Deva ve Gelecek Partisi'nden 'Kürtçe zorunlu ders olsun' çıkışı!
Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasını Ali Babacan’ın Deva Partisi ve Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi yetersiz buldu.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullarda Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaca lehçeleri seçmeli ders oldu.
Ancak bu karar sürekli etnik kutuplaştırıcı siyaset propagandası yürüten ve Kürt kökenli vatandaşlar üzerinden bir ‘Kürt sorunu’ yaratmayı hedefleyen DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'ne yeterli gelmedi.
'Kürtçe' eğitim kışkırtmasının peşini bırakmayan iki partide Kürtçe’nin eğitim dili olmasını talep etti.
DEVA Partisi kurucularından Ahmet Faruk Ünsal, Türkiye’de kendi anadilini konuşan Kürtlerin sayısının yüzde 20’lere kadar düştüğünü vurgulayarak, “Kürtçeyi zorunlu bir ders olarak okutmazsanız, seçmeli olsa bile Kürtçenin muhafaza edilmesi çok zor, neredeyse imkansız” dedi.
Konu hakkında Rûdaw’a konuşan eski AK Parti milletvekili ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi kurucularından Ahmet Faruk Ünsal, "Şu an itibariyle Türkiye’deki Kürtlerin Kürtçe konuşma oranı yüzde 20. Bundan 100 sene önce yüzde 100’dü” yorumunu yaptı.
Âdeta Türkiye’nin üniter ve ulus devlet yapısına olan rahatsızlığını gizleyemeyen Ünsal şöyle konuştu:
“Demek ki bütün hayatın Türkçe olarak geçtiği, yazılı metinlerin, anayasanın, bütün kuralların, hukukun resmi işlemlerin Türkçe olduğu bir yerde eğer Kürtçeyi zorunlu bir ders olarak okutmazsanız, seçmeli olsa bile Kürtçenin muhafaza edilmesi çok zor, neredeyse imkansız. O yüzden bugün maalesef Kürtlerin kendi anadilini evlerinde konuşma oranı yüzde 20’lere kadar düştü”
DEVA PARTİSİ'NİN "ANADİLDE EĞİTİM" SEVDASI
DEVA Partisi’nin Eğitim Politikaları Başkanı Zeynep Dereli, geçtiğimiz yıl ocak ayında Rudaw’a verdiği demeçte "ana dilde eğitim" konusunda "Parti programımızda ana dil konusunu çok net şekilde belirttik. Ana dilde eğitim bir vatandaşlık hakkıdır, bir anayasal haktır" ifadelerini kullanmıştı.
Aynı şekilde DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da, aynı kanala verdiği demecinde "Şırnak’taki kardeşlerimizin kimliği kabul edilmiyor, Şırnak’taki kardeşlerimize üsttencilik yapılıyor diğer arkadaşımız da maalesef kayırmacılığa maruz kaldığı için o da aynı ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin temel meselesi, demokrasinin idrak edilemediği için ve şu anda devlette egemen olmadığı için eşitsizlik sebebiyle herkesin şu veya bu biçimde ayrımcılığa maruz kalması" demişti.
GELECEK PARTİSİ DE EĞİTİM DİLİ KÜRTÇE OLMALIDIR DEDİ
Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç da Kürtçe’nin eğitim dili olmasını savundu. Altaç, “Kürtçe eğitim dili olmalıdır. Kürt çocukların okullarda kendi anadilleri olan Kürtçe’de eğitim öğretim görmelidir. Sadece seçmeli ders değil Kürtçe, Kurmanci veya Zazaki eğitim dili olursa bu sorun ortadan kalkacaktır” ifadelerini kullandı.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.