Hollanda, Türkiye'den sığınmacı kabulünü askıya aldı
Hollanda, Türkiye ve AB arasında 2016'da imzalanan Geri Kabul Anlaşması gereği yükümlü olduğu Türkiye’deki kamplardan sığınmacı kabulünü, 2023’ün sonuna kadar askıya aldığını açıkladı.
Hollanda, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında imzalanan Mültecilerin Geri Kabulü Anlaşması'na rağmen Türkiye'den sığınmacı kabulünü askıya aldı.
Hollanda Adalet ve Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanlığı, cuma günü (26 Ağustos) bir açıklama yaparak "2023'ün sonuna kadar AB-Türkiye Anlaşması kapsamında ülkeye sığınmacı kabul etmeyeceklerini" açıkladı.
Açıklamada, Hollanda'nın 2016'dan bu yana AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması kapsamında "nispeten çok sayıda Suriyeliyi" ülkeye kabul ettiği ifade edildi. Hollanda hükümetinin "bu anlaşmaları önemli bulduğu ve 2024 itibariyle yeniden uygulamaya başlayacağını" kaydeden Bakanlık, "Fakat, mevcut durumda bu sorumsuz bir durum" açıklamasında bulundu.
Adalet ve Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Eric van der Burg, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sığınmacı kabulü ve Ter Apel'deki durumu iyileştirmek için sağlam bir dizi önleme ihtiyaç olduğunu söyledi. Burg, "Bölgeden aldığımız destekle iltica prosedürlerini insani ve onurlu bir şekilde ele almak için gerekli adımları atıyoruz" ifadelerini kullandı.
TER APEL'DEKİ SON DURUM
Hollanda, AB ve Türkiye arasında Mart 2016'da imzalanan Mültecilerin Geri Kabulü Anlaşması uyarınca, Türkiye'deki mülteci kamplarından her yıl binin üzerinde mülteciyi ülkeye kabul etmek ile yükümlü. Fakat ülkeye gelen sığınmacıların ilk başvuru yeri olan Ter Apel sığınma merkezinde son aylarda büyük bir yoğunluk yaşanıyor.
Bakanlar Kurulu, Ter Apel'deki sığınma başvuru merkezinde aylarca süren ve ulusal bir krize dönüşen duruma karşı, sığınmacıların kabulünü hafifletmek için önlemler almaya karar verdi.
Hollanda Kızılhaçı, yatak yetersizliği nedeniyle merkezin bahçesine çadır kurdu ancak tepkiler üzerine çadırları kaldırdı. Çadırların kaldırılmasına rağmen aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu çok sayıda mülteci, bahçede uyumaya devam etti.
Hükümet, sığınma merkezlerinde yer olmaması ve belediyelerin mültecilere barınma sağlayamaması nedeniyle sığınmacılar için yer bulmakta zorlanıyor.
Van der Burg, sorunun çözülmesine yardımcı olmak için kruvazörleri geçici konaklama merkezlerine dönüştürmeyi teklif etmişti. Hükümet, Albergen köyünde satın aldığı bir otelin 300 mülteciyi barındıracak Sığınmacıları Kabul Merkezi Ajansı'na devrini kolaylaştırmaya çalışırken, bölge sakinlerinin protestolarıyla karşılaşmıştı.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.