Hemen hemen her ülkenin kendine özgü bir sembol hayvanı vardır. Bu hayvanlardan bazıları gerçek hayvanlardan bazıları ise efsanevi hayvanlardır.
Pek çok ülke ise bu sembol hayvanları kendi ülkeleri için bir nevi marka olarak belirlemiştir.
Peki, hangi hayvanlar hangi ülkeleri temsil ediyor?
Türkler: Bozkurt
Türklerin tarihsel olarak kültürlerine bakılacak olursa her ne kadar Ejderha, Çift Başlı Kartal gibi semboller öne çıksa da geçmişten bu günümüze Türklerin en önemli sembolü Bozkurt olmuştur.
Özgürlüğüne düşkün olan bozkurtlar, fiziksel özellikleri nedeniyle karakteristik olarak, Türkler tarafından sembol haline getirilmiş ve özdeşleşmiştir. Tarihte yer alan destanlarda Bozkurt sembolünün Simge olmasını gerektiren gerçekler bulunmaktadır.
Özellikle bir anne kurt tarafından emzirilen son kalan Türk’ün, yine bir Bozkurtla evlenip halkını katleden Lin ülkesinden intikamının alındığının anlatıldığı Bozkurt Destanı, diğer bilinen adıyla Türeyiş Destanı Türkler için önemli bir destandır. Bu destan Türkler tarafından Bozkurt simgesinin sembol alınmasına sebep olmuştur.
Ek olarak Bozkurt Destanı sonrasında Ergenekon Destanı ile bütünleşmiştir. Özellikle İslamiyet öncesi Türklerde Bozkurt sembolü, Hakanların sancaklarında yer alan önemli bir sembol olmuştur.
Bu destana göre tüm Türkler, Lin halkı tarafından katledilir ve geriye sadece 10 yaşında bir Türk, kolları ve bacakları kesilerek bataklığa atılmış bir şekilde bulunur. Bunun amacı ise son kalan Türk’ü acı içerisinde bırakarak ölüme terk etmektir. Bir anne Bozkurt tarafından, son kalan Türk, Altay dağlarına götürülür. Kendi sütüyle emzirilir. Ayrıca Bozkurt avlamış olduğu hayvanlarla da Türk’ü besler. Bu sayede Türk eski sağlığına kavuşur. Sonrasında ise yine bir Bozkurt ile evlenen Türk, 10 tane çocuk yapar. Türkler yeniden çoğalarak Lin halkına saldırarak atalarının intikamını alırlar. Bu olaydan sonra Türkler dünyaya yayılarak destanı devam ettirir.