Kuyumcu ve müşterilerin başı dertte! Sahte altın nasıl anlaşılır?
Son zamanlarda piyasada yer alan sahte altın, kuyumcuları ve müşterileri sıkıntıya sokuyor. Bazı işletme sahipleri gerçek altın ve sahte altını ayırt edemediği için maddi zarara uğruyor.
En değerli madenlerden biri olan altın hem takı maksatlı hem de yatırım maksatlı kullanılıyor. Son zamanlarda ise piyasada sahte altınlara rastlamak mümkün. Deneyimli olmayan bazı kuyumcular gerçek altın ile sahte altını ayırt edemedikleri için maddi zarara uğruyorlar. Peki gerçek altın ile sahte altını ayırt edebilmenin yöntemleri nelerdir?
Türkiye’de takı denilince ilk akla gelen altının, fiyatı kadar tasarımı ve işlemleri de büyük önem taşıyor. Ham halde bulunan altın zorlu çalışmanın ardından deneyimli ustaların elinde şekillenip, kolye, küpe ve bileziğe dönüşürken, kuyumculardan vatandaşa ulaşıyor.
Ancak son zamanlarda hem kuyumcuları hem de vatandaşı sıkıntıya soka gelişmeler yaşanmaya başladı. Piyasada artan altın görünümlü takılar, Türkiye genelinde olduğu gibi Ordu’da da kuyumcuların başını derde sokabiliyor.
Kuyumculara gelerek takılarını bozdurmak isteyen müşteriler altınların sahte olduğunu anlayınca hayal kırıklığına uğruyor. Ayrıca, sahte altın ile gerçek altını ayırt edemeyen bazı kuyumcular da bu durumdan dolayı mağdur oluyorlar.
İHA’da yer alan habere göre, Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Erman Enginyurt, sahte takılara sürekli maruz kaldıklarını açıkladı. Bu işin içinde alaylı olmayanların gerçek altın ile sahte altını ayırt edemediğini belirten Enginyurt, ‘ayar suyuna vurmak lazım, bununla birlikte çeşitli formüller mevcut, rastgele almamak lazım’ dedi.
Meslektaşlarına uyarılarda bulunduğunu söyleyen Enginyurt, vatandaşların kesinlikle bildikleri kuyumculardan alışveriş yapması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ucuz altının olmadığını söyleyen Enginyurt, güvenli ve bildikleri yerlerden alışveriş yapılması konusunda uyarıda bulundu.
Enginyurt açıklamasının devamında, özellikle yeni model ürünlerin sahtelerinin üretildiğini, rengi açılmış ve solmuş olduğu için eski altınlarda genelde sahte olmadığını aktardı.
SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?
Altın üreticilerinden Zeki Bilikçi, sahte ve gerçek altının nasıl ayırt edilebileceği konusunda birkaç formülü anlattı. Sahte ürünün gramajı ile gerçek ürünün gramajının örtüşmeyeceğini söyleyen Bilikçi, gramı aynı olsa bile şüphelenilen ürünün kesilmesi gerektiğini belirtti. Sahte ürünlerin sert ve kesilmesinin zor olduğunu aktaran Bilikçi, kuyumcuların her altını mihenk taşı ile kontrol etmesi gerektiğini söyledi.
siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.