Jüri 2019 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladı.
2019 turizm sezonu başında bütün gözler Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi’nin vereceği ödüllere çevrilmişti ve jüri ödülleri açıkladı
Turizm sektörü için en önemli olay hiç kuşkusuz Mavi Bayrak alabilmektir. Bu yüzden 2019 turizm sezonu başında bütün gözler Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi’nin vereceği ödüllere çevrilmişti.
Merkezi Danimarka Kopenhag’ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE, 2019 yılında Mavi Bayrak Programı’nı uygulayan diğer tüm ülkelerin ülke sıralamasını bildirirken ödüle hak kazanan plaj ve marina sayılarını 22 Mayıs’ta açıklayacağını bildirdi. Buna göre Türkiye, plaj sayısı ile yine Dünya 3.’sü oldu.
Listede ilk sırada ispanya var, 2. sırada Yunanistan, Türkiye’nin arkasından 4. sırada Fransa ve 5. sırada ise İtalya yer almakta.
Peki nedir bu Mavi Bayrak? Mavi Bayraklı Plaj olabilmenin şartları nelerdir? Mavi Bayrak uygulaması dünyada ve Türkiye’de ne zaman başladı?
Mavi Bayraklı plajlar önemli kriterlere sahiptir. Sezon içerisinde 15 gün ara ile deniz suyu analizleri yapılmaktadır. Ayrıca, plajı kullananların güvenliğini öngören cankurtaran bulundurulmakta, su sporları ile yüzme alanı ayrılmakta, acil durum planı, çevre yönetimi ve engellilere modern hareket olanakları sağlanmaktadır. Kriterler güncel gelişmeler doğrultusunda yenilenmekte ve geliştirilmektedir. Bu yılki ana vurgu ise yine ‘sürdürülebilirlik’ olmuştur ve bu kapsamda Vakfımız da eğitimlerinde tüm boyutlarıyla bu konuya yer vermektedir.
Mavi Bayrak uygulaması dünya çapında ilk olarak 1987 yılında , Türkiye’de ise 1993 yılında başlamıştı.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ‘in Mavi Bayrak uygulamasında rolü nedir?
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) 1993 yılında, Turizm Bakanlığı önderliğinde, Mavi Bayrak Programı'nın ülkemizde de başlatılabilmesi amacı ile kurulmuştur. Akdeniz çanağında turizmde gelişmiş olan ülkelerde yaygınlaşmaya başlayan, sağlıklı yüzme suyu, donanımlı plaj ve iyi bir çevre yönetimi ile çevre bilinçlendirme etkinliklerini içeren Mavi Bayrak'ın turizm ve çevre açısından da önemli olduğu yaklaşımı ile çalışmalarına başlamıştır.
Türkiye’nin bu başarısından sonra Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Rıza Epikmen şunları söyledi:
''Türkiye'nin turizmde kalkınması ve uluslararası standartlara kavuşması için Vakfımız çaba göstermektedir. Dünya Turizm sektörü artık Mavi Bayraklı tesisleri tercih ediyor. Mavi Bayrak, tatil programı yapanların ve tur operatörlerinin aradığı, Dünya çapında halk nezdinde en çok tanınan ve bilinen eko-etikettir. Bu özelliği ile ülkemizin turizm sektöründe ve uluslararası turizm pazarında ayrı bir yeri vardır. Bayrak sayısının çok olması, aynı zamanda plajlarımızın mikrobiyolojik açıdan temiz ve çevre yönetimi yönünden duyarlı olduğunun bir belgesidir. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak, kıyılarımızda dalgalanan Mavi Bayraklarımız ile 2019 yılında iyi bir sezon geçirilmesini dileriz.''
2019 Mavi Bayraklı Plajlar hangileri ?
Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE Türkiye ve dünyadaki Mavi Bayraklı Plajların hangileri olduğunu 22 Mayıs 2019’da açıklayacak.
siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.