Le Monde muhabiri Karabağ'dan savaşı yazdı: Azerbaycan askeri Şuşa kapısında
Fransız Le Monde gazetesi muhabiri Azerbaycan, Ermenistan savaşı ile ilgili izlenimlerini yazdı. Fransız gazeteci Dağlık Karabağ'da kaleme aldığı yazıda, Azerbaycan askerinin Şuşa kapısında olduğunu belirtiyor
27 Eylül 2020'de başlayan Azerbaycan'ın Karabağ ve işgal altındaki diğer toprakları kurtarma harekatı devam ediyor.
30 yıl önce işgalci ve terörist Ermenistan tarafından işgal edilen toprakların, şimdiye kadar bir bölümü kurtarıldı.
Azerbaycan'ın cephede gösterdiği başarı ise dünya basınında yankılanmaya başlandı.
Ermeni güçlerinin Azerbaycan Ordusu karşısında darmadağın olduğu ve çok fazla kayıp verdiği biliniyor.
Savaşın başından beri Ermenistan'ı destekleyen Fransa'nın önde gelen gazetesi Le Monde' de bu gerçeği kabul etti.
Dağlık Karabağ'da savaşı izlemek için bulunan Fransız gazetecinin yazdığı izlenimler Le Monde gazetesinde yayımlandı.
İşte o haber:
Dağlık Karabağ'dan bir Fransız gazeteci Le Monde için şunları yazıyor,
Karabağ sorununun anahtarı, doruk noktasına ulaşan "Şuşa savaşıdır" dır.
- 27 Eylül saldırısının ana hedefi olan tarihi şehre Azerbaycan güçleri ulaştı. Oradaki kavga onların lehine devam ediyor.
- Şuşa'nın savunucuları parçalanmış durumda. Askeri ambulansların arkasında sıraya girdiler ve son nefeslerinde onlarca yaralı asker Stepanakert'e (Hankendi) geldi.
- Diğer Ermeni askerleri dehşet ve korku içinde dağdan başa aşağı düşüyorlar , Tekrar savaşa atılıp atılmayacakları bilinmemektedir.
- Yol boyunca keskin nişancı ve topçu ateşi altında Ermeni askerlerinin aceleyle bıraktıkları askeri eşyalar görülebiliyor.
- Bu vaziyet darmadağın olma gününe çok benziyor. Stepanakert'te hükümetin inkar etmesine rağmen 6 Kasım Cuma günü Azerbaycan güçleri lehine savaş başladı.
- Bir haftadır Azerbaycan güçleri bir top atışı mesafesinde Şuşa kapılarına kadar gelmişler.
- Çatışmanın çok şiddetli olduğu Daşaltı köyünün yukarı ormanlarında ana cephe dondu.
- Üç gün boyunca Azerbaycan özel kuvvetleri, şehrin savunucularının gücünü test etmek için gece Şuşa yoluna baskın düzenledi. Bu saldırılar nedeniyle Hankendi'yi Erivan'a bağlayan ana yol 4 Kasım'dan bu yana kapalı.
ŞUŞA KARABAĞ’IN KÜDÜS’Ü OLARAK KABUL EDİLİYOR
- Bu şehir, her iki toplum tarafından Karabağ'ın Kudüs'ü olarak kabul ediliyor ve çok büyük bir dini-politik sembol, öte yandan bu şehir Hankendi'yi idare etmek ve kontrol etmek için stratejik önemini koruyor.
- Hankendi'de tekerlekli sandalyede oturmayı reddeden ve bağırmamak için çenesini tutarak bacağından yaralanan bir asker, "Azerbaycanlılar Şuşa'ya ulaştı, sokaklarda Kalaşnikoflarla kavgalar var" dedi. Bu yaralı askerin etrafında kaos hüküm sürüyor. Bu sırada kurşunlarla yaralanan 7 kişiyi taşıyan bir kamyon geldi.
