekir."

 

"SINIRDA 8 MİLYON GÖÇMEN STABİL"

 

Çataklı, Türkiye'nin bir göç politikası olduğunu, bu nedenle İdlib, Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde toplam 6 milyon, sınırın İran tarafında da 2 milyon olmak üzere toplam 8 milyon göçmenin stabil halde tutulduğunu kaydetti.

Çataklı, "Hayatında sınır görmemiş insanların televizyon stüdyolarından 'sınırlarımız kevgire döndü' şeklinde bir klişe dile getirmesi kabul edilebilir değildir. Bu hem sınır güvenliğinden sorumlu ordumuza hem de arka bölgede destek veren jandarmamıza, polisimize açık bir hakarettir. Türkiye şu anda sınır güvenliğine en ciddi yatırımı yapan ülkelerden biridir. Türkiye'nin şu anda iki komşusunda devlet otoritesi yok. İran'da da uzun yıllardır ambargoya maruz kalmanın verdiği birtakım sorunlar var. Dünyanın en istikrarsız bölgesiyle doğrudan sınır komşusu olmanın getirdiği dezavantajlar, elbette ki var" dedi.

 

"1 MİLYON GÖNÜLLÜ GERİ DÖNÜŞ İÇİN SON AŞAMAYA GELİNDİ"

 

Çataklı, 2016 yılından beri 1 milyon 208 bin 992 kaçak göçmeni içeride yakaladıklarını anımsatarak şöyle dedi:

 

"Türkiye'nin bir göç politikası vardır ki, 497 bin 926 Suriyelinin güvenliği sağlanan bölgelere gönüllü geri dönüşü sağlanmıştır. Gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşleri politikamızın eksenini oluşturmaktadır. Uzun süredir çalışmaları devam eden, 1 milyon Suriyelinin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak olan çalışmalar son aşamaya gelmiştir. Biz düzenli olarak araştırmalar yaptırıyoruz. Halen geçici koruma altındaki Suriyelilerin yüzde 70'ten fazlası geri dönmeyi istemektedir. Türkiye'nin bir göç politikası vardır ki, bu çerçevede 2015 yılında 1740 olan geri gönderme merkezi kapasitesi mayıs sonu itibarıyla 20 bine ulaşmaktadır. Son 5 yıl içerisinde 323 bin 859 düzensiz göçmenin sınır dışı edilmesi sağlanmıştır. 2016 yılından bu yana, 1 milyon 463 bin 272 düzensiz göçmen ve sığınmacı ülkemizden ayrılmıştır."

 

Siyasetcafe.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri