Rusya’da büyük dönüşüm! Dugin: Karabağ Azerbaycan’ındır!
15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişimini Türkiye’ye ilk haber verdiği ifade edilen Aleksandr Dugin, Ermeni medyasına verdiği demeçte Karabağ’ın Azerbayca’a ait olduğunu açıkladı.
Rus dış politikasına yön veren isimlerden Aleksandr Dugin, Ermenistan’ın hükümet yanlısı 1in.am haber portalına konuştu ve Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğunu yineledi.
Aydınlık, kısa bir süre önce Dugin ve Rus devlet-siyaset adamlarının Azerbaycan ziyaretini duyurmuş ve Rusya’nın Karabağ politikalarındaki değişim işaretlerine dikkat çekmişti. Rus siyaset ve devlet adamları, iki sene önce Azerbaycan’ın kontrolüne geçen Karabağ’ın Cocuk Marcanlı kasabasında 1 Temmuz 2018 günü bir konferansta Azerbaycan’la stratejik işbirliğini savunmuş ve Ermenistan hükümetinin politikalarını sert bir şekilde eleştirmişlerdi.
‘PAŞİNYAN, ANTLAŞMAYI BOZDU’
Bu gelişmeler üzerine Ermeni 1in.am haber portalı Aleksandr Dugin’le bir röportaj yaptı. Ermeni gazeteci, Dugin ve Rus uzmanların Karabağ’da katıldığı “Azerbaycan - Rusya’nın Güney Kafkasya’daki Yegâne Müttefiki” konferansının başlığındaki “Yegâne” vurgusu sordu.
Dugin, cevabında Paşinyan’ın “renkli devrimle” iktidara geldiğine ve bundan sonra Azerbaycan’la Ermenistan arasındaki yedi işgal bölgesinden beşinin derhal iade edilmesine yönelik anlaşmanın bozulduğuna dikkat çekti. Azerbaycan’ın önceki Sarkisyan iktidarıyla vardıkları bu ortak noktanın bölge istikrarı açısından anahtar bir rol oynayabileceğine işaret eden Dugin, bu sürecin Paşinyan eliyle durdurulduğunu, hatta tamamen ortadan kaldırıldığını belirtti.
Dugin’e göre Paşinyan’ın bu tavrı Karabağ meselesinin barış yoluyla çözülmesi umutlarını ortadan kaldırmaktadır. Rus uzman, Rus siyaset, toplum ve devlet adamlarının bu sebeple böyle bir toplantıya katıldıklarını, amacının da Ermenistan’ın daha önce söz verdiği antlaşmaya geri dönmesi olduğunu vurguladı.
İKİ ÜLKENİN EGEMEN KARARI
Ermeni gazeteci, bunun üzerine Sarkisyan’ın beş bölgeyi Azerbaycan’a iadesi konusunda resmi bir açıklama olmadığını, Dugin’in bu bilgiye nereden elde ettiğini sordu. Dugin, bunun kesin bilgi olduğunun altını çizdikten sonra Rusya-Azerbaycan yakınlaşmasının iki ülkenin egemen kararları olduğunu belirtti. Dugin, ardından bu yakınlaşmanın barışçıl bir karakter taşıması ve Ermenistan’a karşı asla yönelmemesi için Erivan’ın bu sürece katılması gerektiğini ifade etti.
Dugin, beş bölgenin derhal boşaltılması durumunda Azerbaycan’ın Ermenistan’a yönelik ekonomik bazı ayrıcalıklar tanıyabileceğine ve Türkiye-Ermenistan sınırının da açılabileceğine işaret etti. Böylece Ermenistan’ın kuşatılmışlıktan kurtulacağını söyleyen Rus dış politika uzmanı, düzenlenen konferansın bu çerçevede Ermenistan karşıtı nitelenemeyeceğini belirtti.
