Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan flaş açıklamalar! Peş peşe depremler yeni bir yıkıcı depremin habercisi mi?

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan flaş açıklamalar! Peş peşe depremler yeni bir yıkıcı depremin habercisi mi?

Geçen hafta bir çok ilde meydana gelen peş peşe depremler, yeni bir büyük depremin ayak sesler mi? İstanbul depremi kaç büyüklüğünde olur, Marmara'da riskli noktalar neresi? Deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy kritik açıklamalar yaptı.

Geçen hafta Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5,5'lik depremin tedirginliği devam ederken peş peşe yeni sarsıntılar yaşandı. Sadece son 2 günde Konya'nın Selçuklu ilçesinde 5, Erzurum'da Narman'da 4,1 ve Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Art arda gelen sarsıntılar, paniğe yol açtı. Pek çok kişi son dönemdeki bu sarsıntıların yeni bir tarihi yıkımın ayak sesleri olabileceği gerekçesiyle tedirgin...

Peki son günlerde sayıları artan sarsıntılar yeni bir depremin ayak sesi mi?

Olası İstanbul depremi kaç büyüklüğünde olur? Deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy flaş açıklamalar yaptı.

Deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Adalar fayının ölü olduğunu belirterek, "Kumburgaz çukurunda bir segment var ama orada da deprem olursa 6.5'in altında olacağını düşünüyorum. 7'lik deprem yapamaz" diye konuştu.

Independent Türkçe'den Lale Elmacıoğlu'nun sorularını yanıtlayan Üşümezsoy, Adana, Konya, Erzurum ve Muğla'da peşi sıra meydana gelen sarsıntıların, "büyük depremin habercisi" olduğu ya da olmadığı konusunda yorum yapılamayacağını söyledi.

 

"BOLU'NUN KUZEYİNDE DÜZCE FAYININ DEVAMI VAR, BURASI RİSKLİ"


Antakya'yı da vuran 6.5'lik deprem sonrasında oradaki tek riskli kalan yerin kuzey Adana yani Ceyhan-Kozan hattı olduğunu dile getiren Üşümezsoy, "Doğu Anadolu tipinde deprem beklemiyorum. Pazarcık'taki depremin devamı, Osmaniye'den Yumurtalık'a oradan da KKTC'ye gidiyordu. Deprem olabilir düşüncesi vardı ama tez çürüdü çünkü güneye doğru indi. Doğu Anadolu fayının Adana'dan geçtiği iddiaları çürüdü, Fay Adana'ya değil, Antakya'ya gitti" diye konuştu.

Konya ile Ladik arasındaki sırtta, kuzey-güney fay hattının varlığını gösterdiğini, en güneyde Hatay Antakya'da çok binanın yıkıldığını ama fayın bir ay sonra kırıldığını da aktaran Üşümezsoy, "Bolu'nun kuzeyinde Düzce fayının devamı var, burası riskli. Sünnice Dağı var, etkili yer" dedi.

 

"KUMBURGAZ ÇUKURUNDA DEPREM OLURSA 6.5'İN ALTINDA OLUR"


Gemlik-Mudanya hattının riskli olduğunu vurgulayan Üşümezsoy, burada meydana gelecek 6.5 - 7 büyüklüğündeki bir depremin şaşırtıcı olmayacağını savundu.

Tartışılan İstanbul depremi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Üşümezsoy, "Adalar fayı ölü fay. Büyük İstanbul depremi, 1894'te İzmit Çınarcık ve 1912'de Tekirdağ'da olmuş. 1999'daki Gölcük depremi de son örneğiydi. Beklediğimiz son depremdi, çünkü Marmara'daki faylar, 1999'da kırılmış. Kumburgaz çukurunda bir segment var ama orada da deprem olursa 6.5'in altında olacağını düşünüyorum. 7'lik deprem yapamaz. Kuzey Marmara değil ama güney Marmara'da 17 Ağustos sonrası bir risk söz konusu. Gemlik Körfezi'nden Bandırma'ya giden fay hattında risk yer alıyor. O da 7'nin altında bir deprem yapar" ifadelerini kullandı.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.