Sağlıklı bir Ramazan Ayı geçirmek için bunlara dikkat edin
Ramazan ayını sağlıklı geçirmek istiyorsanız sizin için altın değerinde derlenmiş önerilerimiz;
Bu sene de Ramazan sıcak bahar günlerine denk geldi. Dolayısı ile uzun süre aç ve susuz kalmanın yanı sıra terleme yoluyla vücutlar susuz da kalacak. Bunun önüne geçme için doktorlar iftar ile sahur arasında bol miktarda sıvı ve sulu gıdalar tüketmenin hayati önem taşıdığının altını çiziyorlar.
Ramazan ayını sağlıklı geçirmek istiyorsanız sizin için altın değerinde derlenmiş önerilerimiz;
1) İftarı su ile açıp yemek bitene kadar 1 litre, yemekle uyku saati arasında 1.5 litre, sahurda ise 1 litre su içmek; vücudunuzun kaybettiği suyu geri kazandırır.
2) Gün içinde sade su tüketmek size sıkıcı veya zor geliyorsa; sürahinin içine ikiye bölünmüş 4 veya 5 çilek, 1 adet çubuk tarçın ve birkaç dal taze nane atabilirsiniz.
3) Çay, kahve, meşrubat tüketerek su ihtiyacını karşılayabileceğinizi düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Çünkü bu tür içecekler idrarda artış yapar ve daha fazla sıvı kaybına neden olur. İftardan sonra açık bir çay veya kahve tabi ki içebilirsiniz ama yanında büyük bir bardak su ile.
4) Vücudun elektrolit dengesini sağlayabilmesi için, suya ek olarak kafein içermeyen bitki çayları, ayran, kefir, maden suyu, şekersiz veya az şekerli hoşaf ya da komposto tercih edilebilirsiniz.
5) Eğer siz de sahurda kahvaltı etmeye sevenlerdenseniz az yağlı olmak şartı ile peynir ya da lor peyniri, az tuzlu zeytin ve mevsim sebzelerinden söğüş tabağı tüketebilirsiniz.
Sahurda yemek tercih edenlerdenseniz ise söğüş et, zeytinyağlılar, yağsız yoğurt, tam taneli ekmekler ve mevsim meyveleri sizin için doğru tercih olacaktır.
6) Sahurda uykuya ara verip yemek yemek elbette ki zordur. Fakat ne kadar uykunuz bile olsa, sahurdan hemen sonra yatmamaya özen gösterin. Sindirimin bitmesi için vücudunuza biraz zaman tanımanız çok iyi olacaktır.
7) Gün boyunca düşen kan şekerinizi dengelemek için iftarda beyaz peynir veya kaşar, hurma, birkaç zeytin, tam buğday veya çavdar ekmeği tüketin. Ana yemek olarak ızgara ya da fırında pişmiş tavuk ve balık yemekleri veya kuru baklagiller tüketilebilir. Zeytinyağlı sebze yemekleri de, sıcak havalarda vücudunuzun posa ihtiyacını karşılamak için birebirdir.
8) Kalsiyum ve protein kaybını azaltmak için sofranızda cacık, haydari, yoğurt veya ayrana yer vermelisiniz.
9) İftardan sonra idrar çıkışlarınızı takip edin. İdrar renginiz açık berrak veya soluk sarı civarında bir renge döndüyse gün içinde kaybettiğiniz suyu telafi ediyorsunuz demektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.