‘BU, SADECE KİŞİSEL GÖRÜŞÜM DEĞİL’
Beş bölgenin geri verilmesi hususunun Dugin’in kişisel fikri mi olduğunu, yoksa Moskova’nın resmî mesajını mı ilettiğini soran Ermeni gazeteciye Dugin şu yanıtı verdi:
“Rusya’da tek bir resmî görüş var, o da devlet başkanının görüşü. Geri kalanının hepsi, onun farklı şekillerde yorumudur. Benim söylediklerimi savunanlar da var, soruna farklı şekilde yaklaşanlar da. Rusya’da farklı siyaset bilimci, stratejist gruplar var. Ben, sadece kendi görüşümü ifade etmiyorum, ayrıca önemli ve etkili stratejik bir grubun olaylara bakışını da dile getiriyorum. Bu grup, özellikle Ortadoğu, Türkiye, İran ve Güney Kafkasya meseleleriyle ilgileniyor ve bu görüş profesyonellerin fikirlerini yansıtıyor.”
Dugin, ardından nesnel jeopolitik gerçeklerin olduğunu, Azerbaycan’ın Güney Kafkasya’da Rusya için öneminin yükseldiğini, kendisinin de rol oynadığı Rusya-Türkiye ilişkilerinin stratejik düzeye geldiğini vurguladı. Ermenistan’ın bu gelişmeleri göz önünde bulundurması gerektiğine işaret eden Dugin, önceki Ermeni yönetimiyle yapıcı bazı adımların atıldığına, yeni yönetimin de buna uyması durumunda sorun yaşanmayacağına dikkat çekti.
KARABAĞ’DA HUKUK AZERBAYCA’DAN YANA
Ermeni gazetecini Dugin’in kendisini barış yanlısı olarak gösterdiğini ama Azerbaycan’ın 2016’da silah zoruyla aldığı Leletepe’ye çıktığını savunması üzerine şunları söyledi:
“Her şeyden önce bilmeniz gerekir ki, Rusya’nın görüşüne göre sadece beş bölge değil, tüm Karabağ Azerbaycan’ın toprağıdır. Bu, uluslararası hukukla sabit. Ülkemin Azerbaycan toprağı olarak tanıdığı bir bölgeyi ziyaret etmemin doğal olduğunu düşünüyorum. İkincisi oraya gidişimizi askeri amaç taşıdığını söylemek mümkün değil. Elimde silah yoktu, herhangi bir askerî operasyona katılmadım. Sadece bu bölgede ne tür bir hareketliliğin olduğunu, bunun nasıl tehlikelere yol açabileceğini, olayların ileride nasıl gelişebileceğini anlamaya çalışıyorum. Ve tekrar ediyorum: Biz, bu bölgeyi Azerbaycan toprağı olarak tanıyoruz ve Rusya vatandaşının orada herhangi bir şekilde hareket etmesi tamamen normal. O yer, Ermenistan işgali altında değil ve hukuki açıdan da hiçbir kanunu ihlal etmedim.”Kutu: Karabağ’da hukuk Azerbayca’dan yana
Ermeni gazetecini Dugin’in kendisini barış yanlısı olarak gösterdiğini ama Azerbaycan’ın 2016’da silah zoruyla aldığı Leletepe’ye çıktığını savunması üzerine şunları söyledi:
“Her şeyden önce bilmeniz gerekir ki, Rusya’nın görüşüne göre sadece beş bölge değil, tüm Karabağ Azerbaycan’ın toprağıdır. Bu, uluslararası hukukla sabit. Ülkemin Azerbaycan toprağı olarak tanıdığı bir bölgeyi ziyaret etmemin doğal olduğunu düşünüyorum. İkincisi oraya gidişimizi askeri amaç taşıdığını söylemek mümkün değil. Elimde silah yoktu, herhangi bir askerî operasyona katılmadım. Sadece bu bölgede ne tür bir hareketliliğin olduğunu, bunun nasıl tehlikelere yol açabileceğini, olayların ileride nasıl gelişebileceğini anlamaya çalışıyorum. Ve tekrar ediyorum: Biz, bu bölgeyi Azerbaycan toprağı olarak tanıyoruz ve Rusya vatandaşının orada herhangi bir şekilde hareket etmesi tamamen normal. O yer, Ermenistan işgali altında değil ve hukuki açıdan da hiçbir kanunu ihlal etmedim.”
siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.