Eyvah! ABD ile Çin'in Alaska'daki toplantısı karşılıklı suçlamalarla dağıldı!
ABD ile Çin'in en üst düzey diplomatlarının Alaska'da iki gün süren gergin görüşmeleri, tarafların kendi pozisyonlarını ortaya koyduğu ve ABD'nin 'Pekin'e ilişkin endişelerini açıkça ifade ettiği' bir atmosferde sona erdi.
ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin geleceği merak edilirken, Alaska'da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile Çin Komünist Partisi Merkezi Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçı'nı bir araya getiren görüşmeler tamamlandı.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, basına kapalı gerçekleştirilen ikinci günkü görüşmelerin bitiminde gazetecilere değerlendirmede bulundu.
Blinken, "Sincan, Hong Kong, Tayvan ve siber saldırı gibi konularda Çin ile temel olarak anlaşmazlık içinde olduğumuz alanları bilerek buraya geldik. Açıkçası bu konuları açıkça ve doğrudan dile getirdiğimizde endişeli yanıtlar almamız şaşırtıcı değildi." dedi.
Bakan Blinken, Çinli yetkililerle, İran, Kuzey Kore, Afganistan ve iklim değişikliği gibi geniş bir zeminde pek çok konuyu ele aldıklarını, Pekin'in ekonomik ve ticari eylemlerine ilişkin başlıkları da konuştuklarını söyledi.
İki gün süren görüşmelerle ilgili ana çıkarım yaptıkları iki başlık olduğunu belirten Blinken, "Çin'in bazı eylemlerine ilişkin duyduğumuz endişeleri kendileriyle paylaşma amacındaydık, bunu yaptık. Ayrıca kendi politikalarımızı, önceliklerimizi ve dünya görüşümüzü de açık bir şekilde ortaya koymak istedik, bunu da yaptık." diye konuştu.
ÇİN BASINI
China Daily gazetesi yayımladığı yorum yazısında Blinken ve Sullivan’ın Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçı’nın gergin geçen görüşmesini "Washington, Anchorage'da gerçek rengini belli etti." başlığıyla duyurdu.
Yazıda, Blinken ve Sullivan’ın toplantını başında Çin'e karşı bazı meselelerde "derin kaygılarını" iletmesiyle başlayan toplantıya ilişkin "ABD’li diplomatlara, Çinli mevkidaşlarıyla diplomatik olması gereken bir toplantıyı Pekin hükümetinin iç ve dış politikalarına saldırarak, neyi yapıp neyi yapmaması gerektiğini dikte ederek, Çin’e karşı öfkelerini kustukları bir etkinliğe dönüştürmeleri konusunda güvenin." ifadeleri yer aldı.
ÇKP'nin resmi yayın organlarından Global Times gazetesi yayımladığı bir haberde, dünyanın, Çin-ABD Alaska görüşmesinin herhangi bir selamlaşmanın bile olmadığı açılışın ilk dakikalarında gerginliğe sahne olmasını izlediğini belirterek "Ancak iki tarafın sert tavırları gözlemcilerin beklentilerinin ötesinde oldu." ifadesini kullandı.
Haberde, iki günlük zorlu görüşmelerin Çin ve ABD yönetimlerinin birbirini tanıması için en iyi fırsat olmasının beklendiği kaydedilirken, "Şimdiye kadar ABD’nin saldırganlığı ve diplomatik protokolü görmezden gelmesi, Çinli heyetin hızlı ve sert karşı atakları dünyanın dikkatini çekti." yorumuna yer verildi.
Halkın Günlüğü gazetesi de ikili ilişkilere yönelik yayımladığı yorum yazısında, Washington yönetiminin, son günlerde Çin Ulusal Halk Kongresi’nin Hong Kong’daki seçim sisteminde reform yapılması kararına yönelik yaptırım uygulayacağını açıklamasını "ABD, siyasi tehdidi bıraksa iyi olur." ifadesiyle eleştirdi.
"ABD’nin Çin’e karşı yaptırım sopasını kullanmasının, Hong Kong’un Çin’in oluşturduğu düzene dönmesini engelleyemeyeceği" savunulan yazıda, "ABD bir an önce siyasi tehdidi bıraksa iyi olur." ifadesine yer verildi.
Blinken ve Sullivan, Çinli muhatapları Vang ve Yang ile dün gerçekleştirdiği görüşmenin ilk dakikalarında Çin'i, Tayvan, Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki politikaları ve siber saldırı gibi konularda derin kaygı duyduklarını belirterek eleştirmişti.
Çin heyeti ise ABD'li yetkililerin eleştirilerine, "ABD, uluslararası toplumu temsil etmiyor. Washington yönetiminin Çin'e üst perdeden konuşma yetkisi yok." şeklindeki ifadelerle karşılık vermişti.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.