Deprem Olurken Ne Yapmalı? Deprem Sonrası Neler Yapmalı?
Deprem esnasında , öncesinde ve sonrasında neler yapmalı, nasıl önlemler alınmalı?
Geçtiğimiz hafta Yalova merkez üssü olmak üzere yaşanan 4.1 büyüklüğündeki deprem bize tekrardan yaşanacak İstanbul büyük depremini hatırlattı. Aktif fay hatları üzerinde yer alan ülkemizde, deprem sonrası yapılması gerekenler hakkında uzmanlar ikaz ediyor fakat panikle istenmeyen olaylar da yaşanabiliyor.
Peki yaşanan bir deprem sonrasında neler yapmalıyız? Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği (AHDER) depremden sonra evde yapılması gerekenleri içeren bir liste hazırladı. Liste oldukça önemli. İşte olası bir deprem öncesi, deprem sırasında ve sonrası yapmamız gerekenler!
1) DEPREM ÖNCESİ YAPMAMIZ GEREKENLER:
Evde yangın söndürücü, ilk yardım çantası, batarya ile çalışan bir radyo, el feneri ve ekstra pil bulunduğundan emin olun.
- İlk yardımı öğrenin.
- Doğalgazı, suyu ve elektriği nasıl kapatacağınızı öğrenin.
- Bir deprem sonrasında ailenizle nerede tanışacağınıza dair bir plan yapın.
- Raflarda ağır nesneler bırakmayın (deprem sırasında düşeceklerdir).
- Duvarlara veya zemine ağır mobilyalar, dolaplar ve aletler bağlayın.
- Okulunuzda veya işyerinizdeki deprem planını öğrenin.
2) DEPREM SIRASINDA NELER YAPMALI:
- Sakin olun! İçerideysen içeride kalın, dışarıdaysanız, dışarıda kalın.İç mekandaysanız, binanın merkezine yakın bir duvara yaslanın, bir kapıda durun ya da ağır mobilyalar (masa veya masa) altında sürün. Pencerelerden ve dış kapılardan uzak durun.
- Açık havadaysanız, güç hatlarından veya düşebilecek herhangi bir şeyden uzak durun. Binalardan uzak durun (binadan düşebilir veya bina düşebilir).
- Kibrit, mum veya herhangi bir ateşli alet kullanmayın.
- Arabaya binerseniz, arabayı durdurun ve deprem duruncaya kadar arabanın içinde kal.
- Asansörler kullanmayın
3) DEPREM SONRASINDA NELER YAPMALI:
a) Öncelik İlk Yardım Olmalı!
Öncelikle kendinizin, daha sonra bulunduğunuz lokasyondaki insanların yaralanıp yaralanmadığını kontrol ederek gerekli ilk yardımı yapın. Ancak nasıl müdahale edeceğinizi bilmediğiniz konularda kesinlikle müdahale etmeyin.
b) Ayakkabılarınızı giymeyi unutmayın
Depremden sonra çoğu kişi ayakkabılarını giymeden evden çıkıyor. Fakat bir depremde sokaklarda oluşacak olası cam kırıkları ve yıkıntılar ayaklarınıza zarar vererek daha sonra büyük sorunlar oluşturabilir. Evden çıkmadan mutlaka hızlıca ayakkabılarınızı giyin..!
c)Emniyetli Yerleri Seçin
Bulunduğunuz yerin emniyetli olup olmadığını kontrol edin. Depremden kaçmaya çalışırken başınıza farklı belaların açılmaması için bulunduğunuz yeri iyi seçin.
d)Şalterleri Kapatın
Su, gaz ve elektrik hatlarını hasara karşı kontrol edin. Hasar varsa, vanaları kapatın. Gaz kokusunu kontrol edin. Kokuyorsa, tüm pencereleri ve kapıları açın, hemen çıkın ve yetkililere haber verin.
e) Sakin Kalmaya Özen Gösterin
Deprem sona erer ermez sakin bir şekilde bulunduğunuz binayı terk edin. Binanın ne derece hasar aldığını kontrol edin. Her depremin sonrasında artçı depremler meydana gelir. Eğer yaşadığınız bina hasar aldıysa artçı depremler hasarı ciddi boyutlara taşıyabilir.
f) Kendinize açık bir alan bulun
Binalardan, duvarlardan, direklerden, enerji hatlarından, üst ve alt geçitlerden, köprülerden, tünellerden uzak durun.
g) Yetkilileri dinleyin
Yetkililerin yaptığı hayati önem taşıyan uyarı ve açıklamaları dinleyin ve söylenenleri uygulayın. Yetkililerin uyardığı konulara özellikle dikkat edin.
h) Telefonları meşgul etmeyin
Acil durumlar dışında telefonunuzu meşgul etmemeye özen gösterin. Böyle bir durumda şarjınızın bitmesi sizi tamamen iletişimsiz bırakabilir. Ayrıca telefonunuzu meşgul etmeniz alacağınız önemli haberleri de engeller.
i) Yaşadığınız binayı kontrol edin
Binanın hasar durumunu kontrol etmeden ve hasarsız olduğuna emin olmadan evinize girmeyin. Artçı sarsıntılara hazırlıklı olun.
siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.