Dünyaya örnek olacak sistem
1. Uluslararası Kan Güvenliği ve Hemovijilans Kongresi, bilimsel alanda çalışan akademisyenlerle birlikte 500 katılımcıyla gerçekleştiriliyor. Kongrede Türk Kızılay’ın ‘Kan Bağış Sistemi’ dünyaya örnek sistem olarak tanıtılıyor.
Türkiye’de kan bağışıyla ilgili olarak yasa ile yetkilendirilmiş tek kuruluş olan Türk Kızılay, kanın gönüllü bağışçıdan alınması, test edilmesi, bileşenlerinin hazırlanması, dağıtımı süreçleriyle ilgili uluslararası bilimsel gelişmeleri de yakından takip ediyor. Bu amaçla da Türk Kızılay, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Alman Kızılhaçı, Hollanda Kan Kuruluşu Sanquin, Avrupa Kan Kuruluşları Denetleme Sistemleri ve Uluslararası Hemovijilans Surveyans Ağı ve bu alanda çalışan akademisyenlerin bilimsel katkılarıyla ilki gerçekleştirilen Uluslararası Kan Güvenliği ve Hemovijilans Kongresi düzenlendi.
Bu kongreyle kan güvenliği sistemine ek olarak kanın toplanmasından başlayarak alıcıya verilmesinden sonra takibini de içeren tüm transfüzyon zincirini kapsayan işlemleri içeren hemovijilans kavramı da böylelikle sürece dahil edilmiş oldu.
KAN BAĞIŞI 3 MİLYONA ULAŞTI
Kızılay’ın güvenli kan temini programının çıtasının her zaman yukarıya çıkararak devam ettiğini söyleyen Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “O yıllarda radyolarda kan anonsları duyardık. İnsanlar kendi hastaları için kan vermeye koştururlardı. Artık bu manzaralar kalmadı. Bugün Kızılay’ın kan hizmetleri olgusu Türkiye’nin 300 noktasında vatandaşlarımızın her gün bilinçli ve gönüllü bağışlarıyla aldığı o kanlarını Eritrosit, Trombosit ve Plazmaya ayrıştırıyor. Türkiye’nin yaklaşık 1300 hastanesine her gün teslimatını gerçekleştiriyor. Olağanüstü şartlar afetler gibi durumlar için de stoklarımız hazırlıklarımız var. Dolayısıyla 2005’te 300 binlerde başlayan kan bağışı sayısı bugün 3 milyona ulaştı. Bu gerçekten büyük bir başarı. Sadece kan bağışı değil Türkök’le kök hücre bağışı noktasında da Sağlık Bakanlığımızla birlikte çok başarılı bir program uygulanıyor.
Türkök, kök hücre bekleyen hastalarımızın bu ihtiyaçlarının karşılanması için başlatılmıştı. Bugün 650 bini aşkın donörümüz sisteme kayıtlı. 300 bin donörümüzün doku tiplemeleri yapılarak uluslararası büyük ağa bildirimi yapıldı. 5000 civarında eşleşme ve 1500’ü aşkın nakil gerçekleştirildi. Dolayısıyla kök hücrede kan bağışları gibi vatandaşlarımızın gönüllü katkılarıyla devam ediyor. Kızılay olarak biz de gönüllülük atmosferini geliştirmeye, insanlardaki kan bağışı ve kök hücre bilincini arttırmaya çalışıyoruz.” ifadesinde bulundu.
‘BAŞARIMIZI İHRAÇ EDİCEZ’
Paydaş kuruluşlar ve uluslararası üniversitelerden kongreye gelen akademisyenlerin tamamından kan alanındaki başarıya büyük övgü geldiğini dile getiren Kınık, “Kızılay olarak kan alanındaki bu başarıyı buna ihtiyaç duyan diğer ülkelere de transfer etmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla hem kan bankacılığı hem de kök hücre, biobankacılık noktasındaki başarımızı Kızılaylar ve Kızılhaçlar aracılığıyla diğer ülkelere de aktarmış oluyoruz.” dedi.
siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.