Diyanet kendi hazırladığı Tarikatlar raporunu toplatmak istedi
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan gizli 'Tarikatlar Raporu' kitaplaştırıldı. Diyanet kitap için “toplatılma” talebinde bulundu.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan gizli “Tarikatlar Raporu” geçen aylarda ortaya çıkmıştı.
Özellikle tarikatlar arasında tartışma yaratan rapor, Oktay Yıldırım tarafından kitaplaştırıldı.
Rapor, bugüne kadar Diyanet tarafından yalanlanmadı. Ancak geçen haftalarda Diyanet, “Diyanet’in Tarikatlar Raporu” adlı kitap için “toplatılma” talebinde bulundu. Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi bu talebi reddetti.
Konuyla ilgili Kaynak Yayınları tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, yayınevimiz tarafından Temmuz 2019 tarihinde yayımlanan ve kamuoyunda çeşitli tartışmalara konu olup kısa sürede ikinci baskıyı yapan ‘Diyanet’in Tarikatlar Raporu’ adlı kitaba yönelik ihtiyati tedbir talebi Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi.
Başkanlığın 1 Kasım 2019 tarihli dilekçesinde “… eserin bir an önce toplatılması ve yeni basımlarının engellenmesi gerektiği, aksi halde kurum aleyhinde giderilemez ve telafisi mümkün olmayan ciddi zararlar doğacağı” ileri sürülmüş, ayrıca manevi tazminat talebinde bulunulmuştu.
Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, 2019/799 Esas No’lu ve 11 Kasım 2019 tarihli kararında şu hükme vardı:
‘Dosyanın ve talebin incelenmesinde; ihtiyati tedbir talebinin dosyanın esasını çözebilecek mahiyette olduğundan ve işin esasını çözecek nitelikte ihtiyati tedbir kararı verilemeyeceğinden ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verilmesi gerekmiştir.”
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir tarikatlar araştırmasının raporu hazırladığı ortaya çıkmıştı. Raporda, tarikatlar tek tek incelenmiş ve uyarılarda bulunulmuştu.
Raporda tarikat ve cemaatlerin ticari alandaki etkinlikleriyle hızla holdingleştikleri, gizlice örgütlenerek, devletteki kadroları liyakat kriteri dışında suistimal etmeye başladıklarının altı çizilmişti. Rapora “Bu yapıların yabancı istihbarat örgütleriyle bağlantıları incelenmeli” notu da düşülmüştü.
Rapora en sert tepkiyi gösteren oluşumlardan biri Nurcular olmuştu.
Nurcuların yayın oraganı Yeni Asya gazetesi, 17 Nisan 2019’da yayımladığı başyazıda şu ifadeleri kullanmıştı:
“Diyanet İşleri Başkanlığı’na atfedilen ve ‘Gizli’ ibaresi bulunan rapor ‘Dini –Sosyal Teşekküller, Geleneksel Dinî-Kültürel Oluşumlar ve Yeni Dinî Yönelişler’ başlığını taşıyor. Önsöz’de, raporun Din İşleri Yüksek Kurulu’nun İnançlar ve Dinî Oluşumlar Komisyon koordinasyonunda hazırlandığı belirtiliyor.
Akademik yaklaşım ve ciddiyetten uzak, son derece subjektif değerlendirmelerle dinî grupların töhmet altında bırakıldığı raporla ilgili henüz Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bir açıklama gelmemesi raporu sahipsiz bıraktı. Kamuoyu, sahiplenilmesi durumunda vahim sonuçlar ve tartışmalar doğuracak raporla ilgili, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bir açıklama beklemeye devam ediyor.
Sivil alanlara işaret eden din işlerinin hangi şartlarda ve kimler tarafından doğru bir şekilde yürütüleceği öteden beri tartışılan bir husustur. Öteden beri tarikat ve cemaatleri tehdit olarak gören devletçi yaklaşımlara dinî hizmetlerle ilgili tartışmaların odağında olan Diyanet’in de müdahil olması kabul edilebilir bir durum değildir.”
Diyanet İşleri Başkanlığı raporunda Süleymancılar hakkında ‘yeni bir FETÖ’ ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısı yapılıyordu:
“Süleymancılarla ilgili olarak, onların, birtakım yabancı istihbarat örgütleriyle bağlantısı olduğu iddialarının ciddiye alınması ve yeni bir FETÖ ile karşılaşmamak için gerekli incelemelerin yapılması, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.”
Raporda şu bilgilere yer veriliyordu:
Süleyman Hilmi Tunahan’ın (1888- 1959) öncülüğünde ortaya çıktığı için ona izafeten “Süleymancılık” olarak bilinir.
Öne çıkan görüşleri: Nakşî geleneğin içinde filizlenmekle birlikte kendilerini bir tarikat olarak nitelemeyen oluşumun son derece içe kapalı yapısı nedeniyle görüşlerini sağlıklı bir şekilde tespit edebilme imkânı pek bulunmamaktadır. Yayın organları olan “Yedi Kıta” dergisi “Tarih, İnsan ve Hayat” dergisi aktüel içerikli olup, cemaatin kendine özgü görüşlerini yansıtan bilgilere buralarda rastlanmamaktadır.
Faaliyetleri: Cemaatin faaliyetleri günümüzde orta ve yükseköğretim öğrencileri için yurtlar, Süleymaniye Özel Eğitim Kurumları ve Kur’an kurslarıyla devam etmektedir. Yurt, kurs ve okulların finansmanı, sahip oldukları çok sayıdaki holding ve halktan toplanan yardımlarla karşılanmaktadır.
YENİ FETÖ HANGİ TARİKAT?
Süleymancıların, Kur’an kurslarına Diyanet’in ismini kullanarak yardım topladıkları, cenazelerde para karşılığı Kur’an okuma ve ıskat hususlarında da oldukça aktif davrandıkları bilinmektedir.
Süleymancılarla ilgili olarak, onların, birtakım yabancı istihbarat örgütleriyle bağlantısı olduğu iddialarının ciddiye alınması ve yeni bir FETÖ ile karşılaşmamak için gerekli incelemelerin yapılması, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.
Zira uzun yıllar cemaat bünyesinde çalışmış, içyüzlerine vâkıf olduktan sonra onlardan ayrılmış olan ve cemaat içinde ‘Kozan imamı’ olarak bilinen Mustafa Akyıldız, oluşumun din anlayışı ve yapılanmasıyla ilgili oldukça ciddi iddialarda bulunmaktadır.
Buna göre, cemaatin Türkiye genelinde bölgeler bazında ‘kolordu kumandanlığı’ ismi altında yapılandıkları öne sürülmektedir. Cemaat hakkında dile getirilen bir başka iddia da 16 yıldır derin güçler tarafından kontrol altında tutulduğudur.
1980 darbesinden sonra arkadaşıyla hapse alınan Kemal Kaçar’ın, o dönemki MİT tarafından hapiste anlaşmaya zorlandığı, anlaşmayı kabul etmek zorunda kaldığı söylenmektedir.”
RAPOR UYGULANMAYA KONDU MU?
Diyanet’in cemaatleri kızdıran söz konusu raporun üzerinden aylar geçmesine rağmen uygulamaya konmadığı belirtiliyor.
Erbaş’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bulunduğu şurada rapordakine benzer ifadeler kullanması dikkat çekti. “Gizli” ibareli raporun ortaya çıkmasından bu yana Diyanet’ten bir açıklama gelmemişti.
siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.