- Bombalamaların çok şiddetli olduğu doğru ancak yaralıların durumu, çoğunlukla kısa mesafeli yüz yüze çarpışmalar olduğunu gösteriyor.
- Sayısız ambulans var. Yaralı askerler üst üste yığıldı. Birkaç gün önce bu ambulanslar her saat başı Daşaltı'ndan yaralı Ermeni askerleri getiriyordu ama şimdi her 10 dakikada bir ambulans geliyor.
- Mucizevi bir şekilde kurtuldum diyor boynundan vurulan yaralı bir Ermeni askeri. Şuşa'nın kuzeyinde, Hankendi yolunda kardeşimle savaşıyordum. Saldırı o kadar şiddetliydi ki geri çekilmek zorunda kaldık. Azerbaycanlı keskin nişancılar onu Hankendi'den 4 km uzaklıkta vurdu. Bu, ağır bombalar altında inleyen Hankendi'nin artık Azerbaycan güçlerinin saldırılarına karşı sigortalı olmadığının bir işaretidir.
- Hastaneye gelen bazı erkekler için savaş bitti. Onlar için tek çıkış yolu, acil ameliyat için kuzeyden (Kelbecer) karayolu ile Erivan'a gönderilmektir. Laçin'e giden yol kapalıdır.
- Hovik gibi diğer Ermeni askerleri için savaş devam ediyor. Karabağ görünümü çok iyi olan bu diaspora Ermeni, Karabağ'da savaşmak için Soçi'den geldiğini söylüyor. Askeri tecrübesinin nereden geldiğini söylemiyor, ancak (şaşırtıcı bir şekilde) doğrudan Ermeni özel kuvvetlerine katıldı.
Sağ elinden yaralanan asker bir sigara çıkardı ve sigara içti.
- Kendine güvenen bir sesle hastanede bulunan Hovik, özel kuvvetlerden arkadaşlarının hastanede kalması gerekmesine rağmen yine savaşmaya gittiğini söylüyor. Hemşire kollarına bandajları bağlar bağlamaz yeni bir üniforma giydi ve hastaneden kaçtı. Başka bir yerde yaralandığını söylüyor, ancak doktorlar yaralarını saklıyor veya cepheye geri dönmesini engelliyor.
- Soçi'den Hovik, arkadaşlarına onu öne götürmek için ona yeni bir araba vermelerini söyler. Hovik, araba eksikliğine yanıt olarak Hankendi'de hâlâ taksi olup olmadığını soruyor. Sonunda, özel bağlantılar sayesinde, bir polis memuru onu Şuşa yoluna geri götürmeyi kabul etti. Hovik'in silahı yok, ancak yolda ilk yaralı askerin silahını almayı umuyor.
- 90'lı yılların top ve silahlarıyla savaşan Dağlık Karabağ savunucuları, insansız hava araçları, tam hava destek mekanizmaları ve özel kuvvetlerle hem sayısal hem de teknolojik olarak üstün bir düşmana karşı savaşıyor.
- Hankendi'de Şuşa savaşının zor olduğunu ama kaybedilmediğini söylüyorlar. Şuşa Belediye Başkanı Artsvik Sarkisyan, siperden telefonla cevap verdi: "Şuşa'yı kaybetmeyeceğiz, düşünülemez, bugün çok düşman öldürdük, yarın daha çok öldüreceğiz."
- Kalın bir sis dağı savaşın seslerini sarmalıyor ve Hankendi'nin üzerinde garip bir sessizlik var. Sonra gece aniden bombalar yeniden yağmaya başlar, Şuşa'nın çevresinde bombalar patlamaya başlar.
- Makineli tüfek sesleri, son sakinleri için endişelenen Khanandi'nin dışında duyulabilir. Sisli, sabah açılıyor, bir Ermeni askeri düşüncelerini dağıtmak için havaya ateş ediyor, belki düşman zaten başkentte
siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.