İnternet aboneliği olanlar dikkat! Sözleşme ceza ödemeden feshedilebilecek
Aboneye taahüt edilen internet hızının sağlanamaması halinde sözleşme abone tarafından ceza ödemeden feshedilebilecek.
Bilgi Teknolojileri Kurumu, Tüketici Hakları Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde sözleşme ceza ödemeden feshedilebilecek. Abone onayı gerektiren işlemler, tek onay altında birleştirilemeyecek, ayrı ayrı onay alınacak. Taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sınırlı olacak.
Konuya ilişkin Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Sayan, düzenlemenin haberleşme hizmetlerinde vatandaşların haklarını daha güçlü koruduğunu ve ‘Dijital Türkiye’ hedefleri adına birçok yeniliği içerdiğini belirtti.
Düzenlemeyle birlikte tüketiciler elektronik haberleşme aboneliklerini; e- imza, T.C. Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı bilgileri ile e-Devlet kapısı üzerinden başlatabilecek.
Taahhüdü biten tüketicilere bilgilendirme yapılması zorunlu hale getirildi. Aboneler, hangi işlemlerinin taahhüde aykırılık oluşturacağı konusunda şeffaf bir şekilde bilgilendirilecek.
Aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde, tüketici ceza ödemeden sözleşmeyi fesih edebilecek.
Abonelik sözleşmesi yapıldığında tüketiciye kolay ve anlaşılabilir bir taahhütname/sözleşme örneği verilecek. yeni düzenleme ile taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sınırlı olacak.
Evinize daha uygun ücret ödemek için taahhütlü internet bağlattınız. seçtiğiniz internetin hızına göre fatura ücretiniz de artıyor elbette. peki internet hızınızdan memnun kalmazsanız ne olacak? önceden aboneliğinizi iptal etmek istediğinizde kaç ay taahhüt verdiyseniz, kullanmadığınız ay kadar cayma bedeli ödüyordunuz. işte bu düzenlemeyle size vaad edilen internet hızının sağlanamaması halinde sözleşme ceza ödemeden feshedilebilecek.
Abone onayı gerektiren işlemler, tek onay altında birleştirilemeyecek, ayrı ayrı onay alınacak. Talep olmadan dolaylı yollardan yapılan aboneliklerin önüne geçilecek.
Tüketiciler, işletmecilerin tekliflerini e-devlet üzerinden karşılaştırabilecek.
Paket, kampanya ve tarifeler aynı isimle tanıtılamayacak. Her paket tek bir isimle tanıtılacak ve olası kafa karışıklıklarının önüne geçilecek.
Mevcut, kaldırılan ya da abone alımına kapalı geçmiş tarifelerin tamamı işletmecilerin web sitelerinde yer alacak. Böylece tüketiciler yeni tarifeleri geçmiş tarifelerle kıyaslayabilecek.
Fatura gönderimi tercihinde bulunmayan abonelere, kısa mesajla fatura bilgisi ve fatura linki gönderilecek. Aboneler son 1 yıllık fatura ve kullanım bilgilerine ulaşabilecek.
Yapılan düzenlemelerin geçmiş ve yeni haline ait ayrıntılı bilgilere btk.gov.tr adresinden de ulaşılabilecek.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.