Muhalefet yanlısı tweet attığı için tutuklandı!
Leeds Üniversitesi'nde tatil için krallığa dönen Suudi bir öğrenci, Twitter hesabı açmak ve muhalif aktivistleri takip edip retweetlemekten 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Leeds Üniversitesi'nde tatil için krallığa dönen Suudi bir öğrenci, Twitter hesabı açmak ve muhalif aktivistleri takip edip retweetlemekten 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
34 yaşındaki Salma al-Shebab, Suudi Arabistan'da kadın hakları için çağrıda bulunan tweet'ler attıklar sonra Twitter'ı "kamuoyunda huzursuzluğa neden olmak ve sivil ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştırmak" için kullanmakla suçlandı.
Dört ve altı yaşlarında iki küçük oğlu olan Al-Shebab, başlangıçta altı yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak Suudi terör mahkemesi Pazartesi günü aktivistin cezasını temyiz etmesinden sonra hapis cezasını 34 yıla çıkardı.
Salma al-Shebab, cezasını çektikten sonra 34 yıl seyahat yasağı ile karşı karşıya kalacak.
Mahkeme, ceza verirken Al-Shebab'ın Suudi Arabistan'daki kadın haklarını desteklemek için tweet attığı ve Loujain al-Hathloul gibi hapsedilen kadın hakları aktivistleriyle dayanışma ifade ettiği ve serbest bırakılmaları için çağrıda bulunduğu sosyal medya faaliyetine atıfta bulundu.
Al-Shebab, Al-Hathloul'un kız kardeşi Lina'nın 'Loujain Al-Hathloul'a özgürlük... Tüm düşünce mahkumlarına özgürlük. Özgürlüğün, bu Yeni Yıl için ilk dileğim. Mutlu Yıllar.' yazan tweetini retweetlediği için tutuklandı. Al-Shebab ayrıca bazen sürgünde yaşayan muhalif aktivistlerin gönderilerini retweet ediyordu.
Al-Shebab, Ocak 2021'de, Leeds Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olduğu İngiltere'ye dönmeyi planlamadan sadece birkaç gün önce tutuklandı.
'Kamu düzenini bozmak, halkın güvenliğini ve devletin istikrarını zedelemek isteyenlere yardım etmek ve Twitter'da asılsız ve maksatlı söylentiler yayınlamakla' suçlandı. Al-Shehab'ın dini kimliğinin, tutuklanması ve cezalandırılmasında bir faktör olduğuna inanılıyor.
ABD merkezli insan hakları kuruluşunun Suudi vaka yöneticisi Dr Bethany Al-Haidari şunları söyledi:
'Suudi Arabistan, kadın haklarını iyileştirdikleri ve yasal reformlar oluşturdukları için övünüyordu, ancak bu olay, durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın bu tür korkunç hak ihlallerine başkanlık etme konusunda her zamankinden daha güçlü hissetmesi ne yazık ki şaşırtıcı değil. Loujain'in serbest bırakılması kutlanırken, Salma'nın tam da Loujain'in serbest bırakılması için çağrıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanması ironik. Bu, Suudi yetkililerin, kadın aktivistlerin zor kazanılmış zaferlerini kutlamamalarını ya da övgü almamalarını sağlamaları için yapılmış bir hamle.'
Kadın hakları aktivisti Loujain al-Hathloul duruma sessiz kalmadı:
'Salma ilk derece mahkemesinde 6 yıl hapis cezasına çarptırılırken, temyizde ceza 34 yıla çıkarıldı. Bu, Suudi Arabistan'daki bir kadın hakları aktivisti için bilinen en uzun ceza.'
Suudi Arabistan'da haksız yere seyahat yasağı altında tutulan Al-Hathloul, El-Şebab'ın gözaltına alınmasından sadece haftalar sonra hapishaneden serbest bırakıldı. Al-Shebab, Al-Hathloul'un hapishaneden serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.