Koronavirüs aşısı olanlar maske takmaya devam edecek mi?
Koronavirüse karşı aşılama çalışmaları nihayet başladı. Peki aşı olmak günlük hayatımızın yaklaşık bir yıldır parçası olan maskeleri ortadan kaldıracak mı?
Tüm dünyada 1,5 milyonu aşkın kişinin hayatını kaymesine yol açan yeni tip koronavirüse karşı aşılama çalışmaları nihayet başladı. Ancak, bilim insanları aşı olmanın günlük hayatımızın yaklaşık bir yıldır parçası olan maskeleri ortadan kaldırmayacağını açıkladı.
Pfizer/BioNTech, Moderna ve Sinovac’ın sunduğu yeni koronavirüs aşıları, ciddi hastalıkları önlemede oldukça başarılı görünse de koronavirüsün toplumdaki asemptomatik yayılmayı ne kadar durdurabileceği net olarak bilinmiyor.
Bunun nedeni ise aşı denemelerinin yalnızca semptom gösteren koronavirüs hastalarını baz almasından ve virüsün giriş kaynağı olan burundaki etkisinin net olmamasından kaynaklanıyor.
Bununla birlikte BioNTech’in kurucu ortağı olan Türk bilim insanı Uğur Şahin aşının asemptomatik vakaları durdurup durdurmayacağının kesin olarak belirlenmesinin bir yılı bulabileceğini ifade etmişti.
İNSANLAR AŞI OLDUKTAN SONRA HALA VİRÜS BULAŞTIRABİLİR
ABD’de yer alan Stanford Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı doktor Michal Tal, "Pek çok insan aşı olduktan sonra artık maske takmak zorunda kalmayacaklarını düşünüyor. Ancak bu doğru değil. Aşılanan insanlar hala bulaşıcı olabilirler ve maske takmak onlar için kritik” ifadelerini kullandı.
koronavirüste dahil dahil çoğu solunum yolu enfeksiyonunda, burun virüsün ana giriş kapısını oluşturuyor. Burada hızla çoğalan virüsler bağışıklık sistemini sarsarak burnu, ağzı, akciğerleri ve mideyi kaplayan nemli dokuya (mukoza) özgü bir tür antikor üretiyor. Aynı kişi virüse ikinci kez maruz kaldığında ise, virüsü hatırlayan antikorlar virüsü vücudun başka bir yerinde tutunma şansısını etkisiz hale getirebiliyor.
YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.