Fırsatçıların Hal’i yaman Yüzde 800 kar oranları tespit edildi
Sebze meyve hallerinde yapılan denetim, 1 liraya alınan salatalığın 9 liraya, 50 kuruşa alınan patatesin 4 liraya satıldığı tespit edildi. Fahiş fiyat uygulayan 88 firmaya ceza yağdı.
Sebze meyve hallerinde yapılan denetim, halkın nasıl kazıklandığını ortaya koydu.
1 liraya alınan salatalığın 9 liraya, 50 kuruşa alınan patatesin 4 liraya satıldığı tespit edildi. Fahiş fiyat uygulayan 88 firmaya ceza yağdı.
Sabah gazetesinden Pınar Çelik'in haberine göre üreticiden tüketiciye ulaşana kadar fahiş kârlarla fiyatı yüzde 500'lerin üzerine çıkan sebze-meyve fırsatçılarına karşı, tanzim operasyonu ile halkı rahatlatan hükümetin, hallerde gerçekleştirdiği denetim büyük vurgunu ortaya çıkardı.
Ticaret Bakanlığı ekiplerinin girmesinin dahi engellenmeye çalışıldığı hallerde, hükümetin kararlı bir şekilde konunun üzerine gitmesi üzerine vatandaşın nasıl kazıklandığını gözler önüne sergiledi.
TOPLAM 88 FİRMADA FAHİŞ FİYAT TESPİTİ YAPILDI
Sebze ve meyvelerin maliyetleri ile satış fiyatlarını karşılaştıran bakanlık ekiplerinin ortaya çıkardığı tablo, oynanan oyunu da gün yüzüne çıkardı. Fahiş fiyat uygulaması yapan 88 firma ve 244 işlem tespit edildi.
YÜZDE 800 KAR İLE SATTILAR
Hatta yüzde 100-250 arası kâr koyulan 141 işlem yapılırken, yüzde 250-400 arası kâr koyulan 41 işlem, yüzde 400-800 arası kâr koyulan 10 işlem tespit edildi. 88 firmaya 2 milyon ceza kesilecek. Yapılan incelemelerde özellikle İstanbul hallerinde yapılan fahiş fiyatlama net bir şekilde ortaya kondu.
SALATALIKTA 9 KAT FAZLA KARLA SATIŞ YAPTILAR
İstanbul Ataşehir halinde 1 liraya alınan salatalığın 9 liraya, 50 kuruşa alınan patatesin 4 liraya, 4 liraya alınan sarımsağın 25 liraya satıldığı tespit edildi. Aynı şekilde Bayrampaşa halinde 86 kuruşluk biberin 5.5 TL'ye, 80 kuruşluk armudun 5 liraya satıldığı ortaya çıktı.
Alış ve satış farkları salatalıkta yüzde 800, patateste yüzde 700. biberde yüzde 540, armut ve sarımsakta yüzde 525, portakal ve ayvada yüzde 400'e kadar çıktı.
REKABET KURUMU DA DEVREDE
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ekiplerinden sonra, Rekabet Kurumu da devreye girdi. Yapılan incelemeler sonunda elde edilen tespitleri ihbar kabul eden Rekabet Kurumu'nun hallerdeki fahiş fiyatlamalarla ilgili detaylı bir çalışma başlattığı öğrenildi.
SİYASETCAFE.COM